Kako živi poslijeratna BH elita

Autor 9.12.2011. u 12:31

Kako živi poslijeratna BH elita

Naselje Nahorevo nadomak Sarajeva ima odličan pogled na grad pa je sve češće mjesto gdje bogati stanovnici glavnog grada prave svoje kuće ili vikendice. Visoki zidovi štite vlasnike vila od pogleda ali i od “stoke” koja bi mogla pokvariti osjećaj luksuza. Žurnal donosi priču mještana i fotografije atraktivnih vila

Ugostitelj Sulejman Hebib želi u sarajevskom naselju Nahorevo izgraditi “Dedinje bolje od Titovog”, prepričavaju mještani naselja udaljenog desetak minuta od centra grada.

“Jebo Titovo Dedinje kakvo ću ja ovdje izgraditi”, navodna je izjavio Hebib, a nama prepričali mještani Nahoreva. Njegovo se imanje nalazi iznad ostalih kuća, sa odličnim pogledom na grad, a ono što je do sada izgrađeno podsjeća više na apartmansko naselje ili meksičku utvrdu, nego na bilo šta drugo.

Ko nema para nema ni vode

Žurnal je posjetio Nahorevo i razgovarao sa mještanima o njihovim novim, uglavnom prebogatim komšijama.
Jebeš ti ovakvu državu – bio je prvi komentar koji smo dobili na pitanje kako mještani vide izgradnje luksuznih kuća sa visokim ogradama.

Naš sagovornik nije želio da navodimo njegovo ime, kao i svi drugi ljudi s kojima smo razgovarali. Kažu da se ne žele “zamjeriti bogatim komšijama”, sa kojima do sada nisu imali problema. Mještani Nahoreva su uglavnom nezaposleni ili, kako su nam rekli, rade loše plaćene poslove. U krugu gdje se nalazi najviše nahorevskih vila, vode nema još od početka ljeta. Za vlasnike luksuznih kućerina to nije problem, kažu mještani.
Ko ima para kopa bunar. Mi vodu donosimo sa izvora – kaže naš sagovornik i dodaje da “nikome ne zavidi ali je razočaran u društvo u kome neko nema novca ni da prehrani porodicu a uz njegovu kuću se grade vile”.

Glavni grad Bosne i Hercegovine još uvijek traži naselje koje bi zvalo svojim Dedinjem. Poljine su do sada bile jedino koje bi se tako moglo zvati ali novoizgrađene luksuzne vile u naselju Nahorevo mogle bi preoteti tu titulu. Mještani su nam rekli da nerijetko pričaju o svojim novim i bogatim komšijama. Imena vlasnika koja se u tim razgovorima najčešće spominju su Alija Delimustafić, bivši ministar unutrašnjih poslova BiH, sarajevski ugostitelj Sulejman Hebib, ekonomista i vlasnik kompanije EmAm BCG Kasim Mujan, a mještani još uvijek raspravljaju da li je advokatica Vasvija Vidović vlasnica vile iznajmljene državljanima Engleske.
Vidim ih ujutro kada trče, pozdrave se i to je tokaže mještanka čija kuća još uvijek nema građevinske dozvole niti fasade ali ima pogled na dvije vile od kojih se jedna trenutno u oglasima nudi za milion eura:

– Vidim – ima se, može se, i prođem. Većina kuća mještana nema dozvolu. Mi nemamo pet ili deset hiljada maraka da platimo za to.

 

Krave se ne uklapaju u luksuz

Vila koja se nudi u oglasima je trenutno bez stanara ali često uznemiruje ostale stanovnike naselja. Kako su nam rekli, u kući se često tokom noći aktivira bučni alarm.
Jednom su dolazili ovi iz osiguranja sa puškama da ganjaju lopove – prepričava mještanka koja nije željela da navodimo njeno ime.

Za stanovnike ovog naselja najveći su problemi nestašica vode, loši i često neosvijetljeni putevi i nezaposlenost, kako su nam ispričali. Put do 30-ak kuća u blizini psihijatrijske bolnice Jagomir asfaltiran je tek ove godine, za razliku od puta koji vodi do nekoliko luksuznih kuća sa druge strane brda.
Prošle je godine čovjek umalo izgorio u kući jer je put bio toliko loš da se ni hitna ni vatrogasci nisu mogli popeti – prepričava nam mještanin koji je obrađivao zemlju ispod jedne od vila u izgradnji.

Ukućani basnoslovnih vila ne dijele iste probleme sa svojim komšijama ali im ni visoki zidovi ne mogu zaštititi luksuz koga “kvare” plastovi sijena ili stada krava i ovaca.

štititi luksuz koga “kvare” plastovi sijena ili stada krava i ovaca.

luksuz koga “kvare” plastovi sijena ili stada krava i ovaca. big image

zuranal.info

Tagovi:
Autor 9.12.2011. u 12:31