Klauški: Josipoviću poznavaoče zločina pronađi nam prave zločince

Autor 22.9.2011. u 09:44

Klauški: Josipoviću poznavaoče zločina pronađi nam prave zločince

PREMIJERKA Jadranka Kosor pozdravlja osuđene generale u Haagu, predsjednik Ivo Josipović tvrdi da oni tamo uopće ne bi trebali biti, dok budući premijer Zoran Milanović u ime svih Hrvatica i Hrvata zaključuje da su hrvatski generali nepravedno, preoštro, pa čak i neosnovano osuđeni.

Možda još nije kasno da se poljski premijer Donald Tusk vrati po onaj Pristupni ugovor kojeg mu je hrvatska kolegica prošlog vikenda doslovno iščepala iz ruku.

Jer očito je da hrvatske političke elite – one koje odlaze, one koje dolaze i one koje još ostaju – još uvijek imaju velikih problema s djelovanjem haškog Tribunala, s poštivanjem sudskih odluka, kao i sa suočavanjem s ratnim zločinima.

Tko je kriv? Zar ovaj koji je nevin?

“Nisam siguran da su se s hrvatske strane u Haagu našli pravi ljudi”, izjavio je ovoga tjedna predsjednik Ivo Josipović u razgovoru s hrvatskim iseljenicima u New Yorku.

I tako, nakon što je premijerka generalima slala pozdrave, a šef oporbe tvrdio da su neosnovano osuđeni, predsjednik Republike otišao je korak dalje i napomenuo da pred sudom za ratne zločine nisu završili pravi krivci, već – krivi optuženici.

Zna li možda Josipović, koji je kao pravnik surađivao s Vladinim Uredom za suradnju s haaškim sudom, koji su onda pravi krivci za zločine u Oluji? I ako zna, hoće li biti tako ljubazan pa njihova imena obznaniti domaćoj javnosti i međunarodnom pravosuđu? I hoće li poduzeti sve da ti “pravi” krivci budu prijavljeni ili barem raskrinkani? Živi ili mrtvi.

Mora se priznati da je to bila bravura dostojna Stipe Mesića.

Zločini da, krivci ne

Priznati da je bilo ratnih zločina s hrvatske strane, ali ustati u obranu onih koji su za te zločine nepravomoćno osuđeni, te pritom prešutjeti imena onih koje on smatra krivcima, a sve to pred publikom za koju točno zna što želi čuti, e to je mogao izvesti samo bivši predsjednik.

Milorad Pupovac napominje kako je ova Josipovićeva izjava gora od Kosoričina pozdrava generalima. Ima pravo: premijerka barem nije izjavila da nisu krivi. To je kasnije rekao Zoran Milanović.

Josipović, svjedok obrane

“Ova izjava opovrgava radnje Haaškog suda i nepravomoćnu presudu”, ističe Pupovac, te dodaje kako predsjednik ovom izjavom sugerira da zna tko je zapravo odgovaran za zločine. “Time sebi stvara obvezu pred domaćim i međunarodnim sudovima i otvara pitanje stvarno odgovornih za počinjene ratne zločine”.

Stvarno, prava je šteta što se Josipović nije ponudio za svjedoka obrane optuženih generala. Da je svoje spoznaje stavio u funkciju zaštite krivo optuženih ljudi. A ne da kasnije na njima gradi svoju popularnost.

Ali Josipović je takav. On voli da se ljudi s njime slažu, pa će zato učiniti sve da to osigura.

Kao što je na početku mandata osudio hrvatske zločine u susjednoj BiH, mudro prešutjevši pitanje tko je za njih odgovoran, tako je sada priznao zločine, obranio generale i opet mudro prešutio tko je onda trebao biti osuđen.

Državnička hrabrost

To je prava državnička hrabrost. A i prava mudrost: s najviše funkcije u državi komentirati, pa onda i osporavati odluke međunarodnog suda koji je dio i hrvatskog pravosuđa…

To je još samo Mesić bolje izvodio. Kad je ljude proglašavao krivima prije nego što je sudska presuda uopće donesena. Sva sreća da su obojica pravnici.

Tko pod drugim jamu kopa, nađe krivce

Ali to sad nije važno. Važno bi bilo krenuti tragom Josipovićeve izjave da u Haagu trenutno čame nevini ljudi.

I stoga imamo za njega jedan prijedlog: kad se već bavimo iskapanjem žrtvava iz ’45. i kad već iskopavamo dokaze o crnim fondovima, mogao bi se kao predsjednik Republike zauzeti za to da se konačno iskopaju i pravi krivci za ratne zločine u Oluji.

Može zvati Tomislava Karamarka, on zna gdje treba kopati.

Tekst uz dozvolu autora prenosimo sa portal index.hr

Autor 22.9.2011. u 09:44