Kuda ide neovisna i samostalna Republika Hrvatska?                 

Armando Černjul
Autor 12.4.2022. u 09:26

Izdvajamo

  • Nadamo se da će Europski parlament napokon zaustaviti hrvatsku Vladu... Ali, zasad nije stalo i prevršili su sve mjere. Toga političkiog smrada je uistinu previše, jer USTAŠTVO = FAŠIZAM! (pod. A .Č.) u Republici Hrvatskoj širi se brzinom vjetra. Stoga ću s "orgijama" u Splitu koje su osudili lideri SDP-a Peđa Grbin i Rajko Ostojić, spomenuti i Matka Raosa, izaslanika ministra branitelja i potpredsjednika Vlade Tomu Medveda, koji kaže da je govorio osobno. To je notorna laž, kao što je izrekao hvalospjeve o ustaškoj državi pred mnogobrojnim nazočnima u crnim odorama i s crnim zastavama na kojima je bijelom bojom ispisano HOS i za Dom spremni! Na zastavama RH prvo polje obojeno je bijelom bojom...

Povezani članci

Kuda ide neovisna i samostalna Republika Hrvatska?                 

Foto: Wikipedia (Jure Francetić je u sredini, desno je Rafael Boban. Fotografija je nastala u Zvorniku na Drini, vjerojatno 1942. godine)

USTAŠTVO = FAŠIZAM!         

Piše: Armando Černjul

U povodu proslave 31. obljetnice osnivanja IX. bojne HSO-a (Hrvatske obrambene snage – za Dom spremni) “Rafael Vitez Boban”, 10. travnja ove godine – dan i mjesec osnivanja zločinačke NDH-a (Nezavisne Države Hrvatske) u Splitu, dosta je pisano u hrvatskim medijima i na ovom portalu. Ne mogu se više iživljavati ikonografijom u Bleiburgu, jer je austrijska vlast s pravom zabranila okupljanje, preostao im je domaći teren. Političko orgijanje u Splitu, kao što znamo, odvijalo se uz puštanje sa zvučnika pjesme “Ustaj bane” i “Golubovi bijeli”.

Ustaški zločinac Rafael Boban idol i heroj HOS-ovima

S obzirom da mnogi ne znaju tko je Rafael Boban (vitez su mu dodali oni isti kao što je on! – op. A.Č.) pozabavit ćemo se s tom spodobom, a koristili smo leksikon “Tko je tko u NDH” (“Minerva, Zagreb, 1997.) na kome je radilo više od trideset povjesničara, književnika i novinara. Rođen je 22. prosinca 1907. u selu Sovići kod Širokog Brijega u BIH (ne zna se kad je umro i gdje). Bio je časnik vojske Kraljevine Jugoslavije, a sredinom 1932. godine stigao je u ustaški logor Bovegno u Italiji. Iste godine vratio se u zemlju i sudjelovao u Ličkom ustanku, a zatim je opet krenuo u Italiju gdje se pridružio svojim ustašama. Budući da je dr. Ante Pavelić bio, kako se kaže, kuhan i pečen u talijanskom fašizmu, upravo on ga je postavio rojnikom vodnikom, a 1935. imenovao zamjenikom zapovjednika 7. satnije na Liparima. Tri godine kasnije uhićen je sa skupinom ustaša zbog sumnje da su pripremali atentat na Milana Stojadinovića, ali je pušten na slobodu. Pavelić ga je cijenio i nakon što je 10. travnja 1941. proglašena NDH vraća se u zemlju i postaje djelatnik ustaške vojske. Nakon smrti Jure Francetića, ustaškog pukovnika i zločinca krajem 1942., imenovan je zapovjednikom zloglasne “Crne legije”. Stalno je napredovao i 1944. unaprijeđen u zapovjednika V. ustaškog stajećeg zdruga u Koprivnici i njegova se postrojba borila na području Podravine. Te godine dobio je zadaću da čuva konfinirane bivše ministre Mladena Lorkovića, koji je bio ministar vanjskih poslova (smijenjen je 1. rujna 1944., a presudom suda lišen je čina, uhićen i ubijen – op. A.Č.) i Ante Vokića, koji je bio ministar oružanih snaga (i on je uhićen i osuđen te ubijen 1945. u Lepoglavi).

