Kome koristi kriza na Kosovu?

Autor 2.8.2011. u 00:55

Kome koristi kriza na Kosovu?

„Ko ima koristi od aktualne eskalacije krize,” pitanje je koje postavlja novinar lista Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Beogradu u svakom slučaju kriza ne odgovara. Upravo sada je Srbija isporučivanjem optuženika za ratne zločine Gorana Hadžića uspjela ukloniti najveću prepreku na putu ka približavanju EU. Premijer Mirko Cvetković želi da Srbija još tokom ove godine dobije kandidaturu za članstvu u Uniji. Nasuprot tome put Kosova ka EU je blokiran u dogledno vrijeme jer od 27 zemalja članica Unije pet ne priznaje nezavisnost Kosova (Rumunija, Slovačka, Španjolska, Grčka i Cipar). Kosovski Albanci strahuju da bi Srbija mogla pristupiti EU bez priznanja nezavisnosti Kosova,“ ocjenjuje novinar Frankfurter Allgemeine Zeitunga.  

“Naš državni teritorij je nepovrediv”

Magazin Spiege

Novinar Spiegla najprije konstatira da je Redžepi tokom antisrpske pobune 2004. godine kao premijer odigrao smirujuću ulogu, te stoga postavlja pitanje zašto je baš on prošle sedmice poslao specijalne trupe kosovske policije da zauzmu granične prelaze, iako je znao da bi se tamošnji Srbi mogli tome suprotstaviti.

Redžepi: „Ta dva vremenska okvira se ne mogu porediti. 2004. godine situacija je bila izvan kontrole, a masa se ponašala kaotično. Danas Republika Kosovo ima ustav i vlastite zakone. Ja imam obavezu te zakone u potpunosti provesti na cijeloj teritoriji države.“ 

Spiegel: Nezvanično se navodi da su SAD i pojedine članice EU ohrabrile Kosovo da korak po korak počne preuzimati kontrolu nad svojim državnim teritorijem. Međutim Španjolska i Grčka ne priznaju Kosovo. Nisu li to absurdni uvjeti u kojima Vi radite?

Redžepi: Međunarodni sud pravde i Generalna skupština UN-a su naglasili da je teritorij Kosova nepovrediv i da nema povratka na staro stanje. Zemlje koje nas još uvijek nisu priznale bi trebale razmisliti o svojoj poziciji.

Tagovi:
Autor 2.8.2011. u 00:55