KEMAL MAHIĆ: ZAKON O RADU – ZAKON O ROBLJU

Kemal Mahić
Autor 1.9.2015. u 12:04

KEMAL MAHIĆ: ZAKON O RADU – ZAKON O ROBLJU

Foto: Nezavisne

Pošto Bosna i Hercegovina nije prošla prvobitnu akumulaciju kapitala kada su to učinile druge evropske zemlje, onda se historija ponavlja i počinje doba eksploatacije koja će rađati suprotnosti i ponavljanje historije i kao „tragedije i kao farse“.

Proteklih sedmica u FBiH usvojen je novi Zakon o radu. Ovim Zakonom zaposlenici (radnici) gube sva prava koja su decenijama stvarali svojom sindikalnom borbom. Riječ je o cijeni rada, dnevnom radu, godišnjim odmorima a u bližoj perspektivi ukidanju minulog rada, toplog obroka, regresa i troškova prevoza zaposlenih.

Interesantno je kako je vladajuća „elita“ izglasala ovaj „fantomski zakon“, jer nije imala dovoljno ruku da bi ga izglasala u Parlamentu. Vladajuća SDA, koja „kuburi“ sa većinom u Parlamentu FBiH se nudila i prostituirala tzv. malim strankama obećavajući im učešće u budućoj vlasti.

Ponovo su pronašli „satelita“ u tzv. Stranci za Bosnu i Hercegovinu, koja sve skupa nema 1000 članova. Ova stranka, koja po njihovom mišljenju ima „kapacitete za elektroprivredu“ prva se ponudila SDA, kao i u doba Harisa Silajdžića i dala svoj glas „Zakonu o radu“, pa šta košta-neka košta!

Drugi, (odlučujući i presudni) glas je dao pojedinac iz „Naše stranke“ Dennis Gratz.  Iako je stav „Naše stranke“ bio protiv ovog nakaradnog Zakona, je podigao ruku za prihvatanje „Zakona o radu“ na iznenađenje Peđe Kojovića, oskarovca Danisa Tanovića, Tarika Haverića i ostalih koji obličavaju ovu stranku.*

Bosanska patriotska stranka (čuli patriotska!) je sljedeći izdajnik radnika, zaposlenih i socijalne države u FBiH. Naravno i tu je odlučio probitak za nekoliko porodica u vrhu stranke, koja osim „vrha“ i nema više članova, mada su im usta puna patriotizma (kao da se to može kupiti).

Četvrti glas je dala „Narodna stranka-Radom za boljitak“ koju predvode braća Lijanovići. Očekivano i u skladu sa dosadašnjim djelovanjem. O njima je sve napisano i rečeno pa poštovano čitateljstvo ne treba dodatno opterećivati.

Shema je bila: “Nudimo Vam ulazak u parlamentarnu većinu, a uvjet je glas za „Zakon o radu“. Sada nema povratka, svi su prevareni (Prevarant prevario prevaranta), svi su prevareni. Sada se traže novi „trabanti“ za prevaru. Pa ko nasjedne!

Ko je inkasirao-inkasirao je novcem poreskih obveznika, kojima raspolaže osovina SDA-HDZ!

Jezički stručnjaci su već davno upozoravali: “Zločin prvo počinje u jeziku“ Floskule kojima je obogaćen ovaj Zakon su većinom tipa: “ako“,“predviđa se“, “uz suglasnost poslodavca“, “može biti“, “ne smije“, “zabranjen je“ itd. itd. Manipulacijom jezičkih tvorbi je Vlada FBiH na čelu sa premijerom Novalićem postigla ono što je tražio krupni kapital uz pomoć svih onih koji su izdali svoje birače na posljednjim izborima. Donošenjem ovog i ovakvog Zakona oni su izdali svoju djecu i svoju unučad, koji će imati dovoljno vremena da ih proklinju i osuđuju, ali tada oni neće biti faktori koji odlučuju.

Predstavnik poslodavaca, izvjesni Čengić sa samoproglašenim ekspertom?! Hurtićem je kao „prljavi Hari“ naručio 400 policajaca u zgradu Parlamenta FBiH kako bi se donio „Oktroirani Zakon”, koji će kao takav ostati historijski notiran i označen kao „Zakon sile“ u budućim udžbenicima historije Bosne i Hercegovine.

U starom vijeku rob je bio „stvar koja govori“, a robovlasnik je imao „ius vitae ac necis“ (pravo života i smrti) nad robom. Novi zakon podsjeća da će zaposlenici biti „roblje“ ili ako bi se igrali riječima-roba, koja se izdaje, zapošljava, prodaje, poklanja, nasljeđuje…

Pošto Bosna i Hercegovina nije prošla prvobitnu akumulaciju kapitala kada su to učinile druge evropske zemlje, onda se historija ponavlja i počinje doba eksploatacije koja će rađati suprotnosti i ponavljanje historije i kao „tragedije i kao farse“.

Zaslijepljena „elita“ to ne vidi. Sve pada pred Njegovim Veličanstvom – NOVAC! Samo su zaboravili na „djecu svoje djece“, kao i oni prije njih!

Pored silnih zakona, deklaracija, rezolucija, amandmana i drugih demokratskih(?) izjava, dobro bi bilo da se donese i odgovarajući „Zakon o smeću“ koji bi eliminirao gljivice, plijesni, bakterije i mikrobe u kojima ne bi više bilo apsergillusa, penicilliuma, alternaria, fusariuma, stafilokoka, streptokoka… Ove plijesni više ne bi zagađivale prostor u Bosni i Hercegovini, ako bi Zakon bio efikasan. Ne bi bilo više potrebe da se „kupuju“ sve ove gljivice, bakterije, mikrobi.

Ukratko: plijesan!

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Napomena:

* Naša stranka se oglasila s molbom da ispravimo krivi navod gospodina Mahića:

Zastupnik Gratz nije glasao protivno stavu Naše stranke, niti je glasao “na iznenađenje” Predraga Kojovića, Danisa Tanovića, Tarika Haverića i cjelokupnog ostatka članstva Naše stranke.

Kemal Mahić
Autor 1.9.2015. u 12:04