Svršetkom rata Boban dobiva čin ustaškog pukovnika i generala domobrana. S brojnim ustaša i domobranima u svibnju 1945. dao se u bijeg prema Bleiburgu i uspio je uteći u Austriju. Iz Austrije bježi u Argentinu, pa u SAD. Kako su zločinci sanjali da će jednoga dana pobijediti i doći u domovinu, iako je njegova prava domovina bila BIH, bivši poglavnik i izdajnik hrvatskog naroda dr. Ante Pavelić, postavio ga je 1951. za ministra oružanih snaga. Tako su djelovali ustaški nostalgičari u inozemstvu. Međutim, očito je Rafael Boban bio lukav jer je pristupio američkoj vojsci i sudjelovao u ratu u Vijetnamu. Umirovljen je kao američki časnik i otišao živjeti u Irsku. Tako su Sjedinjene Američke Države u svoju vojsku primile ustaškog ratnog zločinca, umjesto da ga izruče državi u kojoj je počinio ratne zločine protiv čovječnosti i da ga osude na zaslužnu kaznu.

Što su radili državni odvjetnici u Splitu u svezi ustaškog slavlja

Nadamo se da će Europski parlament napokon zaustaviti hrvatsku Vladu… Ali, zasad nije stalo i prevršili su sve mjere. Toga političkiog smrada je uistinu previše, jer USTAŠTVO = FAŠIZAM! (pod. A .Č.) u Republici Hrvatskoj širi se brzinom vjetra. Stoga ću s “orgijama” u Splitu koje su osudili lideri SDP-a Peđa Grbin i Rajko Ostojić, spomenuti i Matka Raosa, izaslanika ministra branitelja i potpredsjednika Vlade Tomu Medveda, koji kaže da je govorio osobno. To je notorna laž, kao što je izrekao hvalospjeve o ustaškoj državi pred mnogobrojnim nazočnima u crnim odorama i s crnim zastavama na kojima je bijelom bojom ispisano HOS i za Dom spremni! Na zastavama RH prvo polje obojeno je bijelom bojom…

Prije nego spomenem drugog sudionika i govornika, postavljam pitanje gdje su bili državni odvjetnici Općinskog i Županijskog odvjetništva u Splitu? Ne želim ni pomisliti da su oboljeli od Covida… Nisu htjeli poduzeti zakonske odredbe protiv širenja ustaške propagande ili su smatrali da to nije kazneno djelo!! Ovaj put nije bilo više puta izgovoren ustaški pozdrav za dom spremni, već je rečeno da nije bilo 10. travnja 1941. ne bi bilo ni današnje Hrvatske. To je više nego brutalan i užasan čin pozivanja na ustaštvo tj. fašizam! Uostalom, dobro je znano da je poglavnik NDH-a dr. Ante Pavelić, učio abecedu fašizma od svog učitelja Ducea Benita Mussolinija, a potom i od Adolfa Hitlera!!

General bojnik Ante Prkačin je zakleti ustaša!

