Karamarko je kriv za cenzuru na HTV-u, ali i za sumnjiv ishod ‘Suđenja stoljeća’

Autor 11.2.2011. u 02:37

Karamarko je kriv za cenzuru na HTV-u, ali i za sumnjiv ishod ‘Suđenja stoljeća’

Govoreći na samom početku panel diskusije ‘Sloboda medija, EU i demokracija’ o zastrašujućim razmjerima cenzure na Hrvatskoj televiziji, o urednicima koji ju provode, te o nepravdi koju su ti mediokriteti nanijeli mnogim nadarenim honorarnim suradnicima, Lela Knežević, urednica Hrvatske uživo, u jednom trenutku se rasplakala.

Dogodilo se to dok je pričala o iznenadnoj smrti njezinog kolege Jurice Marcijuša, dugogodišnjeg producenta Latinice, kojemu je v. d. Urednik prije dva mjeseca, a nakon sedamnaest godina honorarnog rada na Hrvatskoj televiziji, posve bešćutno u telefonskom razgovoru kazao da više ne treba dolaziti na posao.

Producenta Juricu Marcijuša ubila je nepravda 

Taj bivši branitelj, koji pri rastanku od Hrvatske televizije nakon 17 godina rada nije dobio baš ništa, umro je u snu 27. siječnja, deset dana nakon upokojenja Latinice, emisije po kojoj je i mjerio svoj (neplaćeni) radni staž na HTV-u.

Svi koji su ga dobro poznavali kažu da ga je ubila nepravda.

– Jurica Marcijuš simbol je strahote koja se događa honorarnim suradnicima na Hrvatskoj televiziji. Jer priča o honorarnim suradnicima nije samo priča o cenzuri, već i priča o ugroženoj egzistenciju, kao i o ugroženom pravu na život. Honorarci su na Hrvatskoj televiziji uvijek najviše radili, godinama vuku i program emisije Hrvatska uživo, a sve to bez mirovinskog i zdravstvenog osiguranja. Oni honorarno rade po pet, šest, ali i po petnaest i više godina. Unatoč svemu tome, v. d. Uprava kuće jednog je dana odlučila sve te ljude staviti s onu stranu rampe. Nas nekoliko stotina stalno zaposlenih taj smo dan ušli u zgradu Uprave prosvjedovati zbog te nepravde. No, naše rukovodstvo zaključalo se i zabarikadiralo u svoje sobe u strahu od svojih zaposlenika – nadovezala se na Lelu Knežević, Maja Sever, novinarka Hrvatske uživo, koja je potom istaknula da mnogi urednici HTV-a često koriste egzistencijalnu nesigurnost honorarnih suradnika provodeći preko njih cenzuru.

Karamarko i Hloverka proglašeni kraljem i kraljicom cenzure

Stotinjak studenata Novinarstva i Politologije, i tek pokoji novinar na zadatku, slična su iskustva čuli i od drugih istaknutih novinara, sudionika panel diskusije, koju je na Fakultetu političkih znanosti organiziralo Partnerstvo za društveni razvoj Munira Podumljaka, povodom ulaska Hrvatske u EU, ali i najavljenog skandaloznog udara na medijske sloboda u nacrtu novog Kaznenog zakona.

Nakon vrlo žive diskusije, u kojoj su sudjelovali i Aleksandar Stanković, Denis Latin, Ana Jelinić s Hrvatske televizije, te Jasna Babić, Domagoj Margetić i Drago Pilsel, novinari različitih portala, iskristalizirao se zaključak da su, bez ikakve konkurencije, Tomislav Karamarko, ministar unutarnjih poslova, te Hloverka Novak-Srzić, v. d. Direktorica Programa HTV-a, hrvatski kralj i kraljica cenzure.

Slučaj Margetić: Nije ugodno zamjeriti se ministru unutarnjih poslova

Partnerstvo za društveni razvoj založiti za to da se cenzura proglasi kaznenim djelom, te da se urednicima koji budu osuđeni za cenzuru zabrani obnašanje uredničke dužnosti, na bar nekoliko godina.

– Ako na Hrvatskoj televiziji kritički progovorite o nekim ministrima, doživjet ćete pritisak, ali ako progovorite o ministru Karamarku, odmah će vam ukinuti emisiju. Najbolja potvrda za to je sudbina Dossier.hr-a i Latinice (ukinute su nakon što su objavile priloge o umiješanosti hrvatskih političara, a između ostalih i ministra Karamarka – u kriminal i korupciju) – istaknuo je Denis Latin.

Ana Jelinić je pak napomenula da je Domagoj Margetić (novinar portala Necenzurirano.com) zbog pisanja o umiješanosti ministra Karamarka u kriminal velikih razmjera, dobio čak 28 optužbi za klevetu, da je priveden na više od 300 obavijesnih razgovora, da ga je policija bezbroj puta pretresla i uhitila na granici, te da mu je nedavno, pod isprikom da je prijavljen na krivoj adresi, uzela sve dokumente, iako Margetić već godinama živi na istoj adresi, na kojoj je uredno i prijavljen.

‘Karamarko je znao za pripremu atentata na Pukanića’

Dodala je, osim toga, da je policija sve to činila po nalogu ministra Karamarka koji se Margetiću, navodno, svetio jer je ovaj otkrio da je ministar unutarnjih poslova čak dvije godine prije Pukanićeva ubojstva znao što se sprema i koje kriminalne strukture pripremaju atentat na osnivača Nacionala!

Na šokantan iskaz Ane Jelinić nadovezao se i sam Domagoj Margetić, ustvrdivši da je danas napokon jasno zbog čega je legendarna novinarka, Jasna Babić, dobila otkaz u Globusu neposredno prije početka ‘Suđenja stoljeća’.

– Ministar Karamarko zna da je Jasna Babić najviše pisala o duhanskoj mafiji. Upravo tu mafiju Karamarko je kasnije proglasio nalogodavcem ubojstva Ive Pukanića. Karamarko, osim toga, zna da je Jasna Babić čula i za tajnu Pukanićevog sefa, sefa u kojem su bili pohranjeni dokumenti koji najvjerojatnije otkrivaju pozadinu atentata na Ivu Pukanića, no koje policija nikada nije dostavila sudu, niti je dostavila dokument o pretrazi tog sefa. Posve je stoga razumljivo da Tomislav Karamarko nije želio da Jasna Babić, koja o cijelom slučaju previše zna, izvještava sa suđenja za Pukanićevo ubojstvo. On je, najvjerojatnije, upravo zbog toga od svog prijatelja i poslovnog partnera Ninoslava Pavića (vlasnika EPH izdanja) zatražio da Jasni da otkaz – podvukao je Margetić, koji je na kraju svog izlaganja zaključio da je ministar Karamarko očito najmoćniji među najkorumpiranijim hrvatskim političarima.

Podumljak: Cenzura treba postati kazneno djelo!

Pri kraju vrlo zanimljive panel diskusije, organizator, Munir Podumljak, prisutnim je studentima poručio da bez glasa javnosti nema borbe protiv korupcije, te je stoga istaknuo da će se Partnerstvo za društveni razvoj založiti za to da se cenzura proglasi kaznenim djelom, te da se urednicima koji budu osuđeni za cenzuru zabrani obnašanje uredničke dužnosti, na bar nekoliko godina.

Zanimljivo je da je s ovog vrlo zanimljivog skupa o budućnosti novinarske profesije, na koji su pozvane gotovo sve novinarske kuće, izvještavalo tek dvoje-troje novinara.

dnevno.hr

Tagovi:
Autor 11.2.2011. u 02:37