KOLINDA KLAUDIJE I ČUDOTVORNI AKVADUKT

Ivo Anić
Autor 30.6.2018. u 09:02

Izdvajamo

  • „Ovo je malen korak za hrvatskog čovjeka, ali veliki za čovječanstvo!“ Uzviknula je Kolinda Klaudije i pustila vodu.

Povezani članci

KOLINDA KLAUDIJE I ČUDOTVORNI AKVADUKT

Foto: jutarnji.hr

Čudo je hrvatski čovjek. Čuda radi hrvatski čovjek pod mudrom palicom predsjednice Republike, Premijera i čini se da je samo nebo granica čudima hrvatskog naroda. Nakon pedeset godina tamnice, diktature, polustoljetna uništavanja hrvatskog državotvornog potencijala u zemlji i van nje, milijuna Hrvata izvan Hrvatske koje su antihrvatski režimi, a najviše jugoslavenski komunizam, podmuklo protjerali sa rodne grude, nakon desetljeća stereotipa kako je hrvatski čovjek opasan, sumnjiv, politički i civilizacijski okrenut nacionalizmu, pokazali smo svima tko smo i što smo. Nakon tolikih antihrvatskih kampanja, nakon toliko razornih povijesnih potresa, Bleiburga, sedamdesetih u kojima je činilo se zatrto čudo hrvatskog naroda, nakon razornog rata, Srba, Hercegovaca, makon egzodusa biblijskih razmjera i pada ispod četiri milijuna Hrvata u domovini, naš čovjek pokazao se žilavijim nego što se mislilo, pametnijim i mudrijim nego što je Udba ikada mislila, na svom životnom prostoru, u svojim granicama, hrvatski čovjek pokazao je da je čudo.

Prvo smo Republiku Hrvatsku formirali kao nacionalnu državu, pa smo istu tu državu učinili državom koja radi izravno protiv interesa svojih državljana, tj. čuda koji je ostao diljem Republike Hrvatske u Hrvatskoj danas, pa smo stabilizirali političku suverenost koja izravno radi protiv svojih građana te njihovog biološkog i demografskog opstanka. Čudo od Hrvata je tim više začuđujuće jer bez obzira na propast, bez obzira na kataklizmu koja će u udžbenike jednom valjda ući kao HDZ, bez obzira na obalne gradove koje smo demografski ispraznili od svojih stnovnika da bi u njih uselili turiste, bez obzira na Vladinu mirovinsku reformu koja pokušava nacionalizirati ušteđevin svojih građana i ukrasti Hrvatima mirovine, bez obzira na budućnost koje tim potezom nema za milijun hrvatskih građana, čudo od hrvatskog čovjeka i čuda koje radi hrvatski čovjek zapanjuju čitav poznati svijet. Mnogi se turisti dive ljepotama hrvatske kulturne baštine, ali i upornošću hrvatskog čovjeka da unatoč svim kataklizmama niže uspjehe, čuda nad čudima.

Najnovije dostignuće i čudo, kako je istaknula predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović dogodilo se danas na Mljetu. U rad je nakon trideset godina čekanja i trideset godina veličanstvenih uspjeha hrvatskog čovjeka, napokon pušten sustav javne vodoopskrbe u Nacionalni park Mljet. Riječ je o samom čudu i naporu hrvatskog čovjeka koji je i u ovim teškim trenucima za našu zemlju smogao snage i poput drevnih Rimljana iznašao sredstva da se konačno dovede voda s kopna, unutar sustava vodovoda Korčule te da se ista sprovede općini Mljet koja danas obilježava Dan općine i blagdan svetog Pavla, zaštitnika Mljeta.

