Klauški: SDP – Stranka desnih populista

Autor/ica 30.8.2011. u 23:43

Klauški: SDP – Stranka desnih populista

ZVUČALO je to kao naredba s prizvukom prijetnje.

“Ako svi smatramo, a smatramo, da su presude generalima nepravedne, preoštre, odnosno da uopće nema te vrste krivnje, onda im treba pomoći da im se ne ugrožava pozicija”.

Nije to izjavila Jadranka Kosor. Ni Josip Đakić. Pa čak ni Ante Kotromanović. Izjavio je to predsjednik SDP-a i budući premijer Zoran Milanović u subotnjem Dnevniku HTV-a.

Zorane, tko smo to svi?

Nije, međutim, odgovorio na pitanje bi li on pozdravio osuđene generale kako je to učinila premijerka. Kao što nije objasnio ni tko su to “svi”, niti otkud mu tako čvrsto uvjerenje da bi oni trebali – dapače, morali – “smatrati” sve ono što je on tamo nabrojao.

Slušajući izjavu budućeg premijera, svi oni koji se ne srame reći da je u Oluji bilo zločina i da je netko za te zločine trebao odgovarati, pitaju se za koga bi oni mogli glasati.

To isto se pitaju se i svi oni koji su dovoljno bezobrazni da pored živog Milanovića ipak poštuju odluku Haškog suda.

Svima ostalima preostalo je samo da zaključe: pored ovakvog Zorana Milanovića, kome uopće treba Jadranka Kosor?

SDP – Stranka desnih populista

Ono što je Milanović izjavio u Dnevniku šokantno je na više razina. Počevši od tvrdnje da “svi” smatraju da je presuda nepravedna, preko prijeteće potvrde – “a smatraju” – koja automatski isključuje mogućnost drugačijeg mišljenja, pa sve do ocjene o tome kako “uopće nema krivnje” generala za stotine ubijenih srpskih civila i tisuće opljačkanih i spaljenih kuća.

I opet, unatoč svemu tome, Milanović je odbio odgovoriti na pitanje bi li poput Jadranke Kosor pozdravio osuđene generale u Haagu. Šutnja je bila jasnija od odgovora. I to je SDP – Stranka desnih populista.

Što će Milanović s onima koji se ne slažu?

Ali, imamo za Zorana Milanovića jednu šokantnu informaciju. Ne smatraju, naime, baš svi u Hrvatskoj da je haška presuda generalima nepravedna i preoštra, a još manje da uopće ne snose nikakvu krivnju. Postoje neki koji se još uvijek usude misliti drugačije.

I što šef SDP-a misli poduzeti u vezi s tim? Proglasiti ih budalama i idiotima, kako već voli častiti sve one koji se s njime ne slažu? Ili možda državnim neprijateljima, kako to priliči ljudima s ovakvom antihaškom retorikom? Ili će, pak, lakonski ustvrditi kako “Srbi u Oluji nisu bili vezani”?

Da se razumijemo, ima Milanović pravo misliti o haškoj presudi što god želi, bez obzira što to pravo oduzima drugima. Ima pravo mrziti Haag i ljubiti tlo kojim hoda Ante Gotovina. Ali ono na što Milanović nema pravo jest govoriti u naše ime. A još manje, nametati svoj stav kao općeprihvaćeni.

Možda njegov ego to ne može otrpjeti, i možda će ga ova opaska natjerati da otvori širom prozor i nekoliko minuta duboko diše, ali šef SDP-a mora se pomiriti sa činjenicom da on ipak nije mjerilo svih stvari.

Tko to gaji iluzije o SDP-u?

U ovoj zemlji ipak još postoje oni koji misle da su se u Oluji dogodili zločini. I misle da ti zločini godinama nisu procesuirani. Te da su se institucionalno štitili zločinci. Kao i to da su se ti zločinci često proglašavali herojima.

A postoje čak i onih koji vjeruju da je Haaški sud nadležan da o tome donosi sudske presude.

Ali što je u ovoj priči najgore, to su upravo oni koji su vjerovali da na političkoj sceni postoji barem netko tko dijeli i zastupa njihove stavove. Ali onda ih je Milanović, po tko zna koji puta, uvjerio u suprotno.

Čini se da se Dražen Budiša ipak nije zabunio kad je onomad mislio da je Zoran Milanović član HDZ-a. Uskoro bi to mogli “svi smatrati”.

tekst uz dozvolu autora prenosimo sa portala index.hr

Autor/ica 30.8.2011. u 23:43