KINA NE PREŽE NI OD ČEGA

Autor 3.8.2011. u 08:16

KINA NE PREŽE NI OD ČEGA

Nisu više samo luksuzni proizvodi ti koji zanimaju kineske krivotvoritelje, nego cjelokupan domen velikih međunarodnih robnih marki, sve do koncepta distribucije i marketinga na prodajnom mjestu. Apple, Ikea, Dyson – plaćaju danak.

Nakon što je demonstrirala intenzivnu aktivnost na polju krivotvorenja luksuznih proizvoda, Kina istražuje nova tržišta angažirajući se, sve više i jače, na krivotvorenju strategija robnih maraka, što podrazumijeva i plasiranje i način distribucije proizvoda. Tako su svih pet Apple dućana u gradu Kunming, na jugu zemlje, postali najpoznatiji na planetu. Design Apple, proizvodi Apple, prodavači u majicama na kojima je otisnuta poznata jabuka, skoro savršena imitacija – ako ne uzmemo u obzir loš kvalitet tiska, stepeništa i naročito znak Apple Store postavljen nasred grudi, sve dok pravi dućani ističu samo logo marke sa jabukom. Natjerane da reagiraju, lokalne vlasti su odlučile zatvoriti jedan jedini od svih ovih dućana, ne zato što su oteli intelektualno vlasništvo Applea, nego zato što dućan nije imao odgovarajući komercijalnu dozvolu…Najveći misterij još uvijek vlada u vezi sa izvorom proizvoda koji se prodaju u ovim dućanima, mada se ne radi o sustavno krivotvorenim proizvodima. Uostalom, gospodin Li, menadžer jednog od ovih dućana, prostodušno objašnjava da se želi kandidovati  za službenog preprodavača ove marke. U Kini postoji pozamašno sivo tržište  Applea. Prema službenom listu „Global Times“ 400 000 iPhonea je kupljeno u Kini u toku prvih šest mjeseci 2010. putem paralelnih  uvoznih puteva, što je uporedivo sa 500 000 aparata prodatih preko China Unicom, jedinog autorizovanog prodavača iPhonea u zemlji. U ovom istom gradu, Kunmingu, jedna druga velika međunarodna marka ima iskustvo iste naravi, poput Applea. Novi dućan namještaja na 10 000 kvadratnih metara, nazvan „11 Furniture“ je skoro savršena kopija dućana Ikea : iste boje, isti način predstavljanja proizvoda, kafeterija koja do savršenstva imitira minimalistički stil švedske robne marke (sa ipak kineskim jelovnikom). Jedino što nedostaje …. znak Ikee, ali sličnost u načinu izgovaranja na kineskom imena ove dvije, kineske i švedske, robne marke je – zaprepašćujuća. Poslovođe ovog dućana tvrde da se ne radi o krivotvorenju, nego o originalnoj reakciji na potrebe koje iskazuju njihovi kupci.

Ova dva primjera pokazuju zanimljiv razvoj kineskog tržišta. Potrošači srednje klase, koji ne stanuju u velikim svjetlećim metropolama poput Hong Konga, Shangaja, Kantona ili Pekinga, iskazuju jednak apetit prema europskim luksuznim robnim markama, a nemaju im pristup, budući da ‘službenih’ luksuznih dućana kod njih još uvijek nema.  Privlače ih dakle krivotvorine, tim više što autori ovih imitacija uspijevaju uhvatiti, više manje savršeno, smisao, estetiku i vrijednosti tih maraka. Ipak, već godinama se kineski vlastodršci kunu da se bore – protiv krivotvorina. U maju je predstavnik američke trgovine Ron Kirk pozdravio kineske napore i posebno učinkovitost „specijalne kampanje“, koju je u oktobru lansirao predsjednik Vlade Wen Jiabao. Da li će ova kampanja, produžena za tri mjeseca, mada je bilo najavljeno da će trajati do marta, biti efikasna?  To ne bi bilo prvi put da, nakon jednog značajnog i vidljivog napora, kineska vlast pusti  da ova kolosalna industrija lažnjaka živi i dalje. Od oktobra 2010. do juna 2011. kineska policija je konfiskovala robu u vrijednosti od 1,4 milijarde eura krivotvorenih proizvoda. Na europskim granicama 85% lažnjaka konfiskovanih prošle godine ima – kinesko porijeklo.

Imitacije nisu poštedile nijedan sektor. Intenzivna aktivnost se razvija – u blizini restorana : u preuzimanju boca najboljih francuskih vina i njihovih etiketa, otkupljenih ponekad po 200 do 300 američkih dolara po komadu. Nakon rekuperacije, pune ih vinima osrednje kvalitete i preprodaju  u velikim restoranima po – vrlo visokim cijenama. To je razlog što velike francuske marke vina i šampanjaca sustavno uništavaju svoje iskorištene prazne boce nakon svake velike promotivne manifestacije. 

La Tribune

Sa francuskog prevela Nada Zdravič

Autor 3.8.2011. u 08:16

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija