Kriminalci ili žrtve uvozničkog lobija

Autor 8.6.2011. u 01:31

Kriminalci ili žrtve uvozničkog lobija

Galenika, druga srpska farmaceutska kuća, kojoj se najavljivala svijetla izvozna budućnost nakon gradnje nove tvornice, našla se na meti specijalnog tužiteljstva za organizirani kriminal. Povod je lanjski manjak od 14 milijuna eura koji je uslijedio nakon uspješne 2009. i dobiti od šest milijuna eura.

Zloporaba javne nabave
Aferu povezanu s izvoznim poslovima zajedno s veledrogerijom Velefarm specijalno tužiteljstvo ispituje nakon otkrića dijela beogradskih medija. Dok u Galenici tvrde da je do prvog minusa u njezinoj dugoj povijesti došlo zbog tečajnih razlika, mediji navode kako je to posljedica rasta godišnjega fonda plaća, sa 245 na 367 milijuna eura, uz seriju malverzacija i nezakonitoga poslovanja, što se pripisuje aktualnom direktoru Nenadu Obradoviću. On pak objašnjava da je osim tečajnih razlika koje su se negativno odrazile na otplatu zajma kojim je financirana gradnja tvornice vrijedne 50 milijuna eura do gubitaka došlo zato što Galenika ne može naplatiti potraživanja od veledrogerija od 90 milijuna eura, od kojih samo Velefarm duguje 50 milijuna eura. Osim kompanije kazneni postupak vodi se i protiv Obradovića kojega se smatra odgovornim za sklapanje štetnoga ugovora s Velefarmom. Naime, ta veledrogerija posreduje pri uvozu lijekova za što je dobivala 4,5 posto iako je Galenika mogla sama obavljati taj posao. To se smatra klasičnom zloporabom javne nabave s elementima gospodarskoga kriminala i korupcijom. Upućeni smatraju da te radnje nisu plod rada pojedinca. Zato su pod provjerom zaposleni u Galenici, Velefarmu, ali i tzv. treće osobe koje su u farmaceutske poslovne kombinacije upale iz “vedra neba” pa specijalno tužiteljstvo i policija ispituju cijeli slučaj iako Galenika i Velefarme poriču kaznenu odgovornost. Sindikalna organizacija Galenike, na čelu sa Zoranom Pantelićem, tvrdi da u Galenici nije bilo odgovarajuće kontrole poslovanja, no poručuju da je kompanija zapravo žrtva uvoznoga lobija. Pantelić kaže da iza cijele afere stoji uvoznički i distributerski lobi te da se Galenika našla u financijskim problemima zbog nemogućnosti naplate potraživanja od Velefarma, Vetfarma i BG Farma.

Neravnopravan položaj
Pantelić kao zorni primjer navodi kako je ukinuta carina na uvoz lijekova iz država Cefte, dok Galenika prilikom uvoza sirovina za proizvodnju lijekova plaća carinu od osam posto. Prema njegovoj ocjeni Galenika se našla u nepovoljnom položaju zato što je vlada favorizirala uvoznički lobi na štetu srpskih proizvođača lijekova. Pantelić tvrdi da u Srbiji postoji 250 tvrtki koje se bave uvozom lijekova, koje ne biraju način na koji će uvezene lijekove ugurati u sustav zdravstvenog osiguranja iako su i pet puta skuplji od domaćih i istoga generičkog sastava.

Afera

Liječnici uzimali mito od farmaceuta
Srbiju potresa policijsko otkriće da su liječnici primali mito od stranih farmaceutskih kuća. Tako je u zatvoru više liječnika s onkološkog instituta na čelu s načelnikom, kao i predstavnici stranih farmaceutskih kuća koji su im davali mito. Na računima tih liječnika bilo je više stotina tisuća eura za koje nemaju pokriće, kao ni za kuće i automobile.

posllovni.hr

Tagovi:
Autor 8.6.2011. u 01:31