Kratak pregled minulih događaja

Čedomir Petrović
Autor 20.1.2015. u 15:05

Kratak pregled minulih događaja

Stiglo je pismo pre neki dan adresirano na Patrijaršiju. Nekoliko mlađih monaha iz jednog manastira u Srbiji predlažu sa ushićenjem i radošću, da se uvede ove godine po prvi put a kasnije da postane i tradicionalno, da se ceo Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve, predvođen Patrijarhom, skine u kupaće gaće i pridruži se ostalima u skakanju u hladno i mutno Dunavo u potrazi za… Na primer – Kačavenda da izvuče lopatu, Pahomije da stigne do druge obale gde ga čekaju dva friška mladića tek skinuta sa ljuljaške. Amfilohije ne bi morao da dolazi u Beograd, mogao bi u kupaćim gaćama da skoči u Cetinu i potraži potopljenu Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori. Filaret sa toliko gadosti i pohlepe koje je učinio, da potraži večni mir u dubinama Dunava

Piše: Čedomir Petrović, e-novine.com

Tomislav Nikolić, predsednik republike Srbije, pre nekoliko meseci uočio  je intenzivnije prelete iznad kuće u rodnoj Bajčetini, pa se požalio obezbeđenju, koje je brže-bolje kontaktiralo s policijom. Stigao je zahtev direktora policije Milorada Veljovića da opština Knić, kojoj pripada Nikolićevo selo, bude uslovno zabranjena zona za prelet. On je početkom decembra Ministarstvu saobraćaja poslao dopis, koji je pre mesec i po prosleđen Ministarstvu saobraćaja i Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo na razmatranje i dalje odlučivanje.

Da li će se izaći u susret zahtevima našeg predsednika ili ne, ostavimo nadležnima. Za sada je naš predsednik uz pomoć članstva SNS organizovao samostalnu samoodbranu u slučaju napada iz vazduha.

Na krov rodne kuće u Bajčetini postavljen je Oliver Antić maskiran u limenog pevca koji se okreće kako vetar dune i time pokazuje pravac odakle vetar duva. Pevac je istina malo poveći u odnosu na druge, ali se mora znati razlika između Tominog pevca i ostalih u okolini.

Ivica Dačić, onako mali i dežmekast, maskiran je u odžak. Ponekad iz tompusa povuče neki dim i ispusti ga. Samo se puši.

Pošto u Bajčetini nema signala za postavljanje satelitske antene, zamoljen od strane Vučića, Vulin je maskiran u televizijsku antenu. Dva puta ga je udarao grom i sav je osmuđen, ali za Vučića sve.

Među živinom i stokom nalaze se kostimirani članovi SNS, tako da su seljaci već navikli da mnoge krave i bikovi izvrnuti na leđa gledaju dvogledom u nebo.

Za Božić uze jedan iz pratnje predsednika nož i krenu da zakolje svinjče, a ovaj zakuka – Beži bre, budalo … to sam ja! Bio je to jedan od omanjih maskiranih članova SNS.

Od letnje kuhinje ministar zdravlja i bolesti Zlatibor Lončar napravio je omanju bolnicu najsavremenije opremljenu za sve vrste operacija i sa zalihima krvi svih krvnih grupa.

Drug Drecun samo u čarapama, bez komesarskih čizama, uguran je u kofu ili kantu za vađenje vode iz bunara. Privezan je za gredu i odatle dvogledom osmatra nebo. Jedan neupućeni član spustio je kofu u bunar da se napije hladne bunarske vode. Drug Drecun je počeo da grguće i zapomaže te su ga brže bolje izvadili na površinu. Bio je sav mokar i dosta naduvan od vode. Ispljunuo je i dve žabe.

Na sva četiri ćoška u dvorištu maskirani u krave muzare nalaze se članovi stranke. Leže i kao preživaju. Pored njih se nalazi po jedan lako pokretljivi protivavionski topčić i za svaki slučaj tu je i po jedna praćka sa podosta kamenčića.

Aleksandar Nikitović, zvani “paljevina”, nekadašnji šef kabineta Vojislava Koštunice i njegov najbliži saradnik, preneražen kaže da bivši predsednik SRJ i premijer Srbije nikad nije imao zahtev sličan Nikolićevom. “Nikada Koštunica nije tražio ukidanje letova iznad rodne mu Belanovice. Ni zbog sebe ni zbog mačaka”. Kakav lik?!

