Kosovo je zemlja koja nikako ne napreduje

Autor 8.8.2011. u 03:03

Kosovo je zemlja koja  nikako ne napreduje

18. februara 2008, samo dan posle proglašenja kosovske nezavisnosti, naš list je objavio ‘Kosovski konflikt će u svojoj suštini postati mitrovački konflikt’ – tri i po godine kasnije se pretpostavka potvrdila“, počinje svoj tekst o Kosovu Frankfurter algemajne cajtung. Posle iscrpnog izveštaja o dogovoru sa Kforom, novinar zaključuje:

„U srpsko-kosovskom dijalogu više nema ‘tehničkih pitanja’ – pod pritiskom okolnosti sve se svelo na čistu politiku. Hašim Tači je poslao specijalne jedinice na granicu delom zato što mu je hitno trebao uspeh na unutrašnjem planu. Njegovi saradnici su optuženi za korupciju, a sam premijer se mesecima bori sa padom popularnosti. Sa druge strane, Srbija ne sme sebi da priušti konflikt jer računa na dobijanje statusa kandidata za EU na jesen. Evropska perspektiva obe države je ujedno sredstvo pritiska u rukama EU. Kosovo, kao i Srbija, stremi članstvu pa obe zemlje moraju da brinu o dobrosusedskim odnosima koji su jedan od uslova Brisela.“

Kosovo – zemlja koja tapka u mestu

Špigel piše o Kosovu kao o zemlji koja nikako ne napreduje. Izborne krađe, pronevere, korupcija – sve to koči najmlađu balkansku državicu. Novinar je razgovarao sa liderom pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem: „Kosovo je možda formalno nezavisno, ali nije zaista suvereno“, kaže Kurti, a Špigel objašnjava da se misli na uticaj koji Beograd ima kroz učitelje, policajce i lekare koji plate dobijaju iz budžeta Srbije.

Međutim, Kurti, kojeg Špigel ocenjuje kao „elokventnog“, najveći problem vidi upravo u prištinskoj Vladi. Prema njegovom mišljenju, Hašim Tači je „lopov koji krade od sopstvenog naroda“ i vlada kao marioneta „kolonijalne sile SAD“. Nedeljnik dalje piše da je Tačijeva pozicija znatno oslabljena s obzirom da se sumnja na lažiranje prethodnih izbora, kao i činjenicu da je bivši komandant OVK obuhvaćen istragom o trgovini organima kosovskih Srba.

Tagovi:
Autor 8.8.2011. u 03:03

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija