Koštunica i Nikolić : Radimo za Ruse besplatno

Autor 3.10.2011. u 09:09

Koštunica i Nikolić : Radimo  za Ruse  besplatno

Iako su im političke partije i nevladine organizacije iz Rusije najbliži spoljnopolitički partneri, naprednjaci, DSS i SRS, kao i organizacije krajnje desnice u Srbiji, tvrde da se ne finansiraju ruskim novcem, već da od prijatelja iz Moskve dobijaju samo političku podršku.

Najmanje tri stranke u Skupštini Srbije – Demokratska stranka Srbije, Srpska napredna stranka i Srpska radikalna stranka, kao i grupacije koje sebe smatraju patriotskom desnicom, kao što su Dveri, Srpski narodni pokret 1389 i Obraz, hvale se da sa sličnim organizacijama u Rusiji imaju tesne veze, zvanične sporazume o saradnji i ideološka prijateljstva. Slične odnose na Zapadu nemaju ni sa kim, jer DSS je još samo formalno članica Evropske narodne partije, u koju SNS, i pored najava njenih lidera, još nije dobio poziv, dok se SRS, Dveri, SNP 1389 i Obraz čak i hvale da su od EU i SAD potpuno izolovani.

Ipak, iako SNS i DSS imaju sporazume o saradnji s vladajućom Jedinstvenom Rusijom, a radikali su još u Šešeljevo doba uspostavili prijateljstva s ruskom krajnjom levicom i desnicom, komunistima i Žirinovskim, kao i pored toga što su se predstavnici ovih partija uvek zalagali za jači uticaj Moskve u Srbiji i na Balkanu – ekonomski i politički, svi oni tvrde da materijalnog interesa od toga nemaju.

NACIONALNO ODGOVORNI DSS I NAPREDNJACI

Potpredsednik DSS Nenad Popović obogatio se u Ruskoj Federaciji, poslujući tamo sa svojim ABS Holdingom. U toj partiji je zadužen za ekonomsku saradnju s Moskvom, pa je prošle sedmice izjavio da Srbija treba da uzme kredit od Rusije od pet milijardi evra koji će direktno biti uložen u domaću proizvodnju i zapošljavanje“. Popović je precizirao da je među ključnim ekonomskim načelima DSS „oslonac na ruski kapital“.

Njegov partijski šef Vojislav Koštunica¸ uoči odlaska na kongres Jedinstvene Rusije u Moskvi, pre desetak dana, založio se za formiranje „nacionalno odgovorne vlade“ u Srbiji, koja bi s Ruskom Federacijom uspostavila „sveobuhvatne odnose“.

Istim povodom u Moskvi je bila i delegacija naprednjaka, s Tomislavom Nikolićem i Milanom Bačevićem na čelu. Za njih dvojicu se u beogradskim političkim kuloarima spekuliše da su u „ruskom krilu“ naprednjaka, dok zapadnjačku opciju predstavlja Aleksandar Vučić. Kako bilo, Nikolić je baš po povratku s kongresa JR lansirao priču o 100 milijardi stranih investicija, koje će SNS dovesti u Srbiju ako osvoji vlast.

Naprednjacima još ne uspeva da se približe Evropskoj narodnoj partiji, koja okuplja stranke desnog centra iz članica EU i njoj bliskih zemalja. Koštunica već godinama ne ide na samite ENP, gde je učesnik najvišeg ranga iz Srbije postao Mlađan Dinkić. S druge strane, SNS je oktobra 2010. potpisala saradnju sa JR Putina i Medvedeva. Zorana Mihajlović, članica Predsedništva naprednjaka i stručnjak za energetiku, tvrdi međutim da ova stranka, u cilju ekonomskog i privrednog oporavka Srbije, razgovara sa svima, „pa, naravno, i s Rusima“. Na pitanje Danasa da li se naprednjaci finansiraju iz Rusije, Mihajlovićeva odgovara odrečno.

