Jasan stav SAD: Priština ima pravo na vlast na severu

Autor 17.8.2011. u 05:24

Jasan stav SAD: Priština  ima pravo na vlast na severu

Funkcioner Stejt departmenta Filip Riker kaže da je Kosovo nezavisna i suverena država, i da kao takva ima pravo da vladavinu zakona uvede na celoj teritoriji.

 

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju je u Prištini rekao da to pravo uključuje i sever pokrajine.

“Ovde se radi o vladavini zakona, a to je ključni i fundamentalni koncept ne samo ovde, već u celoj Evropi”, rekao je Riker posle sastanka sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

On je naveo da je teritorijalni integritet i suverenitet Kosova “nesumnjiv” i da ono što je potrebno “eliminisati bezakonje na severu ili bilo kom drugom delu teritorije”.

Prema njegovim rečima, i posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper jasno je stavio do znanja da ne može biti povratka na stanje status kvo.

“Ono što je sada potrebno jeste povratak dijalogu i mi se radujem se povratku za pregovarački sto pod okriljem EU početkom septembra”, rekao je Riker.

Kako je rekao, Tači i ministri u kosovskoj vladi su mu jasno predočili da su opredeljeni za vladavinu zakona i dobrobit za sve građane Kosova.

“To je važno za ceo region”, rekao je američki zvaničnik, dodajući da je uvođenje vladavine zakona na celoj teritoriji Kosova ima za cilj da se obezbedi “kvalitetniji i bezbedniji” život za sve ljude na Kosovu, uključujući i sever.

Riker je naglasio da su granice u regionu određenje i da se neće menjati i da podela Kosova “nije opcija”.

“Američka politika po tom pitanju je jasna. I naše kolege, ukljucujući i šefa nemačke diplomatije, su bile jasne po tom pitanju”, naveo je zvaničnik Stejt departmenta.

On je, takođe, izrazio zadovoljstvo mirom koji valda na Kosovu poslednjih nedelja i dodao da SAD pozdravljaju to što postoji razumevanje između Kfora, kosovskih vlasti i vlade Srbije.

Tagovi:
Autor 17.8.2011. u 05:24