Janša zabranjuje crvenu zvijezdu i Tita

Autor 24.2.2012. u 08:55

Janša zabranjuje crvenu zvijezdu i Tita

Nova vladajuća koalicija u Sloveniji najavila je skore promjene ustava, a među 40 prijedloga ustavnih promjena svih parlamentarnih stranaka su i ukidanje predsjedničkih izbora, pravo na internet, ukidanje izbornih jedinica i uvođenje preferencijalnog izbornog sustava, ali i zabrana javnog veličanja svih totalitarnih režima, njihovih nositelja i simbola, što predlaže Slovenska demokratska stranka premijera Janeza Janše, najveća stranka vladajuće koalicije piše Novi List

 To pak znači da bi u Sloveniji uskoro ustavom mogli biti zabranjeno isticanje crvene zvijezde i imena Josipa Broza Tita kao komunističkih simbola, za što se Janšina stranka zauzima već godinama.

Nije teško pretpostaviti da će spomenuti prijedlog izazvati novi verbalni rat i produbiti ionako duboku provaliju između slovenske ljevice i desnice. Odnos prema komunističkom nasljeđu i simbolima i dosad je izazivao brojne napetosti i žestoke sukobe Janšine stranke s bivšom vladom Boruta Pahora, predsjednikom države Danilom Türkom i bivšim gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem.
Janša je stranke bivše vladajuće koalicije smatrao strankama tranzicijske ljevice, koje uopće nisu raščistile sa svojom komunističkom prošlošću.

 

Autor 24.2.2012. u 08:55

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija