Kad si gladan nisi svoj

tačno.net
Autor 7.2.2014. u 18:41

Kad si gladan nisi svoj

Zlokobno zvuči, nešto kao upozorenje ili čak prijetnja, izjava generalnog sekretara jedne stranke da će građani (odakle sad građani u državi konstitutivnih naroda) morati platiti sve ono  što su razbili i uništili.

Piše: Radomir Lazić

Malo ko je shvatio svu istinu, izrečenu u jednom sinošnjem komentaru, da događaji u Tuzli nisu sukob vlasti i naroda nego sukob naroda i policije i da toj vlasti, zaštićenoj kordonom onih koji ni sami više ne znaju šta i koga štite, ne pada na pamet, ni u snu, da tu štetu plate kao ni svu drugu koju su do sada napravili.

Čudno je da neki intelektualci  čak i prizivaju to nešto što se zove Bosansko proljeće a gledamo, godinama već, kako izgledaju ta proljeća. Hiljade mrtvih, ranjenih i izbjeglih. Zar nismo, ne tako davno, već imali jedno takvo proljeće.

Očaj gladnih i prevarenih pretvorio se u rušilački pohod i pljačku. Ne pljačka narod, pljačkaju oni koje je vlast godinama sporo hapsila a još brže puštala. Oni koji u ovakvim situacijama mogu toj vlasti biti čak i od koristi kao izgovor,  ili za primjenu sile, ili prikrivanja pravih razloga ovog bunta.

Cinično zvuči izjava Federalnog premijera da narod treba rješavati svoje probleme u institucijama sistema.

Kojeg bolan sistema?

Dobro bi bilo da svi oni, koji pozivaju narod na ulice, objasne tom istom narodu da im ono što traži, ova država ne može, ne zna i neće dati.

Neće, jer da bi dali njima morali bi dati svoje. A svoje se ne daje baš tako lako.

Ne zna, jer u institucijama tog sistema sjede braća, rođaci, tetke i svastike i to im je jedina kvalifikacija.

Ne može, jer ovo sve što, na prvi pogled, imamo nije naše. Sve je to založeno pod hipoteku na račun kredita, a polako izlazi na vidjelo da se ne zna ni ko ih je uzeo ni za šta su potrošeni.

Umjesto da pozivate narod, mogli bi i vi, poštovana gospodo intelektualci, izaći na ulicu ili bar osmisliti zahtijeve koje je realno i moguće u ovom trenutku ispuniti. Bez rušenja i paljenja.

Ili stanite i vi ispred ili skupa s tim ljudima jer bi tada i oni, koji suzavcem i pendrekom štite Ustavni poredak, malo drugačije razmišljali. Oni što sebe zovu vlast i elita tek tada bi počeli razmišljati. O čemu, to je drugo pitanje.

Vi koji znate, bolje od svih nas,  da je taj Ustav svjesno napravljen da bi  se ova država urušila. I da bi, nesvjesno, kao uslugu onima koji to priželjkuju, to mogli upravo učiniti oni koji samo traže posla i hljeba.

Može li se desiti išta tragičnije ot toga.

tačno.net
Autor 7.2.2014. u 18:41