Jure u boju kontra muške EU ljubavi

Autor 28.5.2011. u 14:00

Jure u boju kontra muške EU ljubavi

Svatko ima svoje razloge za i protiv Europske unije, i ni jednome se ne treba naročito čuditi. Znate kako se kaže: sto ljudi, sto ćudi, svatko bira ono što mu paše, a o ukusima se i ne raspravlja.

Antiglobalistima smeta korporativni kapital i njegova svemoć. Zelene je strah uvoza opasnog otpada i masovnoga zagađenja. Nacionalisti razloge otpora vide u državnome gubitku upravljačkog i ekonomskog suvereniteta, a dr. Jure Radić, suvlasnik i direktor Instituta građevinarstva Hrvatske, protiv je EU-a isključivo zbog tamošnjega pederluka.

Znate dr. Juru, bivšeg potpredsjednika hrvatske Vlade, negdašnjeg predstojnika Tuđmanova ureda, slavnog mostograditelja i hrvatskog obnovitelja? Gostovao je nekidan u emisiji kolegice Mladenke Šarić na Z1 televiziji i rekao puno pametnih stvari, a među ostalim i ovo:

„Ja ću glasovati protiv ulaska Hrvatske u Europsku uniju jer, kao prvo, smatram da Unija neće previše potrajati. Drugo, Europska unija mi ne odgovara zbog sadašnjih načela. Nespojivo mi je da se dva muškarca mogu oženiti, što je tamo slučaj. Kada bi se svi muškarci skupa oženili, taj dan bi završio svijet.” Poentirao je tako najveći hrvatski neimar i punopravni član vladajućege stranke.

Kako je dr. Jure Radić osvjedočeni katolik i ponosni otac čak petero djece, donekle je očekivan njegov organski otpor prema istospolnoj ljubavi. Razumljivo je i da mu kao stranačkome patrijarhu iz nekadašnjega Tuđmanova HDZ-a jako smetaju topla braća, jer ni pokojni vrhovnik – poznato je – nije baš previše volio muškoljube. Da je, međutim, Radićeva netrpeljivost prema turoperatorima tolika da zbog nje otvoreno prkosi i glavnom strateškom cilju vlastite stranke, malo je tko donedavno mogao i pretpostaviti.

Dr. Jure Radić inače je staložen, mirotvoran i koncilijantan čovjek, malo ga što može izbaciti iz takta. Hrvatsko članstvo u Europskoj uniji jamačno bi pridonijelo i poslovnom interesu tvrtke koju predstavlja: europski pučani pomogli bi sutra IGH-u dobiti i kakav europski poslić, a ne da moraju ovisiti o milosti Mila Đukanovića i druge balkanske boranije.

A otoka u Finskoj

Kao direktor Radić je svojedobno glasno iskazivao ambicije da IGH učini multinacionalnom kompanijom, a kud ćeš bolje prilike za to od ulaska u EU. O neslućenim mogućnostima razvoja hrvatske mostogradnje preko danskih fjordova ne treba ni govoriti. Finska – zemlja čak sa 179.584 otoka – također predstavlja raskošan mostograditeljski potencijal, i to u situaciji kad se mi ozbiljno nakanjujemo prepilati Pag napola zbog manjka novih projektnih resursa…

Sve to, međutim, dr. Juri ne predstavlja ništa ako čovjek, Hrvat i katolik istodobno s novcem mora biti spreman progutati i slobodnu mušku ljubav, pa i brak, tu Sodomu i Gomoru modernoga doba. Kakva ti korist od europskih fondova, demokratskih standarda, razvoja, zapošljavanja i mogućnosti da ti djeca sutra studiraju na europskim sveučilištima, ako će se Olof i Johann na danskom poluotoku Jutlandu moći ženiti ili živjeti u divljem braku, kako im se već ili na koga digne?

Neupućeni u slojevitost ove problematike mogli bi motive Radićeva militantnog antieuropejstva ići naivno tražiti u nedavnoj haaškoj presudi. Oni kojima je nepoznat delikatan kršćanski psihoprofil doktora Jure lakonski bi mogli pomisliti da je bivšeg ministra obuzela panika nakon što je u Haagu nedavno imenovan jednim od uglednijih članova udruženoga zločinačkog pothvata.

Nije nego

Činjenica da je dr. Radić svojedobno bio glavni operativac Tuđmanova projekta humanoga preseljenja – te da pravni eksperti naviještaju kako će nakon pravomoćnosti presude hrvatskim generalima zbog europskih zahtjeva i on morati biti procesuiran – nema, međutim, nikakve veze s njegovim autieuropejstvom.

Nije dr. Jure kakav sebični liberalni individualist da mu političke stavove inspiriraju prizemni probici i logika vlastite kože. On je demokršćanin uzvišenih načela, a njegova mržnja prema pederskoj uniji jasno je i precizno deklarirana. Lakše bi Jure Radić sutra podnio i trideset godina robije nego strahotan podatak da se u Amsterdamu bradonje slobodno igraju „varenoga zeca“!

Slobodna Dalmacija

Tagovi:
Autor 28.5.2011. u 14:00