RADIKALI, ZJUGANOV, KONUZIN I ŽIRINOVSKI

Ipak, koalicioni partner SNS je Pokret snaga Srbije – BK, čiji lider Bogoljub Karić, koji je na zvaničnoj poternici zbog krivičnih dela u Srbiji, ima razgranate poslove u Rusiji i Belorusiji

Što se tiče SRS, stvari su ideološki jasne. Vojislav Šešelj je devedesetih uspostavio saradnju s liderima ruskih tvrdokornih snaga, Komunističkom partijom Genadija Zjuganova i Liberalno-demokratskom partijom Vladimira Žirinovskog, koje su u Rusiji deo političkog mejnstrima, sa značajnim brojem poslanika u Dumi. Sada na stranu Šešeljeve egzibicije, za koje je nažalost imao podršku Miloševićevih medija, o ruskim kozacima i superoružjima kojima će se Srbija boriti protiv Zapada, radikali su svoje kontakte, posebno s komunistima, očuvali do danas.

Zjuganov je istaknuti antihaški aktivista, zagovornik raspuštanja Tribunala i oslobađanja „srpskih mučenika“. Govorio je na mitinzima radikala, kao i na komemoraciji Slobodanu Miloševiću ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu, a oštro je kritikovao i izručenje Ratka Mladića.

Zanimljivo je da je aktuelni ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Konuzin takođe bio govornik na jednom mitingu SRS. Tačnije, proleća 2008, posle svega mesec dana boravka u Srbiji, Konuzin je nastupio na predizbornom skupu radikala u Surdulici, gde je ruski investitor kupio jednu fabriku.

Dragan Todorović, potpredsednik SRS, ističe za Danas da njegova stranka dobro sarađuje sa svim parlamentarnim strankama u Dumi, a podseća i da je Genadij Zjuganov pre mesec dana u Moskvi primio radikalsku delegaciju. „Od Rusa dobijamo političku podršku, jer nam nijedna druga ne treba“, odgovara Todorović na pitanje o mogućim finansijskim vezama.

LJUBIM RUKE, VAŠA EKSELENCIJO

Nije tajna da nacionalistička udruženja građana u Srbiji imaju najtešnju saradnju s „ruskom braćom“. Međutim, svi oni tvrde da donacije ne dobijaju od Rusa, već isključivo od Srba, što iz zemlje, što iz dijaspore. Srđan Nogo, član Upravnog odbora pokreta Dveri, ističe za Danas da Rusija mora da bude najvažniji spoljnopolitički partner Srbiji. „Dveri sarađuju s mnogim organizacijama iz Rusije, kao što su Sveruski nacionalni sabor, Naši, Centar nacionalne slave Rusije i Fond jedinstva pravoslavnih naroda, ali ta saradnja ne uključuje donacije“, kaže Nogo.

Povereništvo Dveri iz Leposavića uputilo je pismo Aleksandru Konuzinu u kome mu se zahvaljuju „za svaku reč“ na nedavno održanom Beogradskom bezbednosnom forumu. Konuzinov kontroverzni nastup podržao je i Srpski narodni pokret 1389, i to lepeći plakate po Beogradu s natpisom „ambasador Srba u Srbiji“, a predsednik opštine Topola Dragan Jovanović, blizak udruženju Naši 1389, s kojima je svojevremeno organizovao upad na tribinu Peščanika u Aranđelovcu, Konuzinu je posle diplomatskog incidenta organizovao svečani doček u tom gradiću. Ljudi su mu tapšali i ljubili ruku, a opština Topola mu je dodelila priznanje, plaketu Presvete Bogorodice. Snažnu medijsku podršku Konuzinu dao je magazin Pečat, čiji je osnivač i glavni urednik Milorad Vučelić.

Portparol SNP 1389 Miša Vacić takođe kaže da ova organizacija ne dobija novac iz Rusije. „za razliku od prozapadnih NVO“. „Nama su najbitniji podrška i savetodavna pomoć od prijatelja iz Ruske Federacije, a novac dobijamo isključivo od srpskog naroda“, navodi Vacić za Danas. Ruski prijatelji SNP 1389 su, između ostalih, nacionalističke organizacije Narodni sabor Moskva, Društvo srpsko-ruskog prijateljstva, Naši i Ruski Obraz.

Ali, ako nema novca, ponekada ima vojničke obuke. Podsetimo na ranije pisanje Danasa – deca iz Srbije slata su više godina u takozvane izviđačke kampove u Sibiru, gde su ih instruktori, članovi ekstremističkih ruskih pravoslavnih organizacija, učili da sklapaju i rasklapaju oružje, pucaju iz puške i bacaju bombe.

Tagovi:
Autor 3.10.2011. u 09:09