Ko je rušio socijalističku Jugoslaviju?

Husnija Bitić
Autor 31.7.2017. u 12:30

Ko je rušio socijalističku Jugoslaviju?

Izetbegović, Milošević, Gligorov, Bulatović, Kučan i Tuđman takođe snose najveću odgovornost, tj. jednako sa članovima Predsedništa SFRJ, za rušenje Jugoslovenske zajednice. Njihova celokupna aktivnost je bila protivustavna. Setite se sastanaka predsednika republika, svakog četvrtka, jednom u Splitu, drugi puta u Ohridu, pa na Bledu… svaki puta na nekom letovalištu jedne od republika, navodno da pokušavaju da nađu rešenja za jugo krizu, a ustvari celokupno njihovo angažovanje je bilo usmereno protiv važećeg Ustava. Podbacila je i vojska Jugoslavije i tužilaštvo, jer nisu preduzeli mere predviđene Ustavom i zakonskim normama.

Postoji jedna narodna poslovica koja kaže: čime se pametan stidi, budala se hvali. Ako ima neke istine u ovoj poslovici, onda u našem okruženju ima poprilično ovih drugih. Albanski nacionalisti na Kosovu se hvale da su upravo oni poljuljali temelje SFRJ, demonstracijama iz 1981.g. Ističu čak i to, da Solidarnost u Poljskoj je podstreknuta kosovskim demonstracijama, tako da barjak rušenja komunističkog sistem u svetu, pripada Kosovarima.

U štampi svojevremeno sam čitao, da je Stipe Mesić, član Predsedništva SFRJ, u Hrvatskom Saboru izjavio: “Jugoslavije više nema, zadatak sam izvršio”. Ako je to tako, zašto onda nije izveden pred sud. Član Predsedništva po odredbama ustava dužan je da očuva državni integritet, za to je i dao svečanu obavezu, ne da ruši odnosno što treba da brani. Slobodan Milošević je na više mesta i to više puta, na mnogobrojnim mitizima u Srbiji rekao, ili će Srbija biti kao i druge republike, ili neće je biti. Srbija može i bez Jugoslavije.

Izetbegović, Milošević, Gligorov, Bulatović, Kučan i Tuđman takođe snose najveću odgovornost, tj. jednako sa članovima Predsedništa SFRJ, za rušenje Jugoslovenske zajednice. Njihova celokupna aktivnost je bila protivustavna. Setite se sastanaka predsednika republika, svakog četvrtka, jednom u Splitu, drugi puta u Ohridu, pa na Bledu… svaki puta na nekom letovalištu jedne od republika, navodno da pokušavaju da nađu rešenja za jugo krizu, a ustvari celokupno njihovo angažovanje je bilo usmereno protiv važećeg Ustava. Podbacila je i vojska Jugoslavije i tužilaštvo, jer nisu preduzeli mere predviđene Ustavom i zakonskim normama.

Sada se slobodno mogu hvaliti, nacionalisti i svi drugi, kojima Jugoslavija kao takva nije odgovarala. Rušenje SFRJ nisu vršili albanski nacionalisti sa ulice, niti srpski ili hrvatski. Nacionalizma je uvek bilo i biće. Dok su zemlju vodili istinski revolucionari, oni koji su na svojim plećima nosili revoluciju i rat protiv fašizma, nacionalizam je bio potisnut. Kada je počela smena generacije, kada su političari zadojeni nacionalizmom počeli da preuzimaju vlast i zaključili pakt sa nacionalistima, crkvom i klerom, država je srušena kao kula od karata. Barjak rušenja nose političari, a na prvom mestu, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman.

Sledi otvoreno pismo koje sam svojevremeno uputio i objavio u tadašnjoj štampi:

“Otvoreno pismo predsednicima Jugo republika

CIRKUSKE PREDSTAVE VISOKOG RANGA

Gospodo i “gospodo” predsednici

U vreme kada se suočavamo sa razno-raznim problemima, kada nam rapidno pada standard, kada se štrajkuje svakodnevno i na svakom mestu, kada na hiljade radnika svakodnevno gube svoja radna mesta, kada nas inflacija guši, kada “hajduci i harambaše“ haraju diljem države… kada nas svakodnevno na malom ekranu “bombarduju“ crnom hronikom, jedino osveženje-razonoda dolazi nam četvrtkom u kojoj učestvujete vi, cirkusanti visokog kalibra. Ovako nešto mogu da pruže samo “profesionalci“ visokog kvaliteta. BRAVO! Ovo što vi radite, može da zauzme mesto i na takmičenjima eminentnih pozorišta, ali treba da znate, gospodo i “gospodo“ da, malo ko je zainteresovan za ovakve predstave i razonodu.

Narodi su ozbiljno ugroženi građanskim ratom, u koga ih vi gospodo gurate. Vi šestorka, predsednika Jugo Republika, koji igrate uloge velikih svetskih državnika. Javno i tajno se sastajete u “nečijoj zemlji“, tačnije na “državnim granicama“, a zatim alternativno na “svačijem „ognjištu“. Putujete vojnim avionima… Da li ste svesni koju odgovornost ste preuzeli? Vi, jugoslovenska šestorka, vi, niko drugi, gurate nas u građanski rat. Ovo što radite neće vam istorija oprostiti. Bilo je i drugih ovakvih kabadahija, koji su govorili: “Posle mene potop“. “Država to sam ja“ i druge nebuloze, ali svi su oni odgovarali za svoja dela, nadamo se da nećete ni vi izaći bez odgovornosti.

