Ladislav Tomičić: Kriza – to su Kosor, Milinović i HDZ

Autor 11.9.2011. u 12:43

Ladislav Tomičić: Kriza – to su Kosor, Milinović i HDZ

 

Hrvatska je izišla iz krize, izvijestila nas je premijerka Jadranka Kosor. Građani već danas žive bolje, ali to još nije vidljivo u njihovim životima, informirao nas je ministar zdravstva Darko Milinović. Ovim izjavama, složit će se mnogi, Dado i Jadranka učvrstili su svoje pozicije u antologiji hrvatske gluposti. Ipak, spomenutom dvojcu u kojem je oličen nepregledni niz hrvatskih političkih promašaja ne treba preoštro suditi. Kad o nečemu govori, čovjek teško može pobjeći od vlastitog iskustva, a Jadrankino i Dadino iskustvo takvo je da ih čovjek mora razumjeti po pitanju navedenih gluposti s kojima nastupaju u želji da kod birača ubilježe pokoji politički poen.

   Za Jadranku Kosor, recimo, kriza nikad nije niti nastupila, pa je razumljivo da joj je teško ocijeniti jesmo li ili nismo izišli iz krize. Od premijerske plaće lijepo se može živjeti , a – na žalost – u posljednjih nekoliko godina Jadranka nije dobila otkaz pa se ni tu ne može požaliti. Premijerka nema kredit za stan u »švicarcima«, jer je u vrijeme kad se kućila takozvanih vojnih stanova bilo koliko voliš i to po vrlo povoljnoj cijeni.

   Valjalo je samo sačekati da iz netko iz njih bude istjeran, a istjeralo se taman dovoljno srpskih obitelji da se skuće svi zaslužni dužnosnici HDZ-a. Zeru stana tad je ugrabila i aktualna premijerka.

   Jadranka Kosor, dakle, o krizi ponešto zna samo iz novina i tuđih priča. Stanje državnog proračuna za nju je tek stanje brojki koje traži nepopularne poteze i može utjecati na iduće izbore. Njezina firma – stranka opasnih namjera – također krizom nije ugrožena. Taj stroj za proizvodnju ničega već godina funkcionira besprijekorno. Kao kolateralna žrtva njegovog rada pala je tek naša budućnost, ali koga briga za budućnost opjevanog malog čovjeka, koji je sve manji i manji, beznačajniji i beznačajniji. Jadranka Kosor ne zna što je kriza, jer nije dovoljno dugo stajala pred ogledalom. Da jest – pogledala bi krizi u oči. Jadranka Kosor je kriza i HDZ je kriza. Ne, draga premijerko, još uvijek nismo izišli iz krize.

   Ministar Darko Milinović…, ah Dado… Građani, kaže, već danas žive bolje, ali to još nije vidljivo u njihovim životima. U Dadinom životu jasno je vidljivo da se danas živi bolje. Ta nije li se nedavno uselilo u kućicu s bazenčićem? Naravno da se živi bolje, kudikamo bolje nego u ona mračna vremena kad je tata radio kao »slikar« na rendgenu u gospićkoj bolnici, a Dado iz vojske pisao pisma podrške čelniku komunističke partije Ivici Račanu. Danas je Dado »gospodar jajnih stanica« i neupitni politički gospodar Like. Darko Milinović danas živi puno bolje nego prije, ali pitanje je kojim i kakvim novcem podržava svoj standard. Gradnju kuće objasnio je financijskom podrškom svoje obitelji, vikendicu na Viru, kaže, izgradio je njegov otac.

Prosječan građanin u porijeklo Milinovićeve imovine može samo sumnjati, a poreznoj upravi ne pada na pamet provjeriti odgovaraju li Dadina primanja, odnosno primanja njegove obitelji, imetku što se posljednjih godina stekao. Nikad temeljito nisu istražene niti tvrdnje da je ministar Milinović dobivao novac iz HDZ-ovih crnih fondova, ali Dadi to ne smeta da gromoglasno nastupa kao zaštitnik ličkih i hrvatskih interesa. To što ministar danas govori da građani žive bolje, samo što to ne vide, samo govori o debljini obraza koju je potrebno imati da bi se funkcioniralo kao istaknuti državni i stranački dužnosnik. Za Dadu nema krize. Njegov obraz debeo je kao đon planinarskih cipela.

   Što se, dakle, može očekivati od Jadranke Kosor, Darka Milinovića i njihove družine opasnih namjera nego laž, manipulacija, niski udarci…? Kako je to primijetio Pero Kovačević, Hrvatska je danas jedina zemlja na svijetu u kojoj premijersku dužnost obnaša osoba instalirana od strane čovjeka zatvorenog zbog korupcije i kriminala. Istom čovjeku vjerno je služio i Darko Milinović. Za tu družinu nema krize i nemojte im preoštro suditi zbog budalastih izjava. O njima i njihovom radu sudit će gladna vremena koja dolaze. Ništa se tu više ne može popraviti. Ukoliko vam je kojim slučajem dobro, ukoliko vjerujete da je kriza prošla i da živite bolje, samo što to ne vidite,(opet) glasajte za HDZ, za Jadranku Kosor i Darka Milinovića. U tom slučaju valjalo bi nabaviti i veliki šator pod koji može stati cijela Hrvatska, pa na njemu velikim slovima napisati – Cirkus

Tekst objavljen u Novom listu,prenosimo uz dozvolu autora

Autor 11.9.2011. u 12:43