Čudu ravnom dovođenju vode i izgradnji rimskog akvadukta s kraja III i početka IV. stoljeća nazočili su načelnik Općine Mljet Điva Marketa i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, te generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, Frano Matušić državni tajnik za turizam, zamjenici i zamjenice gradonačelnika, te spomenuta predsjednica Republike Grabar Kitarović koja je kroz sustav prva pustila vodu, bolje rečeno, „odvrnula špinu.“

Čudo je to razmjerima slično rimskoj arhitekturi, ako podsjetimo da je sličan akvadukt koji sa izvora rijeke Jadro napaja Dioklecijanovu palaču dug više od 9 kilometara, a prosječan mu je nagib 0,37 posto, još uvijek čudo koje zadivljuje moderne arhitekte, pa stoga nije bez vraga toliki ushit kako same predsjednice, tako i okupljenih visokih uzvanika oko „Hrvatskog čuda“ kako su nazvali vodu koja je netom pred njihovim očima iscurila u divnom mlazu iz špine puštena pod pritiskom. Moramo uzeti u obzir sa kojim su se nedaćama nosili hrvatski arhitekti ako samo podsjetimo kako je upravo Dioklecijanov akvadukt prestao raditi već sredinom VI stoljeća oštećen zbog provale Gota, te je predsjednica ustvrdila kako je to lako moguće jer i mi u današnjem vremenu imamo svoje Gote, tj. Srbe. U nadzemnim dijelovima akvadukt je pojednostavljen, govore nam arhitekti, čime smo nadmašili same Rimljane, smanjen je broj lukova i cijevi, a na najkritičnijim dijelovima položene su nove novcate cijevi za dovod vode. Istina je da je hrvatski čovjek učinio čudo preuzevši osnovne elemente grčke arhitekture te u njih ubacio elemente etrurske arhitekture, te ovaj vodovod razvio na posve drugačiji način od Rimljana. Naime, kako tvrde arhitekti, stvaraoci modernog čuda u Hrvata, polukružne lukove i zaglavne stupove zbilja smo preuzeli ali od Etrušćana, ne od Rimljana kao i betonska pojačanja.

Po uzoru na cara Klaudija i Trajana koji su živjeli od prvog do konca drugog stoljeća, spojili smo dvadeset tisuća kamenih blokova poput akvadukta u Segoviji, te ih implementirali u moderne plastične cijevi. Posebno čudo bilo je podizanje velikih granitnih blokova te 166 lukova na 120 pilona na dva kata, sa največom visinom od 35 metara. Vidljiva su istina udubljenja u kamenu, ali mi kao arhitekti znamo da će se to kroz stoljeća izravnati, pa očekujemo savršen vodovod bez udubljenja koncem 2200 godine.

200 milijuna litara vode očekujemo dnevno na Mljetu, što za punih dva milijuna premašuje Pont du Gard, najmoderniji rimski akvadukt. Osim toga vodili smo i računa o blagim linijama pejzaža, funkciji kamenja i lokalnim feudalcima, turistima, tako da sekundarna funkcija vodovoda bude trajnost, da preživi barem srednji vijek, kako su to preživjeli brojni rimski akvadukti.

Čudo je hrvatski čovjek. Čuda radi hrvatski čovjek pod mudrom palicom predsjednice Republike, Premijera i čini se da je samo nebo granica čudima hrvatskog naroda. Nakon pedeset godina tamnice, diktature, polustoljetna uništavanja hrvatskog državotvornog potencijala u zemlji i van nje, milijuna Hrvata izvan Hrvatske koje su antihrvatski režimi, a najviše jugoslavenski komunizam, zapanjili smo svijet domoljubnim zanosom iza konačne i besramne nacionalizacije ušteđevina, potukavši Argentinu 3:0, i otvaranjem čuda nad čudima, vodovoda Korčula – Mljet.

„Voda je najbitniji preduvjet kako bi se na otocima zadržali i na njih vratili mladi ljudi“, istaknula je vidno ganuta predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović.

„Vjerujem da je ovo jedan ogroman iskorak koji će pomoći, ne samo građanima Mljeta, već i u daljnjem razvoju turizma“, nastavila je predsjednica.

„Ovo je malen korak za hrvatskog čovjeka, ali veliki za čovječanstvo!“

Uzviknula je Kolinda Klaudije i pustila vodu.

Ivo Anić
Autor 30.6.2018. u 09:02

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija