Kosovo pred novim ratom-Mir! Mir, brate, mir!-Video

Autor 2.8.2011. u 08:54

Kosovo pred novim ratom-Mir! Mir, brate, mir!-Video

Savjet bezbjednosti UN razmatrat će 24. augusta situaciju na Kosovu, gdje je u sjevernom dijelu izbila kriza na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

Na toj sjednici koja će biti održana 24. avgusta posle podne po srednjeevropskom vremenu, kako je objavljeno na sajtu UN, biće podnijet redovan tromjesečni izvještaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o razvoju situacije na Kosovu.

Kriza na sjeveru Kosovu izbila je 26. jula nakon slanja specijalne jedinice kosovske policije Rosu na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, a potom je grupa maskiranih mladića zapalila prelaz Jarinje.

Srbija je tada zatražila da predsjedavajuća Njemačka sazove vanrednu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN zbog situacije na sjeveru Kosova.

Taj zahtjev Srbije podržala je Rusija, ali su SAD i Britanija smatrale da to pitanje može da sačeka redovnu sjednicu o Kosovu.

Iz KFOR-a je saopćeno da su na sjeveru Kosova srpski snajperisti i da će se s njima odlučno obračunati, prenosi B92. Zbog moguće eskalacije nasilja NATO je saopćio da je upućena pomoć jedinicama na terenu, prenosi isti izvor.

“Uprkos opasnosti od naoružanih ljudi i radikalnih elemenata koji su bili naoružani puškama, pištoljima ili eksplozivom, jedna blindirana pješadijska jedinica je spremna da se suoči sa bilo kakvim izazovom”, saopćeno je iz komande štaba KFOR-a.

Istovremeno, srbijanski ministar za Kosovo Goran Bogdanović pozvao je danas građane na sjeveru da nastave okupljanje na barikadama, odnosno da njihovo okupljanje bude što masovnije.

“Molim vas da se u što većem broju okupljamo i da na miran način iskažemo volju i ciljeve, da ne dozvolimo da na ovom prostoru zaživi kosovska država”, Goran Bogdanović, kazao je ministar na barikadi u mjestu Rudare, gdje se okupilo više od 2.000 Srba sa sjevera Kosova.

Bogdanović je, pišu srbijanski mediji, Srbima na Kosovu poručio da je ovo “posljednji trenutak” da se dostojanstveno izbore za svoje pitanje.

“Očigledno je da u dijelu međunarodne zajednice ne postoji razumijevanje za naše interese i ciljeve, i zato vas molim da budemo jedinstveni, pustimo strančarenja i glasine koje su ovde opasnije od oružja”, kazao je Bogdanović.

Premijer Kosova Hashim Thaci izjavio da neće odustati od namjere da proširi vlast Prištine na sjever Kosova, i da ga niko od te namjere neće odgovoriti.

Thaci je rekao da osjeća da su međunarodne institucije “zloupotrebile strpljenje” Kosova time što su omogućile da sjever Kosova ne bude pod kontrolom vlasti u Prištini.

– Nema odstupanja i nema kompromisa ni s kim o sigurnosti zemlje, rekao je premijer Kosova u ponedjeljak u intervjuu AP-u, poslije posjete bazi specijalne policije koja se nalazi dvadesetak kilometara zapadno od Prištine.

On je prošle sedmice jedinicama ROSU naredio da zauzmu administrativne prelaze Brnjak i Jarinje, na sjeveru Kosova.

– Promejna tamošnje situacije je nezaustavljiva, rekao je Thaci.

Istaknuo je da ne može dozvoliti da kriminal i ilegalna trgovina i dalje cvjetaju na sjeveru zemlje i ponovio stav da neće biti povratka na stanje od prije 25. jula

 

 

 

Tacno.net poziva na mir uz pjesmu legendarni Rimtutituki

Tagovi:
Autor 2.8.2011. u 08:54

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija