Korupcija u BiH “pojede” četiri miliona KM dnevno

tačno.net
Autor 30.9.2013. u 14:04

Korupcija u BiH “pojede” četiri miliona KM dnevno

Prema podacima Delegacije EU u BiH, dnevno zbog korupcije u BiH nestane četiri miliona KM od čega je prošle godine vraćeno samo 170.000 KM kroz zapljene. Zakoni dobri, ali je implementacija loša, tvrde stručnjaci.

Parlament BiH nema nadležnosti koje bi morao da ima kada je riječ o borbi protiv korupcije u BiH, kazala je danas članica Demokratske inicijative za Evropu i poslanica u državnom parlamentu Nermina Zaimović Uzunović, prenosi Anadolu Agency (AA).

Učestvujući u Konferenciji o ulozi parlamenata u jačanju zakonodavnih i institucionalnih kapaciteta borbe protiv korupcije u BiH, Zaimović Uzunović je istakla da je zakonodavstvo veoma dobro kada je riječ o borbi protiv korupcije, ali da njegova implementacija i nadležnosti koje ima Agencija za borbu protiv korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH nisu onakvi kakve imaju slične agencije u regiji.

“Kada pokuša Parlamentarna skupština BiH da utiče na to da rezultati rada sudstva i tužilaštva budu bolji, onda se parlament optuži da političke partije žele da imaju uticaj na nezavisno sudstvo i tužilaštvo. Evidentno je da se nešto mora uraditi da rezultati rada nezavisnog sudstva i tužilaštva budu bolji”, pojasnila je Zaimović Uzunović.

Predsjednik Kluba poslanika Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH) u Parlamentu FBiH i član Demokratske inicijative za Evropu Marinko Čavara kazao je kako korupcija nigdje u svijetu nije iskorijenjena, te da je zakonodavstvo savršeno, korupcije ne bi ni bilo. On je dodao da mnogi stručnjaci kažu da je zakonodavstvo na dobar način definisalo borbu protiv korupcije, no ona je svaki dan sve veća.

“Korupcija, kako raste, bojimo se da ne zahvati sve segmente društva, odnosno da sutra ne dobijemo samo korumpiranu vlast onih koji mogu platiti određene usluge, a da svi drugi svoja prava neće moći ostvariti zbog takvog funkcioniranja sustava. Nemoguće je znati koliko novca svaki dan gubimo zbog korupcije, ali trebamo razmišljati na koji način možemo riješiti problem korupcije”, istakao je Čavara.

U borbi protiv korupcije u Srbiji je u posljednje vrijeme preduzeto niz aktivnosti i mjera, a nedavno je usvojena nacionalna strategija za borbu protiv korupcije čije sprovođenje nadzire Agencija za borbu protiv korupcije Republike Srbije, kazala je direktorica ove institucije Tatjana Babić. Istaknula je da je Narodnoj skupštini Srbije data značajna uloga. Srbijanski parlament shodno strategiji imat će pravo da od Vlade zahtijeva da u određenom roku dostavlja parlamentu povratne informacije o sprovođenju strategije.

“Javne nabavke se najčešće izdvajaju, o kojoj god oblasti da govorimo. Javne nabavke su problem i u zdravstvu, i u prosveti, svuda. Mi imamo sistemsku korupciju u zdravstvu i brojne probleme. Građani nam se najviše žale na korupciju u državnoj upravo, potom i u zdravstvu, te u sudstvu. Ali ne postoje istraživanja koja bi dala prave podatke”, rekla je Babić.

Prema mišljenju Richarda Wooda, šefa odjela za sigurnost i unutrašnje poslove Delegacije Evropske unije u BiH,  važno je da se parlamenti u BiH fokusiraju na to da ostvare konkretne rezultate. On je napomenuo da su zakoni veoma dobri, ali oni trebaju imati i svoje rezultate kako bi građani u BiH bili manje frustrirani zbog situacije u zemlji.

“Saradnja između organizacija civilnog društva i parlamenata koju vidimo danas je odlična i tako treba i nastaviti. Trenutno imamo podatke koji govore da 4.000.000 KM dnevno nestaje zbog korupcije, a zapanjujući je podatak i da je tokom prošle godine vraćeno samo 170.000 KM tih sredstava kroz zapljene. Postoji velika razlika između ovih cifara i nešto pod hitno treba uraditi”, poručio je Wood.

Konferencija o ulozi parlamenata u jačanju zakonodavnih i institucionalnih kapaciteta borbe protiv korupcije u BiH održava se danas u hotelu Europe u Sarajevu u organizaciji Demokratske inicijative za Evropu (DIE) i Nacionalnog demokratskog instituta u BiH. DIE je neformalna grupa parlamentaraca iz državnog i entitetskih parlamenata koji dolaze iz sedam političkih partija, te razmjenjuju mišljenja i usaglašavaju stavove o bitnim i aktuelnim pitanjima na putu BiH ka euroatlantskim integracijama.

tačno.net
Autor 30.9.2013. u 14:04