KAD BIRTIJE PUKNU

Nenad Bunjac
Autor 15.2.2021. u 17:34

KAD BIRTIJE PUKNU

Foto: FB

Možda je nepopularan, ali razumljiv odraz stvarnosti, stav popularnog riječkog caffe bara “Three monkeysa” da je članovima HDZ-a “ulaz zabranjen”. Vi nama ne date da živimo, mi slobodu da vas služimo.

Uklonite birtiju kao orijentacijsku točku iz društvenog koordinatnog sustava, sasvim sigurno prouzročiti ćete bezidejnu, depresivnu i opasnu gomilu. Birtije, ugostiteljski objekti, jelte, predstavljaju žilu kucavicu društva. Ljudi se tu sastaju, upoznaju i razgovaraju, dogovaraju živote, zaljubljuju, popravljaju šminku, ne daj Bože većeg zla, odlaze na nuždu, smišljaju subverzivne ideje, a i neke povijesno rušilačke ìdeje potekle su kao plod šankerskog filozofiranja.

Smiješajte bocu rakije ljutice, sevdah i muku koja stvara bol, birtija s razlogom ima ozloglašenu reputaciju.

OŠTROMJERAŠI U EKSTAZI

Mesijanski histerični i konzervativni, bez jasnog plana, krivudali su od strategije “lockdown je univerzalno rješenje” unatoč tome što Austrija i Njemačka, primjera radi, grcaju od oštromjeračkih mjera pa do mixa represivnih mjera, održivog gospodarstva i pseudohumanizma poput Francuske, Hrvatska Vlada pripisala si je nevjerojatne uspjehe u suzbijanju epidemije temeljem ingeniozne strategije “pokušaja i pogodaka”, bez Registra testiranih, strukture umrlih i utvrđenih kauzaliteta nego su formirali – Stožer koji nisu raspakirali još od 1991.

Stožer, kako samo moćno zvuči ta riječ, kotao mudrosti i herojstva.

Oštromjeraši su doživjeli ekstazu konačno pronalazeći svoju svrhu. Racije studentskih tuluma na kojoj je pouzdano bilo “hašišara” kod kojih su pronađene dvije biljčice sveukupne težine 0.50g, kažnjavanja prekobrojnih krstitki, novčana represija nad šetačima pasa koji su “neispravno” nosili maske, militantni rječnik u opisu herojskog medicinskog osoblja kojima su na koncu mjeseca junački skresali osobne dohotke za 10%, parada klera i porast proizvodnje Svete vodice, neprijatelj će pokleknuti, a zna se čija je to zasluga?

No, što su ugostiteljima, odnosno časnim birtijama učinili, nadilazi najbolje uratke Rocca Siffredia i Ciccoline zajedno.

UGOSTITELJI KAO OPITNI KUNIĆI EPIDEMIOLOŠKIH MJERA

Ugostitelji nesumnjivo predstavljaju aktivne i izdašne uredne platiše te uspješan privatni sektor i kičmu najpropulzivnije hrvatske gospodarske grane, turizma koji čini lavovski dio državnog proračuna. U doba pojave epidemije COVID-19 i predstojećoj turističkoj sezoni, bez masovnog testiranja turista, ugostiteljski ceh od famoznog Stožera, dobio je garanciju kako je situacija pod kontrolom i blagonaklono promatrala masovna okupljanja i priljev sredstava u državni proračun. Sve kritike hrvatska Vlada neutralizirala je čuvenom statistički neodrživom izjavom “kako se niti jedan turist nije zarazio u Hrvatskoj”?!

I kako su hrvatska Vlada & Stožer – malo su ustavno nejasne kompetencije – uzvratila ugostiteljskom cehu? Lockdownom. Naime, izglasali su apsurdnu uredbu kojom kavu “za van” mogu prodavati mesari, ali caffe barovi ne.  Plus raketno gorivo.

Kad se ugostiteljski ceh na rubu bankrota i sa stotinama konobara, chefova, sommelierà i pratećeg osoblja propeo na zadnje noge zbog te bezrazložne osvetoljubivosti, hrvatska Vlada osmislila je set stupidnih birokratskih mjera prema kojima se nikome ne isplatiti raditi jer fìksni troškovi poslovanja nadilaze profit. Odnos hrvatske Vlade naspram ugostiteljskog ceha paradigmatski je naspram epidemije, jalov, truo i kontraproduktivan.

Možda je nepopularan, ali razumljiv odraz stvarnosti, stav popularnog riječkog caffe bara “Three monkeysa” da je članovima HDZ-a “ulaz zabranjen”. Vi nama ne date da živimo, mi slobodu da vas služimo.

 

Tagovi:
Nenad Bunjac
Autor 15.2.2021. u 17:34