Kosovo: Trenutno stanje ne može trajati u nedogled

Autor 20.9.2011. u 14:17

Kosovo: Trenutno stanje ne može trajati u nedogled

Brisel je za sada čvrst u stavu da na pregovarački sto ne treba stavljati pitanje prelaza Jarinje i Brnjak, kaže za “Blic” izvor iz Euleksa. Kako dodaje, ako bi međunarodne misije sada “popustile”, to bi značilo indirektno prihvatanje podele Kosova, “a za to nema podrške u EU i SAD”. Međutim, u Euleksu niko ne osporava da je trenutno stanje blokade severa neodrživo. Otuda niko sa sigurnošću ne može da isključi mogućnost da mirni protesti okupljenih građana neće u jednom trenutku nametnuti razgovor o prelazima.

Trenutno stanje ne može trajati u nedogled. Takođe, ni Euleks ni Kfor nemaju mandat da reaguju na mirne demonstrante. Niko ne može reći da neće biti pregovora, ali za sada Brisel je čvrst u stavu da Euleks uspostavlja carinski poredak na terenu – kaže izvor “Blica”. Tumačenje postignutog „carinskog sporazuma“ na poslednjoj rundi pregovora Beograda i Prištine je različito. Zvanični stav Beograda jeste da je samo postignut dogovor o izgledu pečata i prolazu robe sa statusno neutralnom dokumentacijom, ali da nije postignut dogovor o upućivanju kosovskih carinika na prelaze. Brisel, međutim, smatra suprotno i upućivanje kosovskih carinika ocenjuje kao deo koji je nedostajao da bi se u potpunosti implementirao dogovoreni carinski sistem na Kosovu.

Prema saznanjima “Blica”, iako su se i ranije postizala određena rešenja tokom pregovora u Briselu, sa rundi ne izlaze nikakva potpisana dokumenta.

Međutim, vlast u Beogradu ne odustaje od toga da upotrebi sva diplomatska sredstva kako bi se našlo dobro rešenje za prelaze na severu Kosova. Predsednik Srbije Boris Tadić boraviće narednih dana u Njujorku i najviše sastanaka će imati upravo sa predstavnicima EU. Portparol visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton, Maja Kocijančić najavila je juče da Eštonova očekuje da će tokom ove nedelje, na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, razgovarati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Prema saznanjima “Blica”, predsednik Srbije u svojoj argumentaciji pozvaće se i na plan UN u šest tačaka, od kojih se jedna odnosi i na carinu. U tom rešenju UN stoji da međunarodni carinici, koji su imenovani u skladu sa Rezolucijom SBUN 1244, treba da budu vraćeni na prelaze, a prihodi od carina na prelazima 1 i 31 trebalo bi da budu korišćeni za razvoj lokalnih zajednica.

Nema sastanka Tadić – Tači u Njujorku

 U Njujork je pre četiri dana otputovao premijer privremenih institucijana KiM Hašim Tači i predsednica Atifete Jahjage. Do susreta Tačija i predsednika Srbije neće doći ni na marginama skupa u Njujorku. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun tokom sastanka sa predsednicom Kosova Atifete Jahjage, rekao da Ahtisarijev plan pruža dobre mogućnosti srpskoj zajednici na Kosovu. On je istakao da mir i stabilnost u severnom delu Kosova imaju veliki značaj i da otvorena pitanja treba rešiti kroz dijalog.

Blic

Tagovi:
Autor 20.9.2011. u 14:17

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija