Josipović: Ponosim se olujom ,ona je odrađena fantastično i vojno savršeno

Autor 2.8.2011. u 10:39

Josipović: Ponosim se olujom ,ona je odrađena fantastično i vojno savršeno

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, povodom obilježavanja Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 16. obljetnice vojno-redarstvene akcije “Oluja”, primio je danas sudionike te akcije, naglasivši kako su “to bili dani ponosa i slave koje nitko više ne može osporiti niti dovesti u pitanje”.

“S ponosom se sjećamo vašeg ogromnog doprinosa oslobađanju domovine, vi predstavljate gotovo 200 tisuća sudionika bitke koja će zauvijek ostati zlatnim slovima upisana u povijesti našeg naroda”, rekao je Josipović okupljenim generalima i vojnim časnicima, dodajući kako predstavljaju i “one heroje koji su svojim životima dali najveći doprinos našoj slobodi”.

“Operacija ‘Oluja’ bila je legalna, legitimna, brza, učinkovita i briljantna vojna akcija, u najvećoj mjeri sukladna ratnom pravu”, kazao je Josipović, dodajući, međutim, kako se “nažalost, zbog jednog malog dijela događaja koji se nisu ni morali ni smjeli dogoditi često neopravdano dovodi u pitanje smisao cijele operacije, što je netočno s vojnog, moralnog, političkog i svakog drugog stajališta”.

Svi mi u Hrvatskoj duboko i iskreno žalimo za svakom nevinom žrtvom, svakim nepotrebnim zločinom i i svakim nepotrebnim razaranjem, rekao je on, dodajući kako smo “stoga, uz svoju pobjedu, ponosni i na svoju snagu da se suočimo i s tim nezaobilaznim dijelom priče, a isto tako i da kaznimo one koji su odgovorni”.

Danas su pred našim društvom novi izazovi i nove bitke, treba okruniti sve one napore započete pobjedonosnim Domovinskim ratom, a Hrvatsku usmjeriti ka potpunoj pravnoj državi, prema najvišim standardima demokracije, razvoju gospodarstva i podizanju standarda građana, rekao je Josipović dodajući kako ćemo samo tako ispuniti želju svih branitelja koji su se borili od Vukovara do Dubrovnika i koji su Hrvatsku zamišljali kao demokratsku i prosperitetnu europsku zemlju.

Zahvaljujući Predsjedniku Republike na prijemu, general zbora Pavle Miljavac rekao je kako je operacija bila “Oluja” djelo hrvatskih časnika i hrvatskih generala, izvedena po modernim principima i doktrinama ratovanja.

“‘Oluja’ je imala odjek ne samo u okviru Republike Hrvatske, ona je spriječila pad Bihaćkog džepa, omogućila mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja, te prekinula rat u BiH jer je omogućila potpisivanje Dejtonskih sporazuma”, ocijenio je general Miljavac.

Bili su to dani brze pobjede, naglasio je, dodajući, međutim, kako ima i “nekih sjena koje se ne bi trebale dogoditi, nekih stvari koje su izišle iz kontrole.

U tako velikoj operaciji teško je kontrolirati svaki detalj i segment u operaciji, no “Oluja” će ostati zabilježena kao pobjedonosna slavna bitka koja je vratila Hrvatsku u njezin ustavnopravni poredak”.

Akcija “Oluja” je za mene svetinja, izjavio je novinarima general Rahim Ademi.

Prisjećajući se stavljanja hrvatskog stijega na kninsku tvrđavu rekao je kako je ta tvrđava bila simbol svakog hrvatskog vojnika. Optužnica koju je protiv njega digao Haaški sud 2001. i proces koji je trajao do prošle godine kada je oslobođen za njega je, kako je rekao “bio teži nego rat”. Ponosan sam što sam pokazao svoju nevinost, poručio je Ademi, dodajući kako očekuje da će, “ako bude Boga i pravde”, u tijeku žalbenog postupka za generale Gotovinu i Markača oni biti oslobođeni.

 

Autor 2.8.2011. u 10:39