Kameno doba

Slobodan Dukić
Autor 17.7.2017. u 15:09

Kameno doba

Foto: Daily Mail

Ništa ljudsko u ljudima. Sve kameno – Ivo Andrić, jugoslovenski nobelovac.

Izašli su iz baraka. Jadnici. Pobegli od rata i bede. Zasula ih je kiša kamenja. Nazad, urlale su duše od kamena. Ne zagadjujte nam vazduh. Nisu naše klupe za izbegličke prljave turove. Vratite se u kaveze. Aus! Napolje iz našeg sokaka.

Šikara naselje “U tem Somboru”, kako peva Zvonko Bogdan. Grad dobrih ljudi. Vojvodina. Ravnica. Rodno mesto tolerancije i zajedništva.Ali Šikara ovih julskih dana kvari sliku. Beogradski tabloidi, poneti homofobijom, rado ispisuju naslove Migranti pokušali da siluju 12-godišnju devojčicu! Ispisuju detalje jednostrane priče. Devojčica je stajala sa drugaricom ispred kuće. Pao je prvi mrak. Iz njega su izronile tri izbegličke prilike. Dvojica su je uhvatili za ruke. Treći je pokušao da je odvuče dalje od kuće. Devojčica se otimala. Kad je jedan od napadača pao, dete se otrglo i vrišteći pobeglo. Iz dvorišta je izjurio otac… Migranti su nestali u mraku. U naselju cika i vriska. Diglo se staro i mlado. Nećemo ih ovde. Prljaju naše ulice. Sede na našim klupama. Ljutiti građani blokirali su put prema Mađarskoj i Rumuniji. Na njihovu stranu stala je i lokalna vlast. Sedamdeset očajnika hitno je preseljeno uz Sombora u Preševo. A policija? Šta je rekla policija? Pa rekla je da je, posle istrage, ustanovljeno da nema mesta ni krivičnom ni prekršajnom gonjenju nesrećnika. Stanovnici Šikare su pričali ono što su želeli da čuju. Lagali su. A žurnalisti preneli.

Anatema na azilante bačena je još ranije iz Obrenovca. Odatle je poletela kamenčuga od laži. Migranti pokušali da otmu bebu iz kolica!? Pa šta će im beba. Zar je malo njihovih kupanih u hladnoj vodi. U prljavim potocima i rekama. Nošenih iznad glava očeva, dok gaze vodu do vratova. Bacio se za migrantima glavom i bradom i sam gradonačelnik ovog grada. Zakukavši kako ne sme da pošalje decu u školu.Ne zna se šta je bilo veće, laž ili kamen bačen na nedužne. Ali migranti iz prihvatilišta u ovom gradu nisu ni mrava zgazili. Nisu oni demolirali lokalni hotel. Nego oni koji su u njemu našli utočište od poplave. Domaći. Da je to, slučajno, uradila bežanija iz Sirije, Iraka, Libije… bila bi bačena u Savu.

Talas mržnje peni i u Beogradu. Nije cunami ali se digao iz ustajale bare malograđanskog fašističkog populusa. Malo ih je ali pogane prestoni Beograd. Beograd svakom ruke pruža, pevala je pokojna diva zabavne muzike Lola Novaković. Ali prljavi Informer prihvatio je oberučke gadljivu priču sa društvenih mreža: Azilanti osvajaju Kalemegdan. Dok su jedni držali nož pod grlom momku, drugi su njegovi devojku skinuli i naterali je da ih oralno zadovoljava. Otkud priča? Pa… Tako. Jednoj osobi, takorekuć spodobi, ispričao prijatelj koji je čuo od svog prijatelja, da se sve desilo ljubavnom paru. A koji, opet, nije prijavio slučaj policiji. Učinio je to neko drugi. Ime i prezime nepoznato. Vest dalje kaže da je nezvanično potvrđeno da je policija privela osumnjičene. Zadržala ih 48 sati u pritvoru. Dalje nema ništa. U maniru pravih novina je da isprate vest do kraja. Ovde toga nije bilo. Bio je to bacil. Ubačen međ’ bolesnike od mržnje. Da ga šire od jednih do drugih prljavih usta. Nije upalilo. Baš kao i nedavna priča kako je jedan od muslimanskih azilanata zapalio baraku. U blizini Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve. Sumnja se da je baš hteo da zapali sedište, informišu novine. Opet Informer. I opet nema nastavka. Ali, misle kovači lažnih vesti, da će jednom da upali. Pa će “Turci” po drugi put da beže sa Kalemegdana.

Od Obrenovca, preko Beograda, do Sombora. Putuje laž. Širi se šikara laži. Tačno. Iza migranata ostaju otpaci, đubre. Ali sve to može da stane na jedan đubrovnik. Malo u odnosu na đubre koje ostavljaju domaći. Đubreta je svuda. Na suvom i u vodama. Deponije, kao planine, oko malih i velikih gradova. U ovdašnje reke izlivaju se neprečišćene otpadne vode sa fekalijama, teškim metalima, naftom, uranom…Pa nisu to doneli migranti u ruksacima. Blic od 16. jula: Šampioni nasilja. Naslov kolumne Ranka Pivljanina. A u tekstu, između ostalog, piše: Petog jula M.L. je razbio glavu bivšoj supruzi pred troje dece, pa se potom ubio…12. jula M.N. nožem je ubio ženu, udavio dete i iskasapio troje radnika Centra za socijalni rad. I dalje. U Srbiji se nasilnički razgovara. Nasilnički se vozi. Nasilnički se parkira. Nasilnički se odnosi prema nemoćnima. Nasilnički se gradi. Nasilnički se ruši. Nasilnički se planira i sprovodi politika. Nasilnički se održava red. Nasilnički se polemiše u skupštinama. Nasilnički se navija. Nasilnički se ophodi, kraj citata.

Slobodan Dukić
Autor 17.7.2017. u 15:09