Ovaj put želim se pozabaviti s biografijom jednog koji nije nikad skrivao da je ustaša i to je ponovio na sramotnoj “svečanosti” u Splitu. Da, pogodili ste, riječ je o Anti Prkačinu, 69-godišnjem generalu bojniku u mirovini, koji je bio hrvatski vojnik, političar i poduzetnik iz Slavonskog Broda. Kad je buknuo rat u bivšoj Jugoslaviji, točnije kad je srbočetnička JNA napala Sloveniju, a zatim Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, postao je zapovjednik antiterorističke i diverzantske postrojbe. Prema podacima iz njegove biografije, Ante je Prkačin krajem 1991. godine priključio se HSP-u i postavljen načelnikom Glavnog stožera HOS-a (Hrvatske obrambene snage – za Dom spremni). Godine 1992. u Bosni i Hercegovini djeluje na stvaranju zajedničkog zapovjedništva HVO (Hrvatsko vijeće obrane) i Armije BIH te postaje član zajedničkog zapovjedništva HVO-a i Armije BIH, te predstavnik HOS-a u spomenutoj Armiji. Zatim, 9. kolovoza iste godine postavljen je načelnikom Glavnog stožera HOS-a koji je raspušten nakon četrnaest dana i sudjeluje u obrani Bosanske Posavine.

Što se, pak, tiče političke karijere, Talijani bi rekli da je sette bandiere (prevrtljivac, koji nosi sedam zastava! – op. A.Č.), jer je najprije postao član Hrvatske demokratske stranke i zastupnik hrvatskog Sabora. Potom je prešao u Hrvatsku stranku prava (HSP – nacionalistička i nacionalno-konzervativna politička stranka), pa neovisini zasupnik, da bi 1999. godine osnovao političku stranku Nova Hrvatska. Naziv je najvjerojatnije uzeo od emigrantskog mjesečnika Nova Hrvatska, koji je početkom 1959. u Londonu pokrenuo Jakša Kušan, novinar, publicist i nakladnik. Od 1974. Nova Hrvatska postaje polumjesečnik u kome surađuju, uglavnom ustaše, hrvatski klero-nacionalisti i ultradesničari koji su radili na razbijanju SFRJ i proglašenja neovisne i samostalne hrvatske države.

Prkačin:Hrvatska ustaška vojska nastala na tekovinama hrabrih domoljuba iz 1941.!

Kao što je Prkačin dao brojne intervjue i izjave medijima, ali malo se razlikuju jedni od drugih, pa mi se čini da je bio vojni i politički pajac i papagaj. Tako je ultradesničarski zagrebački list i portal 7dnevno.hr, objavio stare izreke Prkačina, a prenio ih je Hrvatski povijesni portal iz Zagreba. Prenosimo iz HPP (04.09.2017.) s naslovom “Da se ne lažemo, HOS je hrvatska ustaška vojska nastala na tekovinama hrabrih domoljuba iz 1941.!”, objavljeno je sljedeće:”(…) general HOS-a, Ante Prkačin, HOS je preuzeo ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’, a ne stari hrvatski pozdrav kako ga danas nazivaju, kojeg je koristio i Ivan pl. Zajc. Potpuno je besmislica umjesto ove jasne istine trabunjati o nekakvim povijesnim pozdravima iz vremena Krešimira IV. (11. stoljeće) i Petra Zrinjskog (17. stoljeće). Možda je zaista ustašama za pozdrav “Za dom spremni” inspiracija i vodilja bila misao iz Krešimirove povelje iz 1069., “Spremna srca” ili izreka iz pisma Petra Zrinskog iz 1670., “Spremni čekamo”. Ali onima koji su utemeljili HOS 1991. godine, jedina inspiracija bio je ustaški pozdrav iz prve emigracije i Drugog svjetskog rata. Kao što je inspiracija za utemeljenje HOS-a, odabir odore i znamenja bila netrpeljivost i spremnost ustaških bojovnika iz Drugog svjetskog rata, prvenstveno Francetić-Bobanove Crne legije.” Dao je izjave o četnicima i Josipu Brozu Titu, nazvavši ga luzer (jadnik, gubitnik. slabić…), a prevrtljivi Ante Prkačin nije mu bio do gležnja (to je previše). Možda mu je iz giardina mogao odvoziti suhu travu…!

Armando Černjul
Autor 12.4.2022. u 09:26