Kemal Mahić- Triling ucjenjivača: VLADA FBiH, BiH GAS, SARAJEVOGAS…

Kemal Mahić
Autor/ica 16.2.2015. u 10:35

Izdvajamo

  • Rusija ostvaruje svoje „Načertanije“ i svoj „Memorandum“okupljanja „slavenskih zemalja“, dovodeći KS u bezizlaznu situaciju svake godine (januar-april). Kako je to izgledalo najbolje mogu posvjedočiti preživjeli građani Sarajeva u ratu (1992-1995) kada su dobijali minimalne količine plina (preko Zvornika!) a to plaćali raznim iznudama koje su odnosile nove ljudske živote i razaranja, upravo onih stanova koja su netom prije sat vremena „kao dobili plin“. Historija je zabilježila različite upotrebe plina na različitim mjestima! Građani Sarajeva su to osjetili i sada osjećaju, ali za „vitezove okruglog stola“ je ovakva situacija eldorado za pretvaranje hladnoće u sopstvene eure. „Izgibe narod moj, jer je bez znanja“ reče prorok Ozej (Biblija).

Povezani članci

Kemal Mahić- Triling ucjenjivača: VLADA FBiH, BiH GAS, SARAJEVOGAS…

Foto: avaz

Ako građani BiH štede 8 milijardi KM onda gdje je tih 150 miliona KM, koji bi bili vraćeni u roku 10-15 godina? Kome je u interesu da se ne napravi toplovod od Kaknja do Sarajeva?

Piše: Kemal Mahić

Mediji su proteklih dana javljali „da je Vlada FBiH naredila BiH-Gasu da pošalje pismo upozorenja Vladi KS i njenom preduzeću Sarajevo-gasu da uplati 31.955 171 KM, koliko iznose dugovanja za fakture pristigle u decembru 2014. godine, plus januar 2015. godine, te ukoliko to ne urade, građanima Sarajeva i kompanijama će biti isključen plin 23. februara 2015.godine“!

Nastavljaju se pritisci na Sarajevogas i Vladu Kantona Sarajevo, a taoci su građani Sarajeva ove i predhodnih 20-tak godina.

Dragi čitatelji, mogli biste zamisliti da se dogovaraju All Capone, Lacy Luciano, Gambino pod pokroviteljstvom Ndranghete, Cosa Nostre, Camorre, Sacra Corona Unita. Nikoga od prisutnih za „švedskim stolom“ ne vidiš ali tvoja čula osjećaju njihove „nježne zagrljaje“ koji ubijaju građane hladnoćom.

Trabanti navedenog trilinga su KJKP Toplane Sarajevo d.o.o. Je li „kvaka“ u ovom izrazu -d.o.o.? Naplativost duga građana iznosi 95%, ali temperatura stambenih prostorija svake godine teži ka nuli! Javna preduzeća su navikla na „hapu“ od Kantona i kontinuirano očekuju dotacije, pa ucjenjuju Vladu KS. To konstantno u intervalima rade: JP “Gras“, JP “Vodovod i kanalizacija“, JP Toplane Sarajevo, jer ih godinama Kanton opskrbljuje „svježim novcem“koji onda završava u manipulativno-špekulantskim akrobacijama kod privatnih lica.

Potrošači i korisnici JP Toplane Sarajevo kao i Elektro-privreda BiH, ne mogu kartično plaćati svoje obaveze, jer bi onda ostavljali „trag“ velikih suma novca koje se koriste za stranačke kampanje i ostale troškove političkih stranaka, uključujući plaćanje politički prebjega i kupovinu glasova.

Čitatelji su primjetili da u rasporedu budućih ministarstava Vlada na različitim nivoima, sve političke stranke koje se smatraju pobjednicima, traže i žele mjesto Ministarstva za energetiku, rudarstvo i industriju. Razlog leži u velikom prilivu novca koji nije kontoliran (bez fiskalnog računa), a time nema države ni kantona, dok se ova javna preduzeća ne stave pod „kontrolu“države, a ne političkih stranaka. Pored ostalog i zbog ovih razloga većina građana ne zna ko su direktori BiH-gasa ili Sarajevo-gasa. Oni se ne pojavljuju u medijima jer im produžena ruka „okruglog stola“ ne dozvoljava pojavljivanje u javnosti, jer bi mogli neopreznim izjavama razotkriti lanac „magle“ i „hladnoće“ u stanovima građana Sarajeva.

Strateška greška je napravljena u prošlosti kada su „potopljene“ ideje planera da se izgradi T-O-P-L-O-V-O-D na relaciji Kakanj-Visoko-Ilijaš-Vogošća-Sarajevo. Ovaj toplovod bi grijao „pola Bosne“ jer TE Kakanj proizvodi paru za električnu energiju i paru za grijanje. Ovakav način grijanja koriste gradovi Zenica, Tuzla, Lukavac itd. Vodstvo navedenih gradova je imalo strategiju i viziju i svoje građane nije dovelo u situaciju da njihovi građani u toku zime cvokoću i smrzavaju se u svojim stanovima (djeca, penzioneri, bolesni, škole, bolnice itd).

Cijena gradnje ovakvog toplovoda bi iznosila cca 150-200 miliona KM. Zvaničnici KS nisu se usudili ući u ovakvu investiciju, jer nemaju vizionara i vođu, pod izgovorom da nemaju novca. Ako građani BiH štede 8 milijardi KM onda gdje je tih 150 miliona KM, koji bi bili vraćeni u roku 10-15 godina? Kome je u interesu da se ne napravi toplovod od Kaknja do Sarajeva?

Kome odgovaraju ucjene iz Rusije svake godine? Preko postojećeg plinovoda (kod Zvornika!) Rusija ostvaruje svoje „Načertanije“ i svoj „Memorandum“okupljanja „slavenskih zemalja“, dovodeći KS u bezizlaznu situaciju svake godine (januar-april). Kako je to izgledalo najbolje mogu posvjedočiti preživjeli građani Sarajeva u ratu (1992-1995) kada su dobijali minimalne količine plina (preko Zvornika!) a to plaćali raznim iznudama koje su odnosile nove ljudske živote i razaranja, upravo onih stanova koja su netom prije sat vremena „kao dobili plin“. Historija je zabilježila različite upotrebe plina na različitim mjestima!

Građani Sarajeva su to osjetili i sada osjećaju, ali za „vitezove okruglog stola“ je ovakva situacija eldorado za pretvaranje hladnoće u sopstvene eure.

„Izgibe narod moj, jer je bez znanja“ reče prorok Ozej (Biblija).

Kemal Mahić
Autor/ica 16.2.2015. u 10:35