Jovanka Broz između birokratske samovolje i nostalgičnog sećanja

tačno.net
Autor 27.8.2013. u 14:22

Jovanka Broz između birokratske samovolje i nostalgičnog sećanja

Povodom vesti koja je obišla region i svet da je Jovanka Broz, udovica Josipa Broza Tita u teškom stanju prebačena u bolnicu u Beogradu, ponovo je domaća javnost zasuta najrazličitijim informacijama o njoj, od najneukusnijih tabloidnih kopanja po intimi, do podsećanja na sudbinu bivše višedecenijske prve dame oko koje su se plele dvorske, ali i ozbiljne političke spletke. Ostaje pitanje zašto ona nije imala adekvatan društveni tretman kakav takve osobe imaju svuda u svetu.

Piše: Branka Mihajlović, Slobodna Evropa

Vremešna Titova udovica živi sama u kući u vlasništvu države koja je, prema svedočenjima onih koji su je posetili, u lošem stanju, prema tvrdnjama nadležnih krivicom stanarke. Jovanka Broz nema porodičnu penziju, već državnu apanažu. Tek sada se očekuje ostavinska rasprava, svih ovih godina ona je bila udovica bez nasledstva.

Photo: Drugarica Jovanka.

Mnogo se priča plelo oko Jovanke Broz koja je sklonjena pred kraj Titovog života u duboku izolaciju. Dugogodišnji hroničar političkih zbivanja Milan Milošević.

„Isti tretman prema njoj bio je i posle Titove smrti, ona je zapravo bila u izolaciji. Mada je bio donet jedan zakon u tadašnjoj Saveznoj skupštini, lex specialis, o njenoj apanaži, ali neka njena prava, dokumenta, nasledstvo… na status udovice, nikada nisu rešena. I tako je ona dočekala raspad Jugoslavije. Posle sloma komunizma ona je zapravo bila žrtva antikomunističke histerije. Trebalo je da prođe deset godina da se Rasim Ljajić da pokuša da reši njen status. Sa jedne strane je birkoratska inercija, a sa druge ona je bila objekat nostalgičnog sećanja na Tita. Bilo je mnogo feljtona o Jovanki. Bila je, dakle, u procepu između birokratske samovolje i tabloidnog interesovanja ta revidiranu istoriju“, kaže Milošević.

Zagrebački publicista i književnik Predrag Matvejević ogorčen je na tabloidne napise o Jovanki Broz na koje je reagovao i poverenik za informacije Rodoljub Šabić.

„Sve ove pisanije o Jovanki Broz u stvari pokazuju kakvi smo mi“, kaže Matvejević.

“One su ogledalo našeg javnog života. To je sramno kakve se neproverene stvari pišu iz njene intime. Jovanka Broz je bila primerna supruga, provela je tolike godine sa Josipom Brozom. Ima i druga stvar političke prirode. Znam ljude u Zagrebu koji se bacaju blatom na Jovanku i u drugim juglosvenskim sredinama su to činili da bi pokazali sa kim je navodno Tito živeo“, kaže Matvejević podsećajući da Jovanka potiče iz krajiške porodice, iz kraja koji je u ratu najviše stradao.

Rasvetljavanje lika Tita

Reditelj Lordan Zafranović koji je godinama snimao razgovore sa ljudima bliskim Titu pokušavao je da zabeleži kamerom ispovest Jovanke Broz, ali bezuspešno. Ni danas nije odustao od ideje da to učini, ako bude ikako moguće.

Photo: Prva dama Jugoslavije - drugarica Jovanka. 

Ne mogu je nazvati gospođa, ne ide mi to uz nju, ali bila je prava gospođa. Veća od mnogih drugih kvazi gospođa. 
Prava ponosna i hrabra Ličanka.

„Na žalost nije komunicirala sa javnošću, to je od nje stvorilo neku vrstu misterije koja bi trebalo da se otvori ali nikako se ne otvara. To su neke zakopane tajne u odnosu na Tita koje ona ne želi nikome kazati. Ne samo o Titu, već na poslednje godine sa Titom,“ kaže Zafranović koji dolazi sredinom septembra u Beograd i nada se da će zateći Jovanku Broz oporavljenu kako bi mogao napraviti sa njom veliki intervju.

„To bi bilo za javnost, za rasvetljivanje lika Tita i toga doba veoma značajno. I za sadašnju i za buduću generaciju“, Zafranović kaže da je Jovanka žena koja je decenijama pazila Tita ne samo u osobnom životu nego i u politici. Njeno odstranjivanje je značilo slabljenje Titove moći.

“Svima nama je poznato da Tito poslednjih godina nije vladao, vladali su Ljubičić i  Dolanc.“

Jovanku Broz javnost je svih ovih godina viđala na godišnjici Titove smrti, kada mu je odavala počast bez ijedne izgovorene reči. Nedavno je u dnevnim novinama izašao feljton o Jovanki Broz u kome ona govori o svom detinjstvu, o životu sa Titom i o starosti. Feljton koji je manje osvetljavao jedan važan period bivše države, a više skretao pažnju na neke pikanterije sumnjivog ukusa koje su bile obojene staračkim sentimentima.

Neko je ovih dana rekao da je odnos prema supruzi višedecenijskog predsednika jedne države zapravo naš odnos prema sopstvenoj prošlosti.

tačno.net
Autor 27.8.2013. u 14:22