Kod Dodika i vozovi stali

Autor 9.6.2011. u 04:53

Kod Dodika  i vozovi stali

Putnički i teretni željeznički saobraćaj u Republici Srpskoj i danas je potpuno zaustavljen, Vlada nema rješenje, a očito je da svi bježe od odgovornosti za katastrofalno stanje u ovom javnom preduzeću.

Sindikati „Željeznica RS-a“ ne odustaju od jučer započetog generalnog štrajka, a od uprave traže da povuče disciplinske prijave pokrenute protiv pojedinih željezničara, što je samo jedan razlog zbog kojeg su se odučili na potpunu obustavu rada.

Nakon odluke inspekcije, po kojoj je štrajk željezničara RS-a nezakonit, predsjednik Štrajkačkog odbora Zlatko Marin naglasio je da se zakon ne može primjenjivati samo za jednu stranu te tu odluku ocijenio kao još jedan pritisak na sindikalce i radnike.

Vlada RS-a i uprava traže od željezničara da osiguraju minimum procesa rada, koji je sindikat ocijenio kao maksimum, jer podrazumijeva 70 posto funkcija u željezničkom saobraćaju.

“Naši zahtjevi su krajnje korektni i tražimo samo da se ispoštuje u cijelosti dogovor s Vladom od 15. februara. Ko može da kaže da su naši zahtjevi neprihvatljivi kada mi tražimo samo naše zarade, a zadnju smo dobili za januar bez toplog obroka. Dužni su nam regres za 2009. i za 2010.godinu“, ističe Marin.

Stav Vlade RS-a prema generalnom štrajku, ali i teškom stanju u „Željeznicama RS-a“ trebalo bi da bude poznat danas, nakon što se jučer nije izjasnio niko ni iz resornog ministarstva.

Ministar saobraćaja i veza RS-a Nedeljko Čubrilović i dalje ponavlja da je za poštivanje zakona, da je situacija poprilično komplikovana i da „postoje pokazatelji da njegov resor nije imao realnu sliku o željeznicama“.

Takve tvrde ranije su već odbacili i sindikati i bivši direktori, pozivajući se na činjenicu da se svi podaci dostavljaju u resorno ministarstvo, a postoje i izvještaji o poslovanju koji se moraju objavljivati i na internet stanici Banjalučke berze.

Čubrilović i dalje tvrdi da je „u ovom trenutku teško iznaći“ novac koji se duguje, a prelazi 20 miliona maraka.

Ne osjeća se odgovornim za stanje u ovom javnom preduzeću, iako je već više od pet godina na čelu resora saobraćaja.

„Osjećam se prevarenim, a odgovornost neka neko drugi tvrdi kolika je i čija“, kaže Čubrilović koji zna da su po logici stvari odgovorni nadzorni odbor, direktori i svi koji su učestvovali u odlučivanju.

Potpunom obustavom teretnog saobraćaja, koji je glavni izvor prihoda, ovo preduzeće će doći u još težu situaciju od ove u kojoj je akumulirani gubitak veći od 174 miliona maraka.

Generalni štrajk već drugog dana donosi i milionske štete, a izazvat će i nepovjerenje korisnika željezničkih usluga i narušiti u javnosti ionako potpuno urušen ugled ovog gubitaša.

Međutim, iz sindikata naglašavaju da je pitanje šta drugo preostaje radnicima kada su zadnju plaću primili u januaru.

Tagovi:
Autor 9.6.2011. u 04:53