Kraj početka pregovora

Autor 11.8.2011. u 01:34

Kraj početka pregovora

U pregovorima srpskog pregovarača Borka Stefanovića i ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića s odlazećim komandantom KFOR-a Erhardom Bilerom, koji su započeli u sredu 3. avgusta u bazi kod Leposavića i vođeni s usponima i padovima, postignut je privremeni sporazum, koji treba da bude na snazi do 15. septembra, a može po potrebi biti produžen.

Sporazum predviđa da na prelazima Brnjak i Jarinje nema albanskih carinika, da nema specijalaca ROSU niti simbola Kosova, a da na prelazu Brnjak budu policajci kosovske policije iz Zubinog Potoka, 28 Srba i trojica Albanaca. Vozila do tri i po tone moći će slobodno da prolaze, dok teretna vozila preko tri i po tone za ulazak na Kosovo moraju posedovati odgovarajući sertifikat Crvenog krsta.

O MIRU I JEDINSTVU: Srbi sa severa Kosova su nekoliko dana po objavljivanju sadržaja tog dogovora odbijali da uklone barikade, ali su pre početka pregovora s Bilerom u Zvečanu dopustili da KFOR i ostali koriste alternativne putne pravce, a u Zubinom Potoku, Zupču i Leposaviću po jednu saobraćajnu traku. Pred vikend su najavili da će ostati na ključnoj barikadi u mestu Rudare dok njihovu delegaciju ne primi predsednik Srbije Boris Tadić.

S predsednicima severnokosovskih opština Tadić je razgovarao tri sata u nedelju 7. avgusta uveče. O rezultatima tog razgovora javnost je lakonskim saopštenjem obavestila predsednikova pres služba – da je predsednik Srbije poručio da su u pokrajini najneophodniji mir i jedinstvo; da je naglašena važnost podrške građana sa severa Kosova svojoj državi i podrška Srbije svojim građanima; a da su se učesnici sastanka složili da međunarodne institucije na Kosovu KFOR i EULEKS moraju ostati statusno neutralne…

ZUBIN POTOK NEĆE: Odbornici skupština četiri opštine sa severa Kosova (Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan) odložili su u utorak 9. avgusta odlučivanje o tome da li da uklone barikade postavljene 15 dana ranije i prepustili to kriznim štabovima. Konstatovali su da ne postoje formalno pravni uslovi za održavanje zajedničke sednice, pošto sednici nisu prisustvovali odbornici iz Zubinog Potoka.

Ministar za Kosovo i Metohiju Bogdanović je na tu vest izjavio da je ugroženo srpsko jedinstvo i da su telefonski pozivi predstavnika nekih političkih stranaka iz Beograda, iz udobnih fotelja, apsolutno neprihvatljivi.

Demokratska stranka Srbije, koja ima najveći broj odbornika u Skupštini opštine Zubin Potok je pre toga saopštila vlastitu ocenu da je vlast politikom prikrivenog i puzajućeg priznanja nezavisnosti Kosova prekršila i vlastitu deklaraciju koju je nedavno usvojila u Skupštini Srbije (za koju DSS inače nije glasao). DSS podseća da u toj deklaraciji izričito stoji da se na administrativne prelaze mora vratiti stanje koje je važilo pre nasilne i jednostrane akcije izvršene 25. jula, a da sada vlast vrši pritisak na Srbe sa severa pokrajine da prihvate da NATO i albanske vlasti preuzmu upravu i na ovom delu pokrajine.

Tako, mimo očekivanja, ipak nije sasvim zamrznuta kriza koja je počela 21. jula, kada su odloženi pregovori Beograda i Prištine u Briselu, vlada Hašima Tačija zabranila uvoz robe i Srbije, a potom poslala specijalce ROSU na carinske prelaze Brnjak i Jarinje, na šta su Srbi sa severa Kosova odgovorili blokadom puteva, a jedna grupa zapalila prelaz u Jarinju.

Nakon što su Bogdanović i Stefanović u sredu 3. avgusta posle pet sati razgovora s generalom Bilerom došli do nacrta sporazuma, u četvrtak ujutru u Zvečanu s njegovim sadržajem upoznali su predsednike opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, a kasnije, na zajedničkoj sednici i 120 odbornika iz te četiri opštinske skupštine, odbornici su podržali predloge srpskog pregovaračkog tima, ali je predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović te večeri ljudima na barikadi u Rudaru rekao da je odlazeći komandant KFOR-a nepouzdan sagovornik, da kupuje vreme pred odlazak i da je u pregovorima u četvrtak 4. avgusta došlo do zastoja zato što je Biler promenio stav i insistirao da preko Jarinja i Brnjaka KFOR propušta samo humanitarnu pomoć, a ne svaku robu, kako je izgledalo iz nacrta dogovora.

General Biler je, inače, tokom pregovora dva puta izjavio zapadnim medijima da su kriminalne strukture uzele za taoce stanovnike severnog Kosova, da plaćaju ljude na barikadama, itd. Ministar Bogdanović tvrdi da je srpska delegacija zbog takvih ocena protestovala tokom pregovora.

foto: tanjug…Borko Stefanović

INSPEKTORI: Vlada Hašima Tačija je u sredu 3. avgusta kasno uveče, saopštila da ne priznaje dogovor KFOR-a i srpskih predstavnika, ali je Hašim Tači u četvrtak ujutru izjavio da je prethodne noći sa komandantom KFOR-a, postigao saglasnost. Priština je saopštila da je Bileru dostavila deset svojih uslova koji se tiču poštovanja suvereniteta i celovitosti Kosova i da je on to prihvatio.

Kosovska vlada je ostala pri svojoj odluci o zabrani uvoza robe iz Srbije i kosovski tržišni inspektori su 9. avgusta počeli proveru da li ima srpske robe u prodavnicama. Šef kosovske tržišne inspekcije Ruždi Šehu je najavio da će biti konfiskovana roba koja je uvezena nakon odluke kosovske vlade.

Prištinski list “Koha ditore” je najpre javljao da posrednik EU u dijalogu Prištine i Beograda Robert Kuper nije uspeo da ubedi vlasti u Prištini da započnu novu rundu razgovora sa Beogradom i da uspostave stanje na terenu kakvo je bilo pre 25. jula, ali kasnije je saopšteno da će pregovori biti nastavljeni 5. septembra.

Biće reči o carinskim pečatima. Srpski predstavnik će insistirati na tome da pečat bude u skladu sa Rezolucijom 1244, a prateća carinska dokumentacija – statusno neutralna.

Priština će očito insistirati da pečat ima kosovske državne simbole.

A posrednik Robert Kuper?

On je, kao što znamo, a valjda znaju i pregovarači, zagovornik doktrine o “novom liberalnom imperijalizmu”: “Međusobno mi delujemo na osnovu zakona i otvorene kooperativne bezbednosti, ali kada je reč o staromodnim državama izvan postmodernog kontinenta Evrope, moramo se vratiti na grublje metode iz ranijih vremena – silu, preventivni napad, prevaru…”

Vreme

Tagovi:
Autor 11.8.2011. u 01:34