Lagumdžija o domaćim liderima: Od njih sedmorice, trojica su mi sumnjiva

tačno.net
Autor 28.9.2013. u 17:00

Lagumdžija o domaćim liderima: Od njih sedmorice, trojica su mi sumnjiva

Lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je da na predstojećem sastanku u Briselu želi da dobije veću uključenost EU u proces provođenja odluke “Sejdić-Finci”.

“Prepustiti sve nama samima je riskantno. Od nas sedam koji idemo u Brisel, sumnjičav sam na barem trojicu da ih interesuje da nema dogovora da bi mogli dalje mobilizovati narod”, rekao je Lagumdžija novinarima u Mostaru nakon sjednice Glavnog odbora SDP-a BiH.

On je naveo da će u Briselu pokušati da dobije neku vrstu podrške evropskih struktura da se u oktobru pokuša doći do rješenja o kome će oni ocijeniti da li je evropsko.

Ukoliko se u Briselu svi dogovore da se BiH podijeli na tri entiteta, kaže Lagumdžija, SDP će biti protiv toga i učiniće sve u okviru demokratskih institucija da to ne bude usvojeno.

On je naveo da svoje strahove o podjeli BiH zasniva na razgovorima koje je obavio sa liderima SDA-a i HDZ-a, koji, kako kaže, “opasno kroje karte”. “Ne smije se dopustiti da nakon dogovora HDZ-a i SDA ostanemo bez Hercegovine”, rekao je Lagudžmija.

Povodom izjave potpredsjednika SNDS-a Igora Radojičića da se SDP prije Brisela povukao iz mehanizma koordinacije, Lagumdžija je rekao da je sporazum o koordinaciji bio postignut na sastanku predsjednika entitetskih vlada, ali da je SNSD, kada se došlo do provođenja, u saradnji s HDZ-om BiH donio novi model koordinacije.

“Suština problema je da mi ne želimo da se napravi mehanizam koordinacije koji će biti komplikovaniji, nego da ga nikako nema”, rekao je Lagumdžija.

Govoreći o pitanju smjene ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i mogućnosti raspada vladajuće “šestorke” na nivou BiH, Lagumdžija je naveo da pitanje budućnosti “šestorke” mnogo više zavisi od provođenja odluke “Sejdić-Finci” i daljeg puta BiH prema NATO-u.

tačno.net
Autor 28.9.2013. u 17:00