Kukić optimističan oko podrške u Parlamentu

Autor 23.6.2011. u 01:06

Kukić optimističan oko podrške u Parlamentu

Kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Slavo Kukić nastavio je u srijedu razgovore sa predstavnicima parlamentarnih stranaka kako bi obezbijedio njihovu podršku. S posebnim zanimanjem očekivao se rezultat razgovora sa predstavnicima SDS-a održanih u srijedu.

Stranke potpisnice Platforme najavile su da neće odustati od Slave Kukića kao mandatara za sastav Savjeta ministara BiH iako još uvijek nema podršku političkih partija iz RS i dva HDZ-a. Vjeruju da će nakon sedam dana konsultacija sa stranačkim prvacima u BiH Kukić uspjeti da obezbijedi većinu u Parlamentu.

Za petak je najavljena sjednica Komisije za izbor mandatara Savjeta ministara, a nakon toga očekuje se i sastanak lidera parlamentarnih stranaka, kaže potpredsjednik Komisije Asim Sarajlić iz SDA.

„I mi ćemo na sjednici sutra odlučiti da li mandatru dati saglasnost ili ne, i samim tim otpočeti proceduru da eventualno u petak ili narednih dana bude sjednica Parlamenta. Činjenica jeste da mandatar ima podršku stranaka Platforme, izvjesno je da sad zasad nema podršku nijedne stranke iz RS, a evo ostavićemo to za sjednicu Parlamenta. Stranke Platforme su pokušale obezbijediti većinu za mandatara kojeg bismo predložili i Predsjedništvu. Nadam se da će doći do susreta lidera političkih stranaka da se pokuša naći dogovor, a sve je otvoreno do sjednice Parlamenta“, kazao je Sarajlić.

Koalicioni partneri u Hrvatskoj stranci prava vjeruju da će mandatar Kukić ipak uspjeti proći u prvom krugu glasanja u Predstavničkom domu, te da nije nemoguće dobiti i glasove stranaka iz RS, kaže predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić.

„U prvom krugu sigurno će gospodin Kukić dobiti natpolovičnu većinu, 21 glas. U drugom krugu se računaju glasovi protiv. Dovoljno je da iz RS bude pet glasova suzdržanih, što ja očekujem da će biti“, navodi Jurišić.

Mandatar za sastav Savjeta ministara Slavo Kukić obavio je srijedu u Sarajevu  konsultacije i sa predstavnicima SDS-a, u kojem tvrde da neće glasati za njega, ali nisu potvrdili ni hoće li biti protiv.

Nakon obavljenih konsultacija, Kukić je rekao da je optimista i da očekuje da će dobiti podršku u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

„Iskreno, učinilo mi se da sam naišao na razumijevanje za poteze koje planiram, za temeljni pristup koji planiram. Dakako, političke partije pored toga imaju i svoju političku filozofiju, strategiju i taktiku, dogovore i kombinatorike koje ja uvažavam. Moram priznati da što se mene tiče nisam nezadovoljan ovim razgovorima. Apsolutno ja sam optimista“, kazao je Kukić.

Prema trenutnom odnosu snaga i broja glasova predstavnika stranaka potpisnica Platforme i još nekoliko opozicionih u Parlamentu BiH, Kukić bi mogao proći prvi krug glasanja sa natpolovičnom većinom.

U drugom krugu glasanja, gdje je potrebno obezbijediti i dovoljan broj glasova stranaka iz RS kako bi bila zadovoljena entitetska većina, Kukić i stranke koje su ga predložile kalkulišu sa suzdržanim glasovima SDS-a i PDP-a.

Potpredsjednik SDS-a Predrag Kovač, koji je vodio razgovore u srijedu, nije želio potvrditi ove špekulacije, ali ih ni demantovati.

„To ćete vidjeti sutra, odnosno kad dođe do glasanja u Predstavničkom domu. SDS neće dati podršku za izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara iz prostog razloga zato što nij, po nama, ispoštovan veoma bitan stav da svi oni koji u ime svih nas treba da rade najodgovornije funkcije na nivou BiH moraju biti predloženi sa konsenzusom“, kazao je Kovač. 

SNSD i dva HDZ-a ostaju pri svojim stavovima

Istovremeno, poslanici SNSD-a su ostali pri stavu da ni pod kojim uslovima neće podržati Kukića za mandatara, te da je ovakav prijedlog Predsjedništva BiH unaprijed osuđen na propast, kaže Drago Kalabić.

„Neodgovornost prema državi kada predlažu kandidate za koje apsolutno znaju da ne mogi proći. S obzirom da je situacija u političkom smislu takva kakva je, da je Slavo Kukić osuđen na neuspjeh, ne vidimo nikakave svrhe i potrebe gubljenja vremena sad za novim krugom razgovora sa političkim liderima. Politički lideri imaju o čemu razgovarati, ali ne o Slavi Kukiću, a to je o nekom novom mandataru koji će obezbijediti podršku i Predsjedništva i ovoga parlamenta“, poručuje Kalabić. 

U HDZ-u BiH vjeruju da uz pomoć stranaka iz RS predloženi kandidat stranka potpisnica Platforme, iako Hrvat, nema realnu šansu da postane i predsjedavajući novog Savjeta ministara.

Član Predsjedništva HDZ-a Bariša Čolak kaže da ova stranka, kao ni bratski HDZ 1990, ne odustaje od svog kandidata Borjane Krišto.

„Mislimo da ona može dobiti potporu u Parlamentu i to bi bilo rješenje. Sljedeći ja na listi gospdin Lijanović i mislim zaista da također ne može dobiti potporu u Parlamentu. Naprosto, takva je politička situacija. I mislim da su toga svjesni svi politički akteri“, ističe Čolak.

Tako i nakon obavljenih konsultacija i dalje ostaje neizvjesno da li će i na koji način mandatar za sastav novog Savjeta nministara BiH, univerzitetski profesor  iz Mostara Slavo Kukić obezbijediti većinu i dobiti podršku za svoj mandat. Čini se da će ključnu ulogu ovaj put imati opozicione političke stranke iz RS, odnosno njihovi suzdržani glasovi.

Iako su neke od njih u koaliciji za SNSD-om Milorada Dodika, koji je, uz HDZ, kategorično protiv Kukića, sudeći po mandatarovom iskazanom optimizmu, iznenađenja su moguća – i to već u četvrtak na sjednici Parlamentarne komisije za formiranje Savjeta ministara koja bi mogla biti ujedno i test za predstojeću sjednicu Parlamenta.

Sam Kukić potvrdio je da, ukoliko ne dobije podršku Parlamenta, neće prihvatiti ponovno imenovanje.

Slobodna Evropa

Autor 23.6.2011. u 01:06

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija