Klauški: Povratak Hdz-a u mrak Franje Tuđmana čovjeka krvavih ruku

Autor 6.12.2011. u 16:08

Klauški: Povratak Hdz-a u mrak  Franje Tuđmana čovjeka krvavih ruku

ODUVIJEK je bilo najvažnije nahraniti neman.

Franjo Tuđman držao ju je u pokornosti nacionalističkim mitovima. Ivo Sanader zasipao ju je gomilama novca. Jadranka Kosor joj je pjevala pjesmice.

A sada, nakon što je sramotno propao na parlamentarnim izborima, HDZ očito više nema izbora nego vratiti se onamo odakle je krenuo – u desničarski mrak.

Koliko god nas formiranje nove Kukuriku vlade držalo u napetosti, scenarij raspada HDZ-a nudi mnoštvo uzbuđenja. Zamislite to otprilike ovako: Jadranka Kosor trči po dvorištu, dok Tomislav Karamarko i Darko Milinović oštre noževe. A ostali napeto iščekuju ishod.

Naime, opet je došlo vrijeme da HDZ odluči što želi biti.

Ni vrit, ni mimo

Umjerenost je kod birača prolazila dok si je HDZ to mogao priuštiti. Sanader je utišao radikalizam i kompenzirao ga korupcijom. Kad je nestao on zajedno s našim novcem, umjerenim glasačima HDZ više nije bio zanimljiv. Na dan izbora ostali su kod kuće.

S druge strane, desničare nitko nije znao privući, naročito ne žena oktroirana od Ive Sanadera. Pa su se oni tako u hadezeovskim utvrdama prešaltali na druge liste ili su jednostavno odustali od glasanja za Jadranku Kosor.

Očito više ne prolazi pokretaški pristup “od svega pomalo”. Malo europeizma, malo radikalizma. Malo ganjamo pedere, malo ganjamo Europu. Malo se vraćamo Tuđmanu, malo slijedimo Sanadera.

Previše kompromitiran

Za umjerene birače današnji HDZ previše je kompromitiran – korupcijom koliko i nesposobnošću – dok za one iskonske glasače nije dovoljno uvjerljiv.

Kamo će, pak, HDZ krenuti nakon neslavnog silaska s vlasti, ovisi o tome tko će stati na njegovo čelo. Hoće li to biti netko tko će podilaziti onim biračima koji su još ostali na okupu u stranačkim – seljačkim – utvrdama poput Like, Dalmacije i naročito njezina zaleđa, te u sve skučenijim enklavama po Slavoniji?

Ili će to biti netko tko će dovršiti Sanaderovu transformaciju u modernu demokršćansku stranku desnog centra? U tom slučaju ostaje otvoreno pitanje tko će glasati za takvu stranku. Besplatno.

Kosor neće šaptom pasti

Što se tiče Jadranke Kosor, ona sigurno neće šaptom pasti. Nije se ona svega toga dočepala da bi se lako svega toga odrekla. Premda joj akcije padaju kao na Wall Streetu.

Prvo, ona je žena u patrijarhalnoj stranci. Drugo, instalirao ju je čovjek koji je završio u zatvoru. Treće, izgubila je izbore. Četvrto, izgubila ih je sramotno. Peto, osramotila je i sebe i stranku. Na ljestvici popularnosti uspjela se srozati sve do svog prethodnika. Kud’ Ivo, tud’ i ona.

Doduše, u protekle dvije godine uspjela je donekle zavladati strankom. Kontrolira udrugu žena i stranačku mladež – onaj stravični prizor iz izborne noći, kad mladi frenetično navijaju dok im ona maocetungovski maše s galerije, dugo ćemo sanjati – vjerojatno nadzire i određeni dio lokalnih organizacija. Napredovala je u sjeni velikih vođa. Ali sada joj Tuđmanova bista nije dovoljna da prikrije kronični manjak kapaciteta.

Ali ako netko poput Šeksa bude organizirao stranačke izbore, sve je moguće. Samo, tek tada neće biti jasno u kojem smjeru će ići HDZ: prema EU ili prema Tuđmanovu mraku?

Ivić Karamarko

Ako stranku preuzme Tomislav Karamarko, bit će to kao da ju je preuzeo Ivić Pašalić, deset godina kasnije. Čovjek koji kontrolira tajne službe i represivni aparat, a fura se na velikog desničara i antikomunista, izgleda kao savršeni fotorobot lidera stranke koja je zapela na glasovima s ovih izbora.

Ali opet, tko može zamisliti Karamarka u govoru pred 10 tisuća zadriglih hadezeovaca u Areni? Morali bi mikrofon nafrljiti do daske.

Milinović kao šerif

Na Kosoričino mjesto navodno se gura i Darko Milinović. Lika je osvjetlala obraz HDZ-a, pa je red da ličkom gubernatoru pripadne stranačko žezlo. Ličani bi sigurno bili ponosni, kao što je sigurno da bi se ostatak Hrvatske dobro zabavljao.

Bio bi to pravi HDZ. K’o od bukve odvaljen.

Kalmeta s ovu stranu Remetinca

Božidar Kalmeta opet je pokazao da je kao stvoren za ulogu predsjednika HDZ-a. Dovoljno utjecajan u stranačkoj bazi, a opet dovoljno kompromitiran aferama. Kao Sanader, samo s ovu stranu Remetinca. No, malo je vjerojatno da bi se on odvažio na tako veliki korak. On voli biti u sjeni.

A što je s Andrejom Plenkovićem?

Plenković kao Sanader pročišćen od virusa

Bivši državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova bio bi najbliže onome što je bio Ivo Sanader. Samo očišćen od “virusa”. Govori čak i strane jezike, čime bi mogao zabezeknuti HDZ-ovo biračko tijelo. S njim bi stranka dobila obrise censtrističke stranke, a njegova navodna netrpeljivost prema Zoranu Milanoviću raspirila bi već ugasli rivalitet koji je među šefovima HDZ-a i SDP-a vladao u eri Ive Sanadera.

No je li Plenković uvjerljiv nacionalist? Je li slatkorječiv demagog? Hoće li raspirivati mržnju? Ili će predstavljati HDZ-ovu verziju Zorana Milanovića: novo lice na čelu stranke, neokaljano i nekompromitirano, umiveno i pristupačno, pa još i diplomatsko…?

Nažalost, u ovome trenutku Plenković ne izgleda kao netko tko će uspješno nahraniti HDZ-ovu neman. Više kao netko koga će starije kolege baciti u ralje nemani. 

Tko pere ruke?

Uglavnom, HDZ je od Tuđmanove stranke krvavih ruku, preko Sanaderove stranke prljavih ruku, došao do onoga što Jadranka Kosor neuvjerljivo naziva “strankom čistih ruku”. I kamo će sad?

Opet u mrak. Tamo se najsigurnije osjeća.

index.hr  prenosimo uz dozvolu autora

Autor 6.12.2011. u 16:08

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija