Kosovo traži od Beograda da zauzme “evropski stav”

Autor 7.3.2012. u 15:31

Kosovo traži od Beograda da zauzme “evropski stav”

Kosovo nema nameru da uzrokuje probleme celom regionu zbog postupaka drugih, kažu zvaničnici kosovske vlade povodom odluke Beograda da raspiše lokalne izbore na Kosovu. Oni međutim ističu da Srbija treba da poštuje međunarodne sporazume i da se ne upliće u unutrašnja pitanja druge zemlje. Opozicija pak smatra da kosovska vlada treba da prekine dijalog sa Beogradom ukoliko se izbori održe.

Vlada Kosova zatražila je od zvaničnog Beograda da “zauzme evropski stav” prema regionu, uključujući i Kosovo, te da poštuje međunarodne sporazume i da se ne meša u unutrašnja pitanja zemlje.

Ovo je danas izjavio zamenik kosovskog premijera, Hajredin Kuci, komentarišući odluku Srbije da raspiše lokalne izbore na celoj teritoriji Kosova.

Upitan da li bi EU zbog takve odluke trebala da kazni Srbiju na njenom putu evropintegracija, Kuci je odgovorio.

Hajredin Kuci

“Kosovo se ne zalaže da ometa druge, te od drugih traži da ne ometaju Kosovo. Ovo je naša logika i ovo je naša država. Nemamo nameru da naškodimo celom regionu zbog postupaka drugih”, kazao je on.

Zamenik kosovskog premijera je međutim dodao da su izbori koje ne organizuju kosovske institucije na Kosovu ilegalni i bez pravnog dejstva.

I poslanici kosovske opozicije smatraju da odluka Srbije da raspiše lokalne izbore na Kosovu predstavlja kršenje suvereniteta Kosova.

 

Burim Ramadani iz redova Alijanse za budućnost Kosova ističe da se Kosovo treba povući iz procesa dijaloga ukoliko dođe do održavanja lokalnih izbora.

“Ovakav stav Vlada Kosova treba da prenese i međunarodnim prijateljima, ali i Srbiji, zato što ovakvim postupkom Srbija krši sve obaveze koje je preuzela do sada, pa i iz procesa dijaloga”, kaže Ramadani.

I strani diplomati na Kosovu zatražili su od Srbije da ne održi lokalne izbore na Kosovu, jer je to protiv Rezolucije 1244 i protiv dugoročnih interesa Srbije.

Iz UNMIK-a smatraju da je još rano za bilo kakav komentar na ovo pitanje, s obzirom da Beograd još uvek nije zvanično raspisao izbore.

Tagovi:
Autor 7.3.2012. u 15:31