Klauški: Tko zaboravlja zasluge najvažnijeg hrvatskog političara od neovisnosti, Stipe Mesića?

Autor 17.1.2012. u 11:38

Klauški: Tko zaboravlja zasluge najvažnijeg hrvatskog  političara od neovisnosti, Stipe Mesića?

BIO JE PRVI predsjednik Vlade po osamostaljenju Hrvatske, nakon toga i predsjednik Hrvatskog sabora, zatim deset godina predsjednik Republike, kao zadnji predsjednik SFRJ u inkognito je na dva sastanka lobirao kod Dietricha Genschera za priznanje Hrvatske, organizirao je Zagrebački summit EU 2000. godine, u njegovo vrijeme Hrvatska je postala kandidat za EU i otpočela pregovore s EU. Godinu dana nakon odlaska s dužnosti uspješno ju je okončala.

Ali Stjepana Mesića svejedno nije bilo na Preradovićevu trgu u nedjelju navečer, na svečanosti obilježavanja 20. godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske i skorog ulaska u Europsku uniju.

Bila Kosor, ali ne i Mesić

Iako se uz predstavnike državnog vrha na svečanosti pojavila i bivša HDZ-ova premijerka Jadranka Kosor, nije se našao i bivši predsjednik. Službeni organizator skupa bilo je Ministarstvo vanjskih poslova na čijem čelu sjedi Mesićeva bivša stranačka kolegica Vesna Pusić.

Kakav god politički stav netko imao prema Mesiću, on je sudjelovao u svim ključnim događajima u povijesti moderne Hrvatske, od osamostaljenja od ulaska u EU. I puno je više uložio u stvaranje Hrvatske od većine onih koji su u nedjelju navečer bili na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Jesu li ga zaboravili?

Kako se moglo dogoditi da su ga zaboravili pozvati? Ili je njegovo ime namjerno izostavljeno s liste uzvanika?

Slično se dogodilo i prilikom otkrivanja spomen-ploče povodom bombardiranja Banskih dvora. Jadranka Kosor pozvala je sve bivše HDZ-ove premijere, osim samog Stjepana Mesića koji je zajedno s Franjom Tuđmanom i Antom Markovićem bio u Banskim dvorima tog dana, 7. listopada 1991. godine, kad je zrakoplov JNA bombardirao zgradu Vlade.

I tada je bio akter događaja koji je obilježen bez njegova prisustva. Barem je u jednome dosljedan: ne zaboravlja ga samo HDZ-ova vlast, nego sada i SDP-ova.

uz dozvolu autora prenosimo sa portala index.hr

Autor 17.1.2012. u 11:38