                                                               *****

Ivica Dačić je predstavljao Srbiju na velikom novogodišnjem koncertu u Beču. Nije svirao ni u jedan instrument niti je pevao.

Savetnica predsednika Srbije Tomislava Nikolića Stanislava Pak, Tomin drveni advokat koji nije u štrajku, izjavila je: “Šta je stvarni motiv gospođe Mihajlović da se pridruži orkestriranoj kampanji protiv predsednika Nikolića? Dirigent je dao znak?”. Prepoznavši sebe (nemam pojma zašto), Dačić je aplicirao da iduće godine baš on diriguje Bečkom filharmonijum. Već je počeo da posećuje ubrzani kurs u večernjoj školi, “Kako naučiti dirigovanje sa obe palice u pet lekcija”.

Kad smo već kod gospođe Zorane Mihajlović, ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije koja je tako drsko i bezočno napala našeg predsednika rečima da bi volela da vidi više energije u predsedniku Srbije. Sve je mogla da mu prebaci, ali da je našem predsedniku potrebno više energije to se ne može oprostiti, mada joj je oprošteno ovaj put ali samo još jednom… samo još jednom… zini nešto o Nikoliću i letiš iz stranke, samo ne preko Bajčetine.

Mada, ako ćemo iskreno i bez straha, deluje naš predsednik dosta usporeno i iscrpljeno. Da li su to posledice višednevnog štrajka glađu ili od prevelikog posla. Skrušen, sa rukama sklopljenim na dole, govoreći tiho i nerazumljivo, kao da se sprema da ode u manastir. Kao likovi iz nemog filma. Možda bi ga trebalo titlovati ili nadsinhronizovati.

Neko je došao na ideju da probaju sa plesnim studijima kojih ima bezbroj u Beogradu. Trudili su se sa našim predsednikom Nikolićem svi u studiju. Probali su sa temperamentnim igrama u kojima je potrebna energija, ono što mu ministarska Mihajlović najviše prebacuje da nema. Igrali su i sambu i rumbu i mambo i brejkdens – i ništa. Naš predesdnik je najvišeo voleo da igra glamočko nemo i to samo uvodni deo.

                                                               *****

Danas je Bogojavljenje i mladi ljudi će plivati i boriti se u hladnoj vodi Dunava da prvi dođu do Časnog krsta. Ove godine krst je napravljen od leda, od svete vodice iz prošle godine. Onaj ko bude dobio Časni krst moraće da ga drži u frizu da se ne bi istopio. Ne smem ni da zamislim šta bi se dogodilo kada bi nestala struja. Mada neki popovi govore da Sveta vodica ne može da se zamrzne. Eh, ta opozicija!

Stiglo je pismo pre neki dan adresirano na Patrijaršiju. Nekoliko mlađih monaha iz jednog manastira u Srbiji predlažu sa ushićenjem i radošću, da se uvede ove godine po prvi put a kasnije da postane i tradicionalno, da se ceo Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve, predvođen Patrijarhom, skine u kupaće gaće i pridruži se ostalima u skakanju u hladno i mutno Dunavo u potrazi za… Na primer – Kačavenda da izvuče lopatu, Pahomije da stigne do druge obale gde ga čekaju dva friška mladića tek skinuta sa ljuljaške. Amfilohije ne bi morao da dolazi u Beograd, mogao bi u kupaćim gaćama da skoči u Cetinu i potraži potopljenu Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori. Filaret sa toliko gadosti i pohlepe koje je učinio, da potraži večni mir u dubinama Dunava.

Ima ih još ali kada bi svi skočili u reku, Dunav je mali i ne bi mogao oprati svu prljavštinu koju su napravili za vreme svog gazdovanja.

Došlo bi do zagađenja reke i pomora ribe.

                                                               *****

Jedna od najboljih američkih filmskih kompanija potpisala je ugovor sa opštinom Obrenovac o korišćenju hotela “Obrenovac” u svrhe snimanja drugog dela horor filma “Cunami u hotelu”. Scene prikazuju strašni nadolazak cunamija u hotel koji nosi sve pred sobom – radijatore, vrata, prozore, wc šolje, lavaboe, itisone, kvake, lustere, krevete, stolove, stolice…

Za scenografa filma gotovo da neći biti nimalo posla, jer je pustoš koju su ostavili mučeni i jadni beskućnici koji su izgubili svoje kuće u velikim poplavama, identičan njegovim idejama kako bi trebalo da izgleda jedan hotel koga je uništio cunami.

