Josipovićev smisao za Milanovićev besmisao

Predrag Lucić
Autor 11.3.2014. u 12:21

Josipovićev smisao za Milanovićev besmisao

Foto: Vesna Podkrajac / CROPIX

Kako je predsjednik Republike otkrio da bi premijerova australska turneja – oko čije je besmislenosti hrvatska javnost postigla rijetko zabilježen stupanj suglasnosti – ipak mogla imati nekakvog smisla…

Piše: Predrag Lucić, Novi list

O  besmislenosti Milanovićeva puta u Australiju i na Novi Zeland već je napisano i kazano uglavnom sve. Ali to, naravno, nije razlog da se hrvatski mainstream mediji i državni dužnosnici ne upuste u još besmislenije pokušaje da nas uvjere kako i u tom besmislu ima nekakvog smisla. I u tim će pokušajima, po svemu sudeći, ustrajavati sve do jednako besmislenog povratka hrvatskog premijera s južne hemisfere u domovinu.

   Tek što je Zoran Milanović sa suprugom i šačicom odanih suradnika stigao na aerodrom Kingsford-Smith, državna agencija HINA je – pozivajući se na »izvore bliske hrvatskom veleposlanstvu« u Australiji – emitirala prvu milozvučnu laž iz Sydneyja.

Ona glasi: »Premijera nisu dočekali nikakvi prosvjedi iseljenih Hrvata, kako je najavljeno.« Zašto se radi o laži, unatoč tome što hrvatskog premijera doista nisu dočekali nikakvi prosvjedi iseljenih Hrvata?

Pa eto, samo zato što iseljeni Hrvati nisu ni najavili nikakav prosvjed na Kingsford-Smithu, te stoga ta Hinina ekskluzivna vijest, potkrijepljena pozivanjem na »izvore bliske hrvatskom veleposlanstvu« u Canberri, ima smisla koliko bi ga imala i informacija da Milanovića nisu dočekali nikakvi prosvjedi aerodromskog osoblja ili nikakvi prosvjedi makedonske dijaspore u Australiji.

   Svatko koga to zanima, pa tako i hrvatska državna novinska agencija, već je mogao znati da je prvi prosvjed protiv Milanovićeva dolaska u neslužbeni posjet Australiji zakazan za ponedjeljak, 10. ožujka u 11 sati i 30 minuta na sveučilištu Macquarie, da je za taj prosvjedni skup uredno zatraženo i dobiveno odobrenje od sveučilišnih sigurnosnih službi, te da se u Punchbowlu – najvećem hrvatskom klubu u Sydneyju – uvelike štancaju transparenti s porukama »Go home Milanovic«, »Milanovic is a disgrace«, »Milanovic is Tito’s puppet« i sve u tom tonu, smislenom koliko i sama australska turneja hrvatskog premijera.

  J avljeno je potom da nikakvi prosvjedi hrvatskih iseljenika Milanovića nisu dočekali ni pred vijećnicom u Hurstvilleu, predgrađu Sydneyja čiji je predgrađonačelnik za grupicu namjernika iz Zagreba organizirao svečani prijem.

Tamo su – umjesto demonstranata koji nisu ni planirali doći – hrvatskog premijera dočekali predstavnici hrvatske zajednice i on im je »tijekom svečanog prijema održao kratki govor, a nakon toga se nastavio se družiti s domaćinima«. Posebno je naglašeno da je »interes za susret s premijerom je bio velik«, te da »nije bilo nikakvih provokacija niti znakova da nije dobro došao«.

   Slične će vijesti, pretpostavljam, stizati i sa svih postaja Milanovićeva puta po Australiji na kojima neće biti nikakvih prosvjeda hrvatskih iseljenika, izuzev onih već zakazanih u Canberri i Melbourneu, pa će se na osnovu njih vjerojatno sricati i ohrabrujući zaključci kako je premijerova prekooceanska ekspedicija postigla nevjerojatan uspjeh, budući da su za šest dana registrirana svega tri prosvjedna skupa.

   Takvim će izvještavanjem na svoje doći predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović koji je već sugerirao da na Milanovićev put u Australiju »treba gledati kroz prizmu gospodarstva i dijaspore«, e da bi, u povodu najavljenih protupremijerskih demonstracija, ispalio tolerantnu frazu o »demokratskom pravu« na prosvjede, te dao nagovijestiti kako bi od premijerova suočavanja s dijasporom – koja ga, u nepromjenjivom duhu zamrznutog vremena što ga dijeli s nekim ljudima u starom kraju, naziva »Titovim lutkom« – moglo biti i dugoročne koristi za svehrvatsku stvar.

 P odsjetio je Josipović zaboravno općinstvo kako je i on išao na daleke pute, te ispričao poučnu storiju o svojemu posjetu San Pedru gdje su u to vrijeme postojala dva kluba hrvatskih iseljenika, ali gdje sada – vjerojatno zahvaljujući njegovu blagotvornom utjecaju – »postoji samo jedan koji promiče domoljublje«.

Taj San Pedro je spomenut samo zato da bi nam predsjednik otkrio skriveni smisao Milanovićeve turneje, što ga je hrvatska javnost – uslijed zaslijepljenosti njegovim očiglednim besmislom – uspjela previdjeti.

   „Dakle, vidim takav jedan proces i u Australiji, siguran sam da će se te povijesne razlike koje nam i ovdje smetaju, to pobrojavanje ustaša i partizana, završiti i u Australiji«, kazao je Josipović, pa vi sada vidite hoćete li premijerov neslužbeni posjet dalekom kontinentu i dalje nazivati besmislenim. Ili ćete poput mudraca s Pantovčaka shvatiti da Zoran Milanović u ovom trenutku doista nije imao smislenijeg, pametnijeg i hitnijeg posla od prevladavanja ustaško-partizanskih podjela u obližnjoj Australiji.

Predrag Lucić
Autor 11.3.2014. u 12:21