Karamarkovi: Prizori iz bračnog života

Boris Dežulović
Autor 18.5.2016. u 13:54

Karamarkovi: Prizori iz bračnog života

‘… Ukratko: bračni par Karamarko uvjerava nas da predsjednika HDZ-a nikad nije zanimalo s kim mu žena radi i čime se zapravo bavi, i da su se zbog toga, uostalom – ako baš želite znati –toga dana i posvađali…’

Piše: Boris Dežulović, N1

– Kako je bilo na poslu, draga? – oprezno je Tomislav Karamarko prekinuo neugodnu tišinu za stolom.

Karamarko je to pitao onako, reda radi, kako to muškarci već rade da prekinu neugodne tišine za stolom, jer te su gluhe tišine – poznata je stvar – neoznačena minska polja na kojima nije mudro čekati da žena prva progovori. Suvremena fizika, najzad, još nije otkrila paralelni svemir u kojemu bi predsjednika HDZ-a zaista zanimalo što ima novoga u maloj, bezveznoj agenciji koju je njegova nevjenčana supruga osnovala dva-tri tjedna ranije. Predsjednik HDZ-a razmišljao je o tome tupo gledajući Anu kako egzaltirano miče ustima i maše onom nesretnom brokulom nabodenom na viljušku.

– …zamisli: prvi ugovor! – cvrkutala je ona. – Ja sam ga onda pitala hoće li biti problem što si ti predsjednik HDZ-a kužiš mislim s obzirom na Sanadera i MOL i te stvari a on je rekao ma kakvi to je obični ugovor o konzaltingu a ja sam onda rekla…

Ana se nije gasila, a Tomislav Karamarko se, poput žonglera s bakljama na žici iznad bezdane provalije, upravo nadljudskim naporima koncentrirao da u isto vrijeme hini užitak u Aninim orecchiettama s brokulama i interes za njene uzbudljive pustolovine u medijskoj analitici. I u pravom trenutku klimne glavom i kaže:

– Pa to je divno.

– Jel da? Zamisli!

Zamisli?! Jedino što Tomislav Karamarko u ovom trenutku zamišlja jest kako on, budući premijer i vođa Hrvata, prekida ovaj besmisleni razgovor, ustaje i govori, na primjer, „vidi, najdraža: jebe mi se za tvoj posao i tvoj ugovor, ja sam lider HDZ-a i hrvatske opozicije, i ako u ovom povijesnom trenutku, sad za ručkom, moram birati hoću li misliti o sudbini naše jedine nam i vječne Hrvatske ili tvoje jedine ti i petnaest dana stare marketinške agencije, oprosti što biram Hrvatsku!“. I da za kraj onako muški doda: „Osim toga, ima li mesa u ovoj kući, jebale te brokule!“

Umjesto što i dalje pilji u Anina neumorna usta, pa nakon svakog zalogaja klimne glavom i izusti samo:

– Pa to je divno.

– Jel da? A ja sam ga onda pitala jel neki problem što ja o tim stvarima ne znam ništa mislim to u vezi nafte i energije i tih stvari a on je rekao ajde bogati Ana ne budali a ja sam onda rekla… – nastavila je Ana, a Tomislav Karamarko klimao je glavom, točno osjećajući kako mu njene riječi poput roja stršljenova kroz jedno uho ulaze u glavu, pa se tamo bezglavo odbijaju o unutrašnje stjenke lobanje, prije nego nekako izađu na drugo uho i kroz prozor odzuje na slobodu.

– …a onda sam ja pitala čekaj koliko je to novca a on je rekao štajaznam dvije i pol tisuće eura a ja sam na to rekla jel to s pe-de-veom ili bez…

– Pa to je divno.

– Jel da? A ja sam na to rekla čekaj hoće li biti sumnjivo da mi daje baš dvije i pol tisuće eura baš otkad mu MOL plaća dvije i pol tisuće više a on je meni rekao…

Posljednji je, eto, dan siječnja sad već davne 2013. godine, agencija CRO Demoskop objavit će rezultate svog redovnog mjesečnog istraživanja javnog mnijenja, po kojemu je HDZ i dalje velikih pet-šest posto iza SDP-a, a predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko prvi put ispao najnegativniji političar u Hrvatskoj, ni njemu ni HDZ-u ne pomažu pri tom vijesti sa Županijskog suda u Zagrebu, gdje je upravo toga dana, posljednjeg dana siječnja 2013., usred procesa Ivi Sanaderu i HDZ-u za aferu Fimi Media donesena odluka o početku suđenja za slučaj Planinska – sad već dakle treći neugodni HDZ-ov proces, nakon što je dva mjeseca ranije bivši premijer osuđen zbog afere Hypo i mita od mađarskog MOL-a – i što na sve to ima reći predsjednik slavnog HDZ-a? On na sve to ima reći samo „draga, kako je bilo na poslu?“!