Jedno je sigurno, gospodo i “gospodo“, svaki rat, pa i onaj stogodišnji, između Francuza i Engleza, završen je za pregoravačkim stolom, ali vi se ne sastajete da se ne izazove rat… vi radite upravo da on što pre počne, i počeće uskoro!!!

Da li trezveno pomislite, da to što vi odlučujete, kao državnici visokog ranga, na vašim sastancima, građani Jugoslavije će rado prihvatiti? Morate da budete svesni da, ukoliko se niko drugi neće suprostaviti, dva miliona Albanaca svakako neće ”kušati čorbu koju vi pokušavatte da im kuhate”. Prirodno bi bilo da, državnici ne rade ništa što može izazvati nezadovoljstvo 3-4 čoveka, a vi negirate milione ljudi.

Istina je to da, i pre vas, Albance niko nije pitao za bilo šta. Njihovo nezadovoljstvo traje još od vremena kada su potpali pod vlast Slavena u 1912. g. To nikoga nije interesovalo bez obzira kako se država zvala, Kraljevina SHS, Kraljevina Jugoslavija ili u ovo vreme Nova Jugoslavija. Međutim, vremena se menjaju zar ne, jugo predsednici?

Na vašim konferencijama za štampu vi kažete da, narodi imaju prava na samoopredeljenje uključujući i pravo na otcepljenje. Zašto onda dva miliona Albanaca ignorišete kao pravni subjekt, kojima pripada isto to pravo kao i drugima? Jedno mora da vam bude jasno, Albancima ne pada na pamet, da nikoga mole za nacionalna prava. Morate znati da, to što je njihovo, neće moći niko da im oduzme.

Od samog sebe postavlja se pitanje, za koja dosada nismo dobili odgovor. Jugoslovenske vlasti, posle signala kojeg je Milošević dao, poslale su elitne policijske snage na Kosovo, poslata je i vojska. I vojska i policija pucaju na goloruki Albanski narod, kao na glinene golubove. Sve se to radi pod motivacijom spašavanja ustavnog poretka zemlje! Na Kosovu su ugašeni životi desetine mladih od jugo-policijskih kuršuma, navodno tamo se radi antiustavno. U ime čijeg Ustava radite vi gospodo jugo-predsednici, kada se protiv ustavnih odredaba sastajete i krojite kartu neke treće Jugoslavije? U čije ime su ugašeni životi Albanskih mladića i devojaka­? Ima li veće ironije od ovoga?

Treba da nam date odgovor i na to, kako mislite da izvučete zemlju iz ove situacije a sve to da bude u duhu važećeg ustava. Vi znate da ukoliko jedna skupština republike ili autonomne pokrajine ne daje saglasnost, nema nikakvih promena spoljašnjih ili unutrašnjih granica. Skupština Kosova neće dati saglasnost za promene koje negiraju postojanje Albanske nacije kao važan činilac u jugoslovenskoj zajednici. Nezavisno od toga, kako se to zove, Skupština Kosova postoji, nju garantuje važeći Ustav. To što vi imate hrabrosti da se suočavate sa protivustavnim rešenjima koje Milošević imponuje, to je druga stvar, ali ovaka rešenja Albanci ne mogu i neće  prihvatiti i trpeti.

Možda vi, jugo-šestorka, mislite da Makijavelijeva teorija, cilj opravdava sredstvo ili ona Lamrozina, kriminalci se poznaju od rođenja, treba primenjivat i sada, kada je reč o Albacima, tako pa nećete da “razbijete” glavu oko ustavnih rešenja i dr. Neka bude tako, malo smo i mi učili iz istorije, ali treba da znate i ovo, nijedan se narod nije pomirio u večitom ropstvu, tako da ni Albanci neće biti izuzeti u tome.

Na kraju, da zaključim: Vi radite kako hoćete, vi se možete sporazumeti kako vam pada na pamet. Ukoliko se slažu narodi koje vi predstavljate, sve će biti u redu i za vas i za vaše narode. U tom slučaju Albanci ostaju slobodni, njih ne obavezuje nikakav sporazum kojeg vi potpisujete, zbog toga, što njihov predstavnik ne učestvuje u svemu tome. Da li će se i oni ujediniti i sa kim, sami će odlučivati. To je njihovo pravo, oni su kadri da grade svoju budućnost. Srpski narod bio je 500 godina u ropstvu, pod Turcima Osmanlijama, pa na kraju se oslobodio. Sličnu sudbinu su imali i Hrvati i drugi narodi, širom sveta. Ne vidim razloga da i Albanci ne budu slobodni, da grade sami sebi kuću.”

Objavljeno aprila 1991. Revija “Kosovarja”

Husnija Bitić
Autor 31.7.2017. u 12:30