Kohabitacija iz nižih razloga

Predrag Lucić
Autor 17.2.2015. u 12:39

Kohabitacija iz nižih razloga

Zašto analitičari strahuju da će kohabitacija između friško prisegnute hrvatske predsjednice i Milanovićeve vlade funkcionirati po modelu konflikta, ako je već sada vidljivo Kolinda Grabar-Kitarović i pojedini ministri pokazuju zavidan stupanj jedinstva?

U  pravu je, itekako je u pravu, prof. dr. Anđelko Milardović kada u ogledu o kohabitaciji, objavljenom u Slobodnoj Dalmaciji na sam dan predsjedničke inauguracije, navodi dva modela kohabitacijskog odnosa između Kolinde Grabar-Kitarović i Vlade pod predsjedanjem Zorana Milanovića. Prvi je – nemojte se smijati! – model suradnje i konsenzusa. A drugi je – nemojte da vam suza sama krene! – model konflikta.

Profesor Milardović je uvjeren da smo puno bliži ovom drugom modelu, pa predviđa »zanimljivu zajedničku kupku« iliti »muke po kohabitaciji«. No, u tom bi ga uvjerenju mogle pokolebati dvije rečenice što ih je u nastupnom govoru na Markovu trgu izgovorila friško prisegnuta predsjednica.

Ne, ne mislim pritom da se i najmanji kohabitacijski potencijal za približavanje prvome modelu oslobađa u klišejiziranim porukama brižne državnice kako se »nalazimo u trenutku koji traži široki nacionalni konsenzus oko ključnih pitanja« i kako, poradi takvoga trenutka, »nema ni prostora ni vremena za podjele«.

Ali kad gospođa Grabar-Kitarović kaže da će »Hrvatska biti bogata zemlja, jer ne postoji nijedan razlog da to ne bude« i kada poletno usklikne kako »nema toga što mi ne možemo postići kad smo jedinstveni«, e tada se otvara ozbiljan prostor za jednu beskonfliktnu kohabitaciju. I skoro da se navješćuje početak jednog divnog prijateljstva između rutinirane družine iz Banskih dvora i nadobudne ekipe s Pantovčaka ili kako se već zove ta uštedonosna lokacija na kojoj će stolovati predsjednica.

Nećemo na ovaj svečani dan biti nepristojni pa na predsjedničinu tvrdnju »Hrvatska će biti bogata zemlja, jer ne postoji nijedan razlog da to ne bude!« doviknuti: »Nijedan osim siromaštva!« Jednako tako, na njezin motivacijski poklič »Nema toga što mi ne možemo postići kad smo jedinstveni!« nećemo odgovoriti sirovom i neumjesnom dosjetkom: »Osim jedinstva!«

Baš naprotiv, s punim ćemo uvažavanjem Kolinde Grabar-Kitarović i njezina političkog izričaja primijetiti da novoizabrana predsjednica govori po mjeri pameti kakva se već četiri godine bani po uredima Zorana Milanovića i bliskih mu suradnika, po mjeri pameti s kojom bi – unatoč strahovanjima analitičara – ljupka umnost nastupajuće državnice mogla ugodno i plodno kohabitirati.

Uzet ćemo, dakle, da u navedenim tvrdnjama što smo ih danas čuli pred crkvom svetoga Marka – »Hrvatska će biti bogata zemlja, jer ne postoji nijedan razlog da to ne bude!« i »Nema toga što mi ne možemo postići kad smo jedinstveni!« – nema ničega upitnog, oborivog i nedokazivog. Uzet ćemo, dakle, da je sve onako kako Kolinda Grabar-Kitarović veli da jest, jer kako bi inače i moglo biti?!

A onda ćemo s dužnim poštovanjem prenijeti i tvrdnju ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka iz friškog intervjua Slobodnoj Dalmaciji, tvrdnju koju su urednici splitskoga lista, posve razumljivo, izvukli u naslov: »Nema razloga za strah od ekokatastrofe u Jadranu!« Pogađate, naravno, da se ta izjava odnosi na skori početak bušenja jadranskoga dna protiv kojega su ovih dana prosvjedovali i paniku dizali i živizidovi i orasi, i ekološke udruge i ostali osvjedočeni neprijatelji pretvorbe jedine i vječne nam Hrvatske u ugljikovodičnu i profitabilnu Norvešku.

„Naravno da se ne moramo bojati. Uostalom, zaboravljamo da se do donošenja novog Zakona moglo eksploatirati i bušiti jedan metar od kopna, i svi su šutjeli, a sada, kada smo istražna polja odmaknuli 10 kilometara od obale i uveli nove ekološke standarde, svi su progovorili« – otresao se ministar naftonosne budućnosti na sve one koji, mimo Vladine pameti i vladajuće logike, misle kako tamo gdje se svrdla po morskome dnu uvijek ima i razloga za strah od ekološke katastrofe, ma koliko ih naručene strateške procjene i deklaracije o najvišim zaštitnim standardima pokušavale uvjeriti u suprotno.

Pa kad već, po Vrdoljaku, nema razloga za strah od ekološke katastrofe u Jadranu i kad – po Kolindi Grabar-Kitarović – ne postoji nikakav razlog da Hrvatska ne bude bogata zemlja, onda nam se sam po sebi nameće zaključak kako doista nema ničega što kohabitanti na vlasti ne mogu postići kad su već tako jedinstveni.

Jedinstveni u nasilju nad logikom. Jedinstveni u odbacivanju svakog razloga. Jedinstveni u tome što im je bezrazložno baš sve osim njihova jedinstva u preziranju svake pameti.

novilist.hr

Predrag Lucić
Autor 17.2.2015. u 12:39

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija