Komšić: Svako od nas mora dati svoj doprinos ozdravljenju cijelog bh. društva

tačno.net
Autor 7.10.2013. u 17:18

Komšić: Svako od nas mora dati svoj doprinos ozdravljenju cijelog bh. društva

Vjerujem da je i zadaća medija da utiču na izgradnju društvenih vrijednosti, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić

Svako mora dati svoj doprinos ozdravljenju cijelog bh. društva, pogotovo nakon tragičnih zbivanja i krvavog rata koji smo prošli, vjerujem da je i zadaća medija da utiču na izgradnju društvenih vrijednosti, poručio je danas na otvaranju Foruma medija jugoistočne Evrope (SEEMF) predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Kada govorimo o novinarstvu, primijete se određeni problemi sa kojima se susreću novinari u regiji, a prvenstveno problemi sa finansiranjem medija, pritisci kojima su izloženi novinari u svom radu i kvalitet ili finansijska samostalnost”, kazao je Komšić.

“Vrijeme u kojem živimo čini informacije dostupne svima, a višestruko je smanjeno vrijeme za koje mediji mogu plasirati informacije svojim konzumentima”, kazao je Komšić.

“Svjedoci smo ozbiljnih, neprovjerenih informacija određenog broja novinara koji se bave svim drugim, osim novinarstvom. Kako je to jedna od odlika država u tranziciji, mogu slobodno reći država regije, postavlja se pitanje koliko smo mi, učesnici u političkom životu doprinijeli tome i koliko smo snage uložili da promijenimo uslove u kojima novinari rade”, istakao je Komšić.

Mučno je saznati, dodao je Komšić, da se još uvijek događaju pritisci, ucjenjivanja, pa i fizički nasrtaji na novinare.

“To su stvari koje su za svaku osudu i svi mi moramo u domenu svojih aktivnosti učiniti sve da se to spriječi. Slobodno novinarstvo i novinari oslobođeni od pritisaka, su jedan od bitnih segmenata svakog demokratskog društva i razvoja slobodne misli i izražavanja nas građana”, poručio je Komšić.

Uzimajući u obzir slobodu medija u BiH, podaci koje daju ankete nisu nimalo povoljni, istakao je Komšić, jer su građani veoma nezadovoljni govorom mržnje u medijima, plasiranjem informacija od strane političkih opcija koje obnašaju vlast, te drugim negativnim pojavama koje postaju praksa.

“Svjestan sam da je za sistemske promjene unutar društva potrebno puno vremena, ulaganja i odricanja. Svako od nas mora dati svoj doprinos ozdravljenju cijelog bh. društva, a pogotovo nakon tragičnih zbivanja i krvavog rata koji smo prošli. Vjerujem da je i zadaća medija da utiču na izgradnju društvenih vrijednosti”, istakao je Komšić.

Forum medija jugoistočne Evrope najveći je regionalni skup urednika, novinara, direktora i vlasnika medija, a ove godine okupiće preko 250 učesnika, rekao je generalni sekretar Foruma medija jugoistočne Evrope Oliver Vujović.

Tema ovogodišnjeg foruma je “Monopolizam, poslovni modeli i borba za kvalitet”, a cilj je sagledati situaciju u medijima. Najčešći problem, rekao je Vujović, predstavlja to što se ne zna ko su vlasnici određenih medija, ne postoji transparentnost vlasništva, i to nije problem samo u BiH, već u cijeloj regiji, te pitanje odnosa medijskih vlasnika prema urednicima i novinarima, te pitanje javnog servisa.

“Sloboda medija je osnova svega. Nažalost, u regiji se i dalje dešavaju napadi na novinare, prijeti im se. Sloboda medija je i pitanje samocenzure, kako se zaštititi od autocenzure”, kazao je Vujović.

Kada je riječ o BiH, tri javna servisa koja ima čine stvari komplikovanijim u odnosu na druge države. No, pitanje finansiranja javnih servisa je veoma bitno.

“Svaka država treba da ima dobar javni servis. Bez javnog servisa, ne možemo očekivati kvalitetno novinarstvo. To ne znači da nema privatnih medija, i oni su veoma bitni, ali bitno je imati dobar i kvalitetan javni servis. To znači da je on nezavisan od političkih i spoljnih uticaja, da novinari mogu kvalitetno da rade svoj posao, te da bude finansiran i da ima dovoljno novca”, rekao je Vujović.

Generalna sekretarka Centralne evropske inicijative Margit Wastfelt istakla je kako CEI podržava aktivnosti slobodnih i nezavisnih medija u regionu, imajući u vidu krucijalnu ulogu koju imaju novinari i mediji u osiguravanju informacija građanima.

“Na kraju račun uvijek dođe, sve što se naredi, treba platiti. U novinarstvu, a posebno na Balkanu to nije lako pitanje. Ko su prave mušterije medija i da li je moguće da stvarno plate račun. Ali debate su najčešće jednodimenzionalne. Zajedno možemo doprinijeti da ova debata dobije značaj, jer smo se okupili kao eksperti regije, a mnogi iz zapadne i cetralne evrope”, rekao je direktor medijskog programa jugoistočne Evrope Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) Christian Spahr.

BiH je dugo godina bila lider u provođenju medijskih zakona urađenih po standarima Evropske unije, kazala je generalna sekretarka Asocijacije BH Novinari Borka Rudić, dodavši kako to u posljednjih godinu dana ipak nije slučaj.

“Važno je za nas u BiH da govorimo upravo o ovim temama koje su na dnevnom redu ovogodišnjeg foruma. Oglašivačka industrija, transparentnost vlasništva, kvalitet novinarstva i nezavisnost uređivačke politike, novi mediji i uticaj novih medija na kvalitetu novinarstva i informiranje građana u regiji”, istakla je Rudić.

Forum medija jugoistočne Evrope održava se u Sarajevu od 7. do 8. oktobra, u koorganizaciji sa KAS-om i Centralnom evropskom inicijativom.

tačno.net
Autor 7.10.2013. u 17:18