Dok Ana i dalje otvara usta, pa nezaustavljivo melje o svojoj glupoj agenciji i svom glupom poslu i nekakvom glupom ugovoru, bla bla bla, a on tek tupo klimajući glavom u ritmu njene viljuške s brokulom nakon svakog zalogaja kaže samo:

– Pa to je divno.

– Šta je tu divno, Tomislave? – grubo ga je u to trgnuo njen glas. Sledio se. Nije bilo dobro, nikad nije dobro kad ga zove „Tomislave“.

– Mislim, u vezi tog posla, agencije, i to – zamuckivao je Tomislav.

– Upravo sam rekla da se bojim kako zbog obaveza u frizerskom salonu i sad u agenciji neću uopće imati vremena za nas, a ti kažeš: „Pa to je divno!“ – popizdila je Ana. – Tomislave, ti mene uopće ne slušaš!

– Naravno da te slušam, draga. Evo, mogu ti ja pomoći oko posla.

– Ti?! Kako ćeš mi ti pomoći? Šta ti znaš o nafti, kakve veze ti imaš s MOL-om?!?

– Zapravo nisam mislio na agenciju, nego na frizerski salon.

Tako je, eto, izgledala prva ozbiljnija razmirica u domu Tomislava Karamarka i Ane Šarić, 1. veljače 2013., onog dana kad je buduća gospođa Karamarko potpisala ugovor s Josipom Petrovićem i njegovom tvrtkom Peritus.

Ili nas barem tako uvjeravaju Karamarkovi i HDZ.

Ukratko: bračni par Karamarko u oči nas gleda i mrtav-ozbiljan uvjerava kako je Ana buduća Karamarko sklopila ugovor o konzaltingu s Karamarkovim prijateljem i glavnim lobistom mađarskog MOL-a u Hrvatskoj – kojemu je Ilona Fodor, po njenom svjedočenju pred UN-ovom arbitražnim tijelom UNICTRAL-om, postala glavna veza s MOL-om baš u to vrijeme, nekoliko dana prije potpisivanja ugovora s Karamarkovom ženom – a da Karamarko s tim nije imao baš nikakve veze!

Ukratko: bračni par Karamarko u oči nas gleda i mrtav-ozbiljan uvjerava kako je glavni lobist mađarskog MOL-a za potrebe svog lobističkog posla tražio usluge savjetovanja, medijske analize i praćenja energetskog tržišta, pa od svih u Hrvatskoj izabrao Drimiju nevjenčane žene svog prijatelja i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka – agenciju koja u tom trenutku postoji petnaestak dana i koja nema baš nikakvih referenci za taj posao – a da Karamarko s tim nije imao baš nikakve veze!

Ukratko: bračni par Karamarko u oči nas gleda i mrtav-ozbiljan uvjerava kako je Ana buduća Karamarko mjesečni honorar od dvije i pol tisuće eura mjesečno od glavnog hrvatskog lobista mađarskog MOL-a počela dobivati baš onih dana kad je glavni hrvatski lobist od mađarskog MOL-a dobio povišicu od dvije i pol tisuće eura mjesečno, a da mađarski MOL s tim nema baš nikakve veze!

Ukratko: bračni par Karamarko u oči nas gleda i mrtav-ozbiljan uvjerava kako je Karamarkova nevjenčana supruga ugovor s glavnim lobistom MOL-a potpisala na svoju ruku, a da je Karamarko nije imao baš nikakvu potrebu upozoriti kako je to u tom trenutku – samo dva mjeseca nakon što je Ivo Sanader na deset godina zatvora osuđen upravo zbog mita od mađarskog MOL-a – možda malo nepametno ili barem nezgodno! I kako će sutra, kad se kao potpredsjednik Vlade bude zalagao za povlačenje Hrvatske iz spora s MOL-om, teško nekoga uvjeriti da on ili MOL s njenim poslom nemaju baš nikakve veze.

Ukratko: bračni par Karamarko uvjerava nas da predsjednika HDZ-a nikad nije zanimalo s kim mu žena radi i čime se zapravo bavi, i da su se zbog toga, uostalom – ako baš želite znati –toga dana i posvađali.

– Onda je ona rekla da je uopće ne slušam, a ja sam rekao „naravno da te slušam, draga“, i još sam rekao „mogu ti ja pomoći oko posla“, na što se ona naljutila i počela vikati, kao „kako ćeš mi ti pomoći?“, „što ti znaš o nafti!“, „kakve veze ti imaš s MOL-om?“, i takve stvari. Eto, tako je to bilo, tako mi Bog pomogao – svjedočit će sutra Tomislav Karamarko pred saborskim istražnim povjerenstvom, a predsjednik povjerenstva samo će tupo gledati u predsjednika HDZ-a, klimnuti glavom i reći:

– Pa to je divno.

N1

Boris Dežulović
Autor 18.5.2016. u 13:54