Korupcija i kriminal- NE hvala!

Edin Osmančević
Autor 19.2.2018. u 09:34

Korupcija i kriminal- NE hvala!

Foto: Fokus.ba

Da je SDA zaista željela obračun sa kriminalom započela bi ga na najvišem nivou, u svom Predsjedništvu čiji su članovi uzimali mito u aferi u JP Elektroprivrede BiH i zapošljavali svoje najbliže

Sjećate li se  detektiva Eliotta Nessa, slavnog  američkog agenta iz „Nesalomljivih“? Da, tajnog agenta koji vodio je “Nesalomljive”, detektivsko-tužiteljski tim američkog ministarstva financija, u suradnji s istražnim uredom (tih godina preimenovanim u FBI), u suzbijanju mafije koja je krijumčarila alkohol u doba prohibicije. Kada nije mogao Al Caponea strpati u zatvor zbog ubojstava, učinio je to zbog poreznih utaja.

Paolo Borsellino, Rocco Chinnici i Giovanni Falcone trojica su talijanskih magistrata (istražnih sudaca) koji su neustrašivo i bolno nagazili poslovna carstva sicilijanske Cose nostre, koja se od toga nije dugo oporavila, ali im se krvavo osvetila. Uz Chinichija raznesena su i dva čuvara i kućepazitelj, uz Falconea i supruga i troje čuvara (eksplozivom stavljenim pod cestu), uz Borsellina i petorica policajaca.

Problem današnje svjetske demokratije, u čemu BiH nije nikakav izuzetak, jeste u političarima – ljudima sumnjivog morala, često sa kriminialnim backgrounda koji politiku koriste kao sredstvo za lična bogaćenja i vlastite ciljeve. Sa ovakvim izazovima se danas susreće naša domovina, koji se s obzirom na ranija iskustva mogao izbjeći u procesu razvoja naše demokratije. Poslednji događaji u i oko SDA stranke možda na najbolji način pokazuju surovu realnost BiH u kojoj se odslikava sumorna slika naše stvarnosti. Koliko god SDA-čelnici Softić, Genjac i drugi pokušavaju da smire situaciju i poslednje događaje pokažu u kontekstu borbe protiv kriminala i korupcije u vlastitim redovima, riječ je o borbi za vlast u kome su ugroženi interesi  do danas  takozvanih „nedodirljivih“.

Kontraverzni predsjednik općinskog odbora SDA Novi Grad Sarajevo, Huso Ćesir, uputio je ranije vrhu SDA pismo u kojem se žalio na premijera Vlade KS Elmedina Konakovića zbog, između ostalog, smjene direktora Vodovoda i kanalizacije Nezira Hadžića i u nastavku pisma potvrdio da je upravo on, kao predsjednik SDA Novi Grad Sarajevo i podpredsjednik Kantonalnog odbora SDA, zajedno sa Asimom Sarajlićem, postavio većinu kadrova u Kantonu Sarajevo (uprave preduzeća, nadzorne, upravne odbore, skupštine društava) i zaposlio veliki broj rodbine, rođaka i prijatelja. Ćesir je ovim pismom potvrdio da partijski organi postavljaju kadrove, a ne vlada kantona, što je protuzakonito. Kulminacija sukoba nastala je kada je premijer KS Elmedin Konaković iznio brojne podatke u kojima se vide propusti u radu javnog preduzeća ZOI 84, brojne malverzacije i čak krađe novca.

Indikativno je da zahtjevi za smjenom premijera Konakovića dolaze od predsjednika KO SDA Sarajevo i potrpredsjednika SDA stranke Asima Sarajlića protiv koga je je Kantonalno Tužilaštvo  u Sarajevu podiglo  optužnicu za krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Tragikomična  je Izetbegovićeva izjava po kojoj se „SDA ne obračunava s onima koji ukazuju na navodne kriminalne aktivnosti članova ove stranke. To što neko nije naplatio parking, uzimao tri posto, nije izdavao fiskalne račune i slično, time se trebaju baviti inspekcije, policija i istražni organi. Gospodin Konaković je trebao da usmjeri snagu na bitne stvari za KS!“. Pitam se gospodine Izetbegoviću zar kriminal u javnim preduzećima nije bitna stvar?

Bura oko Konakovića se nije ni smirila a desila se eksplozija u blizini diskoteke QM u Banovićima u vlasništvu Mirsada Kukića, donedavnog predsjednika Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona. Ekspolizija se  dogodila se u vrijeme kada je imenovana nova Vlada TK  na čelu s Jakubom Suljkanovićem, a pošto je prethodno smijenjena Vlada TK na čelu s Begom Gutićem. Mirsad Kukić je takođe zajedno sa Sarajlićem optužen za krivično djelo primanje nagrade ili drugom oblika koristi za trgovinu uticajem.

Da zaključim:

  1. Političke stranke u vlasti funkcionišu danas na principima  mafijaških   organizacija u kojoj su napravljene čvrste mreže direktora, načelnika, poslanika i drugih funkcionera koji danas posjeduju apsolutnu vlast. Instrumenti moći podrazumjevaju kao što smo i vidjeli politiku nasilja, straha i obračuna sa ljudima.
  2. Da je SDA zaista željela obračun sa kriminalom započela bi ga na najvišem nivou, u svom Predsjedništvu čiji su članovi uzimali mito u aferi u JP Elektroprivrede BiH i zapošljavali svoje najbliže.
  3. Treba uvesti jasna i transparentna pravila o finansiranju političkih partija i spoljnjoj kontroli njihovog finansijskog poslovanja, kako bi se izbjegle prikrivene veze između politicara i (nezakonitih) poslovnih interesa. Političke partije evidentno imaju jak uticaj na donosioce odluka, ali su često iznad zakona koji sankcioniše podmićivanje.
  4. Želimo li istinsku borbu protiv kriminala i korupcije potrebno je vratiti depolitizovano Visoko Tužilačko vijeće i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine građanima BIH, omogućiti im nezavisan rad te procesuirati glavne slučajeve poput  Bobar-banke, Banke Srpske, Pavlovića banke i mnogih drugih.

Dok god bude ovako kako nam  je danas, ova država će biti po mjeri mafije  i kriminala!

Edin Osmančević
Autor 19.2.2018. u 09:34

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija