Ladislav Tomičić : Zoki Milanović čovjek ledenog lica koji je zalutao u politiku

Autor 5.9.2011. u 01:34

Ladislav Tomičić : Zoki Milanović čovjek ledenog lica koji je zalutao u politiku

Svašta je u Hrvatskoj moguće, pa i to da se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić predstavlja kao zaštitnik siromašnih. Prateći deset godina njegov rad činilo nam se da bi ovaj čovjek bio idealan za ulogu Super-hika iz Alan Forda, pijanog debeljka s balonom koji otima siromašnima da bi dao bogatima. Međutim, čovjek koji je do jučer častio graditelje imovinom u vlasništvu Grada i njegovih građana odjednom se ukazao u ulozi modernog Robina Hooda.

– Skinite se s vrata siromašnima, poručuje danas Bandić roditeljima djece vrtićkog uzrasta koji imaju primanja veća od prosjeka. Po svaku cijenu, pa i po cijenu života – tvrdi, Bandić će ustrajati u svom modelu naplate vrtića, kojim se predviđa da bogatiji plaćaju više, a siromašniji manje.

Gledajući ga u (n)ovoj ulozi nalazimo da je Bandić izvrstan političar, igrač koji svaku situaciju zna okrenuti u svoju korist. Zagrebačke trupe (sve manje) izglednog premijera Zorana Milanovića gradonačelnik rastura kao beba zvečku. Kad bi nam netko odstranio polovicu mozga – onu u koju smo spremili sjećanje na sve Bandićeve afere – gotovo da bi poželjeli Bandića vidjeti u Milanovićevoj ulozi, na čelu SDP-a i najozbiljnijeg protivnika Jadranke Kosor.
   
Svašta je u Hrvatskoj moguće, pa i to da predsjednik SDP-a Zoran Milanović još uvijek slovi kao najizgledniji kandidat za premijersku dužnost. Čovjek koji se nikad ne smije i napamet zna barem dvadeset latinskih poslovica iz dana u dan pokazuje da je zalutao u politiku. Ovo mišljenje ne dijele samo takozvani lijevi novinari, koje u SDP-u danas vide kao ozbiljnu opasnost u predstojećim izborima, nego i veliki broj članova stranke pozicionirane na Iblerovom trgu. Nema kuloarskog razgovora s viđenijim SDP-ovcima u kojem na kraju neće pasti porazna ocjena Milanovićevog lika i djela. Čovjek koji se nikad ne smije u isto vrijeme u svojoj kuli bjelokosnoj zabrinuto proučava ankete, zbraja i oduzima čekajući da mu vlast padne u krilo kao zrela kruška. Svojedobno smo procijenili da Milanović ne bi prepoznao radnika ni da se sudari s njim na ulici, ali budući da Milanović među »male ljude« ne izlazi – nikakve bojazni od sudara nema.

Kad bi čovjek stao nabrajati razloge zbog kojih bi trebalo glasati za Milanovića kao budućeg premijera – teško bi došao i do broja jedan.  Ponuđeni program Kukuriku koalicije sugerira da bi garnitura koja se nudi za buduću vlast nastavila s rasprodajom državne imovine, provela u djelo kontroverzne projekte protiv kojih se civilno društvo bori već godinama i nastavila s politikom slavljenja »bolje prošlosti« nauštrb bolje budućnosti. Budući da nam iz Milanovićevog tabora počesto pod nos znaju staviti njihovo navodno poštenje, recimo na ovom mjestu tek toliko da u izbornom stožeru koalicije sjedi Srećko Ferenčak, čovjek koji je nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora zbog bogaćenja na štetu imovine Grada Zagreba. Ako Ferenčak Čačiću i Milanoviću ne smeta u predizbornoj kampanji, koliko će im tek takvi i slični tipovi smetati ako se dokopaju vlasti?
   
Svašta je u Hrvatskoj moguće, pa i to da Jadranka Kosor zahvaljujući spomenutim Milanovićevim slabostima danas još uvijek ima šansu na izborima zadržati premijersku dužnost. Posljednjih tjedana ona šiba od nemila do nedraga, koristeći se obilato Bandićevom taktikom pridobivanja glasova. Premijerka je, kao i svojedobno Bandić, najavila legalizaciju divlje gradnje, umirovljenicima je – kao svojedobno i Bandić – obećala po stotinu kuna prije izbora, biračima se – kao i gradonačelnik Bandić – iz dana u dan želi nametnuti kao velika radnica kojoj ništa ne može stati na put kad je u pitanju boljitak Hrvatske. Iza njezinih leđa u isto vrijeme stoji ista ona bulumenta sumnjivih tipova, od kojih bi barem polovica bez riječi prihvatila pet godina zatvora ukoliko bi im čovjek na izbor stavio takvu kaznu ili poštenu istragu i suđenje. Dado Milinović, Božidar Kalmeta, Vladimir Šeks – treba li reći još nešto u prilog tezi da je apsolutno nužno da HDZ na idućim izborima bude otjeran u oporbu. Svašta je u Hrvatskoj moguće, pa i situacija u kojoj će se građanima na izbor staviti i treća opcija, ljudi koji imaju što ponuditi. Bude li to Željko Rohatinski – sigurni smo da Ivica Todorić neće dvojiti za koga treba glasati

Tekst uz dozvolu autora prenosimo iz Novog lista

Autor 5.9.2011. u 01:34