Klauški: Gestapo u Čačićevoj glavi

Autor/ica 12.3.2012. u 15:21

Klauški: Gestapo u Čačićevoj glavi

“MISLIM da se Ivica Kostelić svojedobno divio njemačkim vojnicima, dok se Radimir Čačić samo voli predstavljati kao loš momak koji želi sve nadzirati, pa je spomenuo Gestapo”.

Tako je Damir Kajin u Novom listu komentirao izjavu Prvog potpredsjednika Vlade da će on i Slavko Linić preko Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija,  biti “Gestapo u investicijama”.

“On je instrument, sredstvo preko kojeg ćemo sve to realizirati”, kazao je Čačić u prošlotjednom intervjuu za tjednik Lider. “Služit će da snimimo naš potencijal i da imamo na oku sve investicije, sve što je u vezi s državom. Za to smo u Vladi zaduženi Linić i ja. To je Gestapo u investicijama! A sama činjenica da netko prati investicije i da smo počeli s uvođenjem reda u javne nabave, potaknut će drukčije ponašanje”.

Loš momak za dobre stvari

Dakle, Čačić želi biti loš momak kako bi napravio dobre stvari. Nešto slično pokušao je i Ivica Kostelić sada već davne 2003. godine.

Nakon pobjede u slalomskoj vožnji novinarima se pohvalio kako je “na startu bio spreman poput njemačkog vojnika 22. lipnja 1941. godine”, na dan kad je nacistička Njemačka krenula u zločinački pohod na Sovjetski Savez i iza sebe ostavila desetke milijuna žrtava.

Kad je to izjavio Ivica Kostelić imao je 24 godine.

Nije imao završeni fakultet, ali je zato imao oca koji nije prezao od rasističkih izjava. Nije stoga nikakvo čudo da je mladi Ivica objašnjavao kako više voli nacizam od komunizma jer je on “još uvijek bio zdrav sistem”, budući da je “postojala mogućnost napredovanja pojedinca”.

Mali nacić u Ivičinoj glavi

“Ivica je sjajan sportaš, dobar je i u kampanji protiv pušenja, ali u glavi mu čuči mali nacić”, napisala je tada komentatorica Jelena Lovrić.

A tko onda čuči u Čačićevoj glavi?

Predsjednik HNS-a istaknuo je upravo Hitlerovu tajnu policiju, zloglasni Gestapo, kao uzor u vođenju države, kao pojam “uvođenja reda”.

Izrekao je to u dobi od 63 godine. S političkom i poslovnom karijerom iza sebe. Sa završenim visokim školama i klasičnim obrazovanjem. I nadasve, s potvrđenom reputacijom antifašista.

Pa kako mu je onda baš Gestapo pao na pamet?

Svi upirali prstom u Kostelića

Protiv Kostelića se svojedobno digla velika medijska galama. Feral mu je na naslovnici natakario naci šljem na glavu, oglasile su se svakakve udruge, ugledni komentatori, ponosni antifašisti, dušebrižnička javnost. Svi su upozoravali na opasnu praksu da se mladi ljudi, pa još i sportski uzori, ugledaju na nacističke vojnike. Upiralo se prstom u obrazovni sustav, u roditeljsku skrb, u političare, u HDZ…

A sada, kad se jedan od političara, pa još s ljevice, pa još i član Vlade, pohvali da će biti “Gestapo u investicijama”, želeći pritom izazvati pozitivne konotacije (odakle mu uopće?), u javnosti je nastao totalni muk.

Čačić nije mislio ozbiljno?

Gdje su sad oni koji tvrde kako političarine bi smjeli davati loše primjere? Gdje su oni koji osuđuju rasizam i fašizam na stadionu, a šute o Čačićevu ugledanju na Gestapo? Gdje su oni koji su govorili da se Kostelić ne bi smio ugledati na njemačku soldatesku, a šute kad se Čačić ugleda na zločinačku tajnu policiju?

Po izostanku reakcija na Čačićevu izjavu može se zaključiti da je njegov grijeh manji od Kostelićeva. Jer, nije on tako mislio. On je dokazani antifašist. On je dokazani liberal. On je educiran i iskusan.

Tim gore po njega.

Trebao bi znati što govori

On bi, kao takav, trebao znati što govori. Za razliku od klinca koji je odrastao u snijegom zametenom šatoru uz oca koji misli da bi predsjednik trebao biti visok i plavook. Stvari bi u Čačićevoj glavi trebale biti posložene, kad su već u Kostelićevoj zbrkane, a kriteriji dovoljno izbrušeni da mu se ne može potkrasti upravo usporedba s Gestapom kao uzorom za “uvođenje reda”. On bi barem trebao znati kakav je to red Gestapo uvodio i kojim metodama se služio u “poticanju drugačijeg ponašanja”.

Pa ipak, Gestapo mu je prvi pao na pamet.

Manje i veće zlo

Zamislite da je to rekao netko od HDZ-ovaca? Recimo, Andrija Hebrang. Ili netko do dežurnih ridikula, recimo Željko Kerum ili Milan Bandić. A sjetimo se samo dreke koju je Kajin digao oko “ustašiodnog Thompsona” u pulskoj Areni. A sada?

“Nacizam je bio zlo, a u okviru njega Gestapo najveće zlo. S tim se nije igrati”, veli Kajin u Novom listu.

A tko kaže da je ovo igra?

Index.hr

Tagovi:
Autor/ica 12.3.2012. u 15:21