Josip Broz drugi put među Hrvatima

Petar Fehir
Autor 20.4.2019. u 14:15

Josip Broz drugi put među Hrvatima

fotogettyimages

Za Domovinu s Kinom, naprijed!

Prvo je bio uprizoren u figuraciji Želimira Žilnika, “Tito drugi put među Srbima”, još davne devedesete onog stoljeća. Kada se prošetao beogradskim ulicama, u maršalskoj uniformi, izazivajući zanimljive reakcije prolaznika. Ležerno, kao u vicu.

Sada, sa već značajnim vremenskim odmakom, naš se filmski junak vraća u komercijalnijoj uniformi, u liku brenda, koji će privući masu znatiželjnih turista i na taj način puniti džepove naših starih/novih prijatelja, komunista/kapitalista.

Jedva čekamo – ushićeni su Kumrovčani – da nam dođe gospođa Yu (ime koje malo baca na znate što) i sagradi Titoland.

Priča se, naime, da je ova kineska poduzetnica osim na bivšu političku školu oko bacila i na još neke ”napuštene” objekte u ovom zagorskom selu.

No, da akcija “Kumrovec” nema samo komercijalni karakter potvrđuje veliki interes kineskih turista koji se, osim da vide zipku u obiteljskoj hiži Brozovih, žele odati počast Titovovom liku i djelu. Jer Kinezi su stari narod pa valjda dugo i pamte.

Foto vestionline

Bilo kako se ova priča završi najzanimljivije u njoj bi moglo biti poglavlje pod naslovom ”Tito drugi put na Pantovčaku”.

Biti će zanimljivo pratiti kako će se državni ”vrh” postaviti prema kineskom projektu. Za premijera možemo pretpostaviti da će ispalamuditi nešto ”diplomatski” u stilu – to je stvar privatne inicijative, Hrvatska je slobodna i otvorena zemlja, naša Vlada je rezultatima pokazala za što se zalaže…

Što će Predsjednici napisati savjetnici i kako će ona to pročitati zanimljivije je pitanje. I što ako je neki znatiželjni kineski novinar, čiji dolazak nakon mosta i priče o brodogradilištima, možemo očekivati, priupita: Zašto ste izbacili bistu Josipa Broza iz presjedničkog ureda? Kakav je vaš stav o ulozi Tita u antifašističkoj borbi i poraću?

Hoće li se Predsjednica usuditi izustiti ”svoj” stav desničarskih mentora kako je riječ o najvećem zlotvoru hrvatskog naroda i time riskirati upravo one glasove koji su joj i kreirali ulogu u kojoj se već godinama šepuri. Pa poslije, kao i do sada, sve svaliti na loše savjetnike.

Ili će se, kao i u slučaju ”Jasenovac”, pokušati izvlačiti na emocije, samozatajnost, i druge Andersonove bajke. Za nju se gospođa Yu pojavila u najnezgodnijem trenutku. Pa se gospođa KGK ovih dana sigurno pita: gdje baå sada da uskrsnu.

Dok se na vrhu najvišeg pilota na gradilištu pelješkog mosta vijori: Za Domovinu s Kinom, naprijed!

.

 

 

 .

 

 

 

Petar Fehir
Autor 20.4.2019. u 14:15

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija