Kviz o Danu Herceg-Bosne

Predrag Lucić
Autor 27.8.2018. u 08:38

Kviz o Danu Herceg-Bosne

Mediji u Republici Hrvatskoj nisu zabilježili nijednu poruku s proslave Dana Hrvatske Republike Herceg-Bosne. Ni onu da Herceg-Bosna nije ugašena niti napuštena. Ni onu da Herceg-Bosna i danas predstavlja nadahnuće. Ni onu da hrvatski političari u BiH imaju pravo tražiti povratak na stanje prije Washingtona i Daytona, odnosno – uskrisiti Herceg-Bosnu…

Iz medija u Republici Hrvatskoj niste mogli ama baš ništa doznati o proslavi Dana Hrvatske Republike Herceg-Bosne. Ni da je svečano proslavljen, ni gdje su održane proslave, ni što se zapravo slavilo, ni kada se to uopće slavi.

A baš bi zanimljivo bilo da se netko sjetio napraviti nekakav ad hoc kviz za najistaknutije hrvatske političke kampanjce, pa da je Zorana Milanovića, Andreja Plenkovića, Božu Petrova, i Milana Bandića priupitao, recimo, ovo posljednje – kada se obilježava taj dan? Ne treba gajiti pretjerana očekivanja da bi itko od upitanih znao odgovor onako iz glave, pa bi bilo lijepo da su im ponuđena i nekakva rješenja. I mogućnost da zaokruže odgovor koji drže možebitno točnim. Naprimjer:

a) srijedom i petkom;
b) 29. kolovoza;
c) 28. kolovoza;
d) svakog dana.

Što mislite – koji bi odgovor bio najčešći? I da li bi nakon toga imalo ikakva smisla kandidatima postavljati iole složenija pitanja?

Primjerice, Milana Bandića pitati: koji je politički dužnosnik, čestitajući Hrvaticama i Hrvatima 23. obljetnicu proglašenja državice-slavljenice, poručio da »Hrvatska Republika Herceg-Bosna nije ugašena niti je napuštena«, te da je »danas aktualnija nego ikad u zadnjih 20 godina«?

Bojim se da bi Hashtag Premijer – sudeći po refleksnom odgovoru što ga posljednjih dana daje na bilo kakva novinarska pitanja – ovdje definitivno ispao iz igre. Jer se njegov odgovor »Goebbels! Goebbels! Goebbels!«, premda ne baš posve promašen, ipak ne bi mogao uvažiti kao točan.

Onda bi se Andreju Plenkoviću, primjerice, moglo postaviti pitanje: koji je hrvatski demokratski zajedničar u Bosni i Hercegovini tim svečanim povodom zaključio da je »Herceg-Bosna aktualna i kao pravna i politička činjenica«, temeljeći taj svoj zaključak na činjenici da su »svi zakoni Hrvatske Republike Herceg-Bosne i danas na snazi za sve one oblasti koje nisu uređene na razini države«, pa tako, između ostalog, i Zakon o državnim praznicima i blagdanima, »na osnovu kojega mi danas obilježavamo ovu godišnjicu«?

Mislite li da bi novi šef HDZ-a znao da se radi o istom hercegbosanskom HDZ-ovcu koji je u kampanji za XI. izbornu jedinicu kazao kako je »svaki glas koji nije za HDZ, glas za SDP«? I da bi pogodio kako se taj stranački kolega zove?

A zamislite tek da se Božu Petrova suoči s ovom zagonetkom: koji se to liječnik i bivši ministar zdravstva BiH prometnuo u pravnog eksperta pa – pozivajući se na međunarodno pravo – dijagnosticirao da »politički predstavnici Hrvata imaju pravo tražiti vraćanje na stanje ‘status quo ante’, tj. na stanje prije sklapanja Washingtonskih i Daytonskih sporazuma, a to je – Hrvatska Republika Herceg-Bosna«?

Iako ne bi pogodio ime zagonetnog lika, Petrov bi bio 100 posto siguran da mu je to pakleno pitanje smjestio netko blizak Stipi Gabriću Jambi. I taj bi pogrešan odgovor deponirao u nekom javnobilježničkom uredu.

A kako li bi tek Zoran Milanović blenuo da ga se upita: koji je stranački predsjednik i član državnog Predsjedništva, na javnoj tribini u Gorici kod Gruda, organiziranoj u sklopu obilježavanja Dana Hrvatske Republike Herceg-Bosne, kazao kako »gdje god nije bilo djelovanja Hrvatske Republike Herceg-Bosne – kao izraza političke volje hrvatskog naroda, političkog i vojnog – Hrvata više nema«, te pozvao »sve one koji su razočarani u postupke političkih zastupnika Hrvata u BiH da ne klonu duhom«?

Izustio bi »Big shit!« i prije nego što bi smislio odgovor, pa bi i za njega ovaj kviz bio završen. Jer propozicijama nisu predviđeni opisni odgovori.
No, kako i među takvim ignorantima treba izabrati pobjednika, moglo bi se svoj četvorici postaviti isto pitanje: tko je na proslavi Dana Hrvatske Republike Herceg-Bosne izgovorio poruku koja budi nade da ništa nema takvu budućnost kao slavna prošlost, a koja glasi – »Moramo stvoriti takav ambijent da mladi ljudi ostaju, te da mnogi koji su otišli i žive diljem svijeta, prepoznaju mogućnost življenja u BiH i da se vrate. Ja sam uvjeren da za to imamo snage, a nadahnuće za to nam je upravo Hrvatska Republika Herceg-Bosna.«?

Naravno, pomoglo bi im se nuđenjem točnog odgovora:
a) Dragan Čović;
b) Dragan Čović;
c) Dragan Čović;
d) Dragan Čović.

A kad bi zbunjeni kandidati, jedan za drugim, počeli zapitkivati što da zaokruže, pragmatični voditelj ovoga kviza Milorad Dodik bi im spremno odgovorio: »Zaokružite teritorij!«

Novi list

Tekst je prvi put objavljen 31. 8. 2016.

Predrag Lucić
Autor 27.8.2018. u 08:38