Konvoj s posmrtnim ostacima 409 žrtava genocida krenuo iz Visokog ka Srebrenici

tačno.net
Autor 9.7.2013. u 09:13

Konvoj s posmrtnim ostacima 409 žrtava genocida krenuo iz Visokog ka Srebrenici

Iz Gradskih grobalja Visoko jutros je ispraćeno je 409 tabuta s posmrtnim ostacima identificiranih žrtava srebreničkog genocida, među kojima je najmlađa žrtva genocida, bezimeno novorođenče, kao i najstarija žrtva Edhem Rahmanović, rođen 1919. godine, javio je novinar agencije Anadolija.

Konačno odredište konvoja sa tabutima su Potočari kod Srebrenice, gdje će u četvrtak, 11. jula, biti klanjana kolektivna dženaza.

Kolona od tri kamiona s tabutima krenula je iz Visokog uz učenje odlomaka iz Kur’ana.

Načelnica općine Visoko Amra Babić je u obraćanju na ispraćaju podsjetila da je najmlađa žrtva novorođenče Muhić, “djevojčica koja bi danas obilježavala punoljetstvo”, a sada se nalazi u najmanjem tabutu koji će biti spušten u zemlju u Potočarima. Ona je kazala da je 356 neidentifikovanih tijela ukopano privremeno u Visokom, dok se u mrtvačnici Gradskih grobalja nalaze 654 posmrtna ostatka Srebreničana. Babić je podsjetila i na to da je dosad u Potočarima obavljeno 12 kolektivnih dženaza, i da će nakon 11. jula u tom mezarju biti ukopano ukupno 6.066 žrtava genocida u Srebrenici 1995. godine.

Babić je kazala da su “tabuti velika opomena da zlo stoji skriveno, da postoje oni što ne znaju da su različitosti bogatstva i koji BiH ne smatraju svojom domovinom” i poručila da “državu koju smo krvlju sagradili moramo čuvati i graditi”.

Putovanje ubijenih Srebreničana Bosnom i Hercegovinom do Potočara, prema riječima članova njihovih porodica, posljednji je njihov put do konačnog smiraja, nakon više od decenije i pol traganja, ekshumacija i, kako su rekli, dugotrajnih i bolnih procesa identifikacije.

Brojni članovi porodica ekshumiranih i identifikovanih žrtava, koje će biti ukopane na 18. godišnjicu najstrašnijeg stradanja pripadnika jednog naroda u modernoj historiji Evrope, uz suze i ruže ispratili su tabute sa posmrtnim ostacima iz Visokog.

Konvoj će, krećući se kroz Sarajevo, Han-Pijesak i Vlasenicu, u poslijepodnevnim satima stići u Memorijalni centar u Potočarima.

Veliki broj Visočana na ulicama grada, učenjem dova i polaganjem cvijeća, odali su počast i ispratili posmrtne ostatke žrtava genocida u Srebrenici 1995. godine, kada su jedinice pod komandom haškog optuženika Ratka Mladića, u masovnim ubistvima na više lokacija na području Srebrenice, ubile više od osam hiljada tamošnjih Bošnjaka.

Konvoj s tabutima će se zaustaviti ispred državnog Predsjedništva u Sarajevu, gdje će uz brojne građane glavnog grada BiH, žrtvama počast odati članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić.

Potom će nastaviti put do konačnog odredišta u Potočarima, gdje će 11. jula, u prisustvu desetina hiljada ljudi biti obavljena kolektivna dženaza.

tačno.net
Autor 9.7.2013. u 09:13

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija