Kumovi ponovno zaratili

Autor/ica 3.2.2012. u 19:39

Kumovi ponovno zaratili

Damir Mihanović je dobio policijsku zaštitu, Kosor maše mailovima koji narušavaju vjerodostojnost istoga kao svjedoka, uskrsnuo je Hrvoje Vojković kao svjedok svjedoku.

 

Svjedoci pokajnici sazivaju konferencije za tisak. Izbori su i raskoli prijete barem trima starim strankama. Medijski rat obavijestima traje. Puca se iz sviju oružja. Tomislav Karamarko mudro šuti.

Već nekoliko dana traje otvoreni rat Jadranke Kosor i Damira Mihanovića zbog svjedočenja USKOK-u oko nepravilnosti vezanih uz angažiranje poduzeća Fimi-media u Croatia osiguranju. Intervjuom u emisiji HRT-a Nedjeljom u 2 rat je intenziviran nakon što je Mihanović rekao kako mu je prijetila ženska osoba iz vrha bivše vlade. Javila se i Jadranka Kosor koja sada pokazuje elektroničku poštu u kojoj stoji kako je svjedok Mihanović hvalio premijerku u njenoj borbi protiv korupcije. I dok smo povijesno-iskustvenom metodom naučili kako se ovi obavijesni ratovi vode prije gotovo svakoga sabora HDZ-a, medijsko uskrsnuće Hrvoja Vojkovića, u HRT-ovoj emisiji In medias res, gdje je potvrdio navode svjedoka Mihanovića, daje nam naslutiti kako je cijela stvar vezana i uz HSLS.

Na žalost, niti za ovu stranku medijski rat nije nepoznanica, od prvog rata intervjuima Dražena Budiše, Vladimira Primorca, Bože Kovačevića i Vlade Gotovca, preko Radoševog korištenja nekih medija u pokušaju političkog uništenja Dražena Budiše pa sve do situacije okrupnjavanja liberalne scene i medijskog prepucavanja Zlatka Kramarića i Ive Banca. Sve se to u pravilu događa pred sabore i u pravilu služi kao unutarstranačka predizborna kampanja. No, je li i ovoga puta tako?

Kad je prije nešto više od dvije godine Hrvoje Vojković izašao iz HSLS-a, ubrzo nakon što je Darinko Kosor preuzeo mjesto predsjednika stranke, učinio je to, kako je priopćio, uslijed medijske kampanje protiv njega. Bilo je tu svakakvih optužbi, od optužbi za zlouporabu položaja i ovlasti kao predsjednika uprave Croatia osiguranja, preko optužbe za bespravnu gradnju, za lijenost, kako mu je važnija njegova zaljubljenost u Indiju nego posao, pa sve do optužbi iz žutoga tiska o “čudnim” sklonostima. Vojković je, kao autora ili barem inicijatora sviju optužbi, optužio Darinka Kosora koji je, prema njemu, imao motiv preuzimanja potpune kontrole nad strankom.

Darinko je Kosor pak dugo na političkoj sceni, krenuo je kao predsjednik mladeške organizacije Zagreba odakle sežu njegova prijateljstva sa raznim medijskim i inim moćnicima, ali, kažu kuloari, i prve kontroverze vezane uz novac iako ti repovi nikada nisu niti isplivali niti dokazani. Prošao je nekoliko stranaka, no od 1994. godine do danas se zadržao u HSLS-u. Svoj je politički put vezao uz Dražena Budišu, no uglavnom je na izborima gubio osim u slučaju kada je u vrijeme koalicijske vlasti bio dogradonačelnik Zagreba i kada je preuzeo vodstvo stranke. Dok ga u političkom smislu prati reputacija gubitnika i likvidatora političkih projekata, u profesionalnom se smislu dokazao kao uspješan srednji poduzetnik za kojim se ne vuku repovi.

Sada kada se priprema Sabor HSLS-a i postoje dva kandidata za predsjednika, o čemu je SEEbiz već pisao, nije niti malo slučajno kako ovaj latentni sukob ponovno ima potencijal razbuktavanja. Naime, baš u danima kad je Kosorov protukandidat, odvjetnik Mladen Gajski, plasirao informacije kako iza uspjeha Darinka Kosora unutar stranke stoji njegova sestrična, u medijima je uskrsnuo Hrvoje Vojković koji se uključuje u svjedočenje protiv Jadranke Kosor. Mediji nagađaju, a između redaka se može i zaključiti kako je moderator njegova uskrsnuća upravo Tomislav Karamarko. Potkrijepu te teze mediji nalaze u tome što je Vojković u Croatiji osiguranju izgleda angažirao Karamarkovu tvrtku Soboli.

Markus Wolf, jedan od najkontroverznijih njemačkih višestrukih špijuna na liniji istok-zapad u Hladnom ratu, autor knjige “Čovjek bez lica”, u istoj navodi kako instituciju ne možeš osvojiti ukoliko ne osvojiš njenu periferiju . Nije potpuno jasno tko stoji iza ovih obavijesnih ratova u HSLS-u, niti je jasno koje su Vojkovićeve ambicije. Stvari su u politici rijetko jednoznačne, no sasvim je sigurno kako je kampanja u HSLS-u usko povezana s frakcijskom borbom za prevlast u HDZ-u. Na žalost, vrlo je rijetko bilo suprotno.

No, u igri nije samo HSLS, u igri je i Grad Zagreb jer od prije nekoliko dana Zagrebom kruži informacija, a i to je prvi objavio SEEbiz, kako se Darinko Kosor ima ambiciju kandidirati za zagrebačkog gradonačelnika. U tu bi se akciju mogli uključiti njegovi prijatelji iz medija, visokog biznisa, ali i njegovi kontakti u inozemstvu. Grad je Zagreb veliki zalogaj i ovdje bi preko Kosora mnogi mogli vidjeti svoj legitimni interes. Iz krugova lijevoga centra već se čuju poruke kako je isti prihvatljiv kandidat jer Josip Kregar je u Saboru, Dragan Kovačević je zainteresiraniji za državnu politiku, Milan Bandić gubi potporu, a s Davorom Bernardićem kao prirodnim kandidatom toga bloka nisu baš svi zadovoljni. Desni će pak centar ili neke od frakcija u HDZ-u koje imaju realne šanse prevladati, a koji je jedini predstavnik te opcije u Zagrebu, učiniti sve kako bi upravo taj blok zavladao Zagrebom baš prema Wolfovoj doktrini. Ako želiš zavladati Hrvatskom, zavladaj Zagrebom, iako se to baš u slučaju Milana Bandića nije pokazalo ispravnim.

Možda u tome Le Carreovskom zapletu treba tražiti motive prebacivanja loptice unutarnjeg HDZ-ovog rata u HSLS, jer sada, između redaka, izlazi kako je Vojković prisiljen na odlazak iz stranke po nalogu Jadranke Kosor. Kako bilo, velika igra je na “području” HSLS-a nije gotova, a zahvatila dvije ogromne taštine. Kumovi, Vojković i Kosor, već su više od 15 godina u latentnom sukobu, koji je postao otvoren Vojkovićevim odlaskom iz HSLS-a, što su veći igrači iskoristili za mnogo veću igru. Time su se dva potencijalno kvalitetna političara pretvorila u puke pijune u velikoj HDZ-ovoj partiji šaha.

 

SEEbiz.eu

Autor/ica 3.2.2012. u 19:39