Statisti koji su preživeli nalet katastrofalnog cunamija mogli bi biti naši penzioneri sa penzijama smanjenim za 10%.

                                                               *****

Pre nekoliko dana održan je Glavni odbor SNS. Takav sukob mišljenja, takva sloboda govora, tako usijana atmosfera, varnice na sve strane, nije viđeno dugo. Jednog trenutka je neko počeo da viče – Aco, Aco… Onda su se tim povicima priključili svi prisutni, nisam siguran za gospođu Mihajlović, i to skandiranje nije trajalo dugo, možda desetak, petnaest minuta. Skoro do samog kraja zasedanja Glavnog odbora.

                                                               *****

Verovatno bi trebalo nešto reći i o opoziciji ali je teško naći prave reči, jer je toliko razbucana i individualno i skupno i sjajno materijalno stojeća i obezbeđena, da joj ovakav položaj najviše odgovara. Dok su bili vlast, oteli su toliko da mogu mirno i lepo da prožive generacijski svoje ništavne i prljave živote. Prckaju sa strane poziciju i krckaju ono što su ukrali od naroda. Nikada ih pravda neće stići, jer toga nema u zemlji Srbiji.

Tajkuni nam se smeju sa naslovnih strana. Suprugu su došli da hapse i vode  u zatvor jer nisu dobili uplatu o uplaćenoj kazni za parkiranje, mada je uplaćena na vreme. Mišković je pokrao više od pola Srbije i ladi jaja, ako ih ima. Beko, čiji je život visio o koncu posle atentata na njega izašao je iz bolnice dva dana pre nego što sam ja izašao posle operacije slepog creva.

Ne zajebavajte ovaj narod mnogo. Dosta je pretrpeo i još malo može.

                                                               *****

Na sledećoj “Gej paradi” biće prisutna gotova cela Srbija. Jebe nas ko god hoće i stigne. I muško i žensko i pojedinačno i na gomilu… Info stan, EPS, Bus plus, PIO, Uprava javnih prihoda, krediti, banke, dinar koji pada svaki dan kao babi gaće… Ovako razjebani, ako se držimo skupa imamo velike šanse da pobedimo na sledećim izborima kao JSS (Jebena stranka Srbije).

                                                               *****

Pre izvesnog vremena Jugoslovensko dramsko pozorište odlučilo je da snizi cene karata za svoje predstave. Stvaraju se gužve ispred biletarnice kao u vreme Dafine i Jezde. U izlozima plakate –  AKCIJA… AKCIJA. Veliko sniženje cena za “Hamleta”, sa 1.200 dinara na 200 dinara. A sve isto i glumci i tekst,  dekor i kostim, dužina trajanja predstave. Pogledajte “Dnevnik o Čarnojeviću”, jest´ da je sranje od predstave ali za samo 200 dinara. Navali narode! Još malo pa nestalo! Za samo 200 dinara možete videti uživo, gotovo dotaknuti rukama, bivše ministre za kulturu a sada samo glumce, Lečića i Brajovića, i slikati se sa njima!

Jeste da predstave ne valjaju ništa, ali koštaju samo 200 dinara: Jugodrp

To je pravi način približavanja kulture narodu i naroda kulturi. Nije to devalvacija umetnosti i umetnika, niti dinara. To je zakon tržišta. Ostaje dilema kod mnogih. Kupiti kartu za predstavu ili posle bavljenja celog dana lakom atletikom i preskakanjem doručka i ručka, možda da ne kolabira, potencijalni gledalac odlučuje i kupuje pet sa lukom u lepinji i ´ladno pivo. Hamleta ćemo ostaviti za neki drugi put.

                                                               *****

  1. januar 2020. godine.

U Evropsku uniju ušla je Crna Gora, BiH, Makedonija i Kosovo. Rukovodstvo Srbije se još uvek nije dogovorilo koje bi poglavlje trebalo prvo otvoritii.

Kuda hitaš, Srbijo?!

Čedomir Petrović
Autor 20.1.2015. u 15:05