Kosor: Moramo kazniti i naše ratne zločince

Autor 2.5.2011. u 07:21

Kosor: Moramo kazniti i naše ratne zločince

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je danas na obeležavanju 20. godišnjice ubistva 12 hrvatskih policajaca u Borovom Selu, današnjem Borovu, da svako ko je odgovoran za bilo koji zločin tokom poslednjeg rata u Hrvatskoj za to mora da odgovara.

 Hrvatska je bila žrtva agresije, žrtva teškog stroja koji je dolazio s Istoka, žrtva velikosrpske miloševićevske politike – rekla je Kosorova, istakavši da je rat bio odbrambeni, pravedan i oslobodilački.

Ona je u Borovu prisustvovala obeležavanju 20. godišnjice ubistva 12 pripadnika Specijalne jedinice policije Vinkovci, koje su 2. maja 1991. ubili i masakrirali pripadnici srpskih paravojnih formacija. Na skupu se, kako izveštavaju hrvatski mediji, dogodio i manji incident kada je jedan veteran prošao pored obezbeđenja i glasno upitao premijerku zašto se godinama počast ubijenim policajcima odaje na mestu na kojem nisu poginuli. Veteran je rekao da bi mesto odavanja počasti trebalo da bude ispred mesne zajednice, ali da vladi, kako je rekao, to ne dopuštaju koalicioni partneri, aludirajući na Samostalnu demokratsku srpsku stranku. Jadranka Kosor je pokušala da ga smiri, rekavši mu da se vlada bori da se dođe do istine nakon čega se veteran vratio među okupljene na skupu.
Savetnik predsednika Hrvatske Predrag Matić rekao je na skupu da je 12 policijaca ubijeno u “klasičnom terorističkom činu”, istaknavši da će ustrajati na kažnjavanju počinilaca tog kao i svih drugih zločina. Povodom 20. godišnjice ubistva 12 policajaca u Borovu, nekadašnjem Borovom Selu, članovi porodica ubijenih i državni vrh Hrvatske položili su vence i zapalili sveće kod spomen obeležja ubijenim policajacima.
U Borovu je 2. maja 1991. godine iz zasede ubijeno 12 hrvatskih policajaca koji su spasavali dvojicu kolega koje su u noći između 1.i 2. maja zarobili pripadnici srpskih paravojnih formacija.
Hrvatski mediji navode da je za zločin u Borovu tadašnje Vojno tužilaštvo u Osijeku 1992. podiglo optužnicu protiv 51 osobe. U odsustvu je deset osoba osuđeno na 20 godina zatvora, ali je 1998. na njih primenjen Zakon o opštem oprostu. Prošle godine podignute su krivične prijave protiv pet osoba od kojih je jedna u istražnom zatvoru, a četiri u bekstvu.
Polaganjem venaca kod spomen obeležja na Trgu majskih žrtava u Zagrebu danas je obeležena i godišnjica raketiranja glavnog grada
Hrvatske 2. i 3. maja 1995. Dan po otpočinjanju akcije Bljesak bivši predsednik takozvane RSK Milan Martić naredio je raketiranje Zagreba, zbog čega je kasnije pred Haškim sudom osuđen na 35 godina zatvora. Snage bivše RSK ispalile su na grad 23 projektila i tada je poginulo šest ljudi, a176 osoba je ranjeno.

Tagovi:
Autor 2.5.2011. u 07:21