Lagumdžija: Vladavinu SDA obilježili su kriminal, afere i udruživanje s okorjelim kriminalcima

Autor/ica 11.6.2012. u 19:14

Lagumdžija: Vladavinu SDA obilježili su kriminal, afere i  udruživanje s okorjelim kriminalcima

Socijaldemokratska partija BiH (SDP) uputila je danas odgovor Stranci demokratske akcije (SDA) u vezi, kako je rečeno, obmana koje predsjednik ove partije plasira u javnosti. Saopćenje prenosimo u cjelosti:

“S obzirom da je predsjednik SDA Sulejman Tihić po ko zna koji put pokušao zamijeniti teze i obmanuti javnost iznošenjem potpunih neistina, dužni smo upozoriti da isti ponovo ne navodi pravi razlog izlaska SDA iz vladajuće koalicije.

SDA nije i neće više biti dio parlamentarne većine zbog toga što se gospodin Tihić i SDA neodgovorno ponašaju prema interesima Bosne i Hercegovine i građana naše zemlje, time što su odlučili ne podržati budžet Bosne i Hercegovine iz čisto kalkulantskih razloga i političkih manipulacija uoči lokalnih izbora i nadolazećeg Kongresa SDA. O tome da za SDA sa ovakvim ponašanjem nema mjesta u vladajućoj koaliciji, pored SDP-a, već su se izjasnili i lideri SBB-a, SNSD-a, SDS-a, HDZ BiH, HDZ-a 1990.

Gospodin Tihić je odbijajući da glasa za državni budžet, svjesno ili ne, atakovao na državu Bosnu i Hercegovinu i u prvi plan stavio uskostranačke interese među kojima su prioritet doživjeti što je moguće manji pad na lokalnim izborima i osigurati što je moguće bolju poziciju pred stranački Kongres. Tako je propustio historijsku šansu da se konačno obračuna sa vlastitom prošlošću. Ta prošlost se ne može promijeniti, kao ni skinuti odgovornost SDA za posljednjih 20 godina vladavine.

Tu vladavinu su obilježili rašireni organizirani i institucionalni kriminal, neprihvatljiva sprega policije i vlasti u montiranju političkih afera, udruživanje s okorjelim kriminalcima koji su SDA pomagali u predizbornim kampanjama, nerazjašnjena politička ubistva, mito i korupcija u javnim preduzećima. Tihić je svoju brigu za državu BiH najbolje pokazao u Prudu, te je krajnje licemjerno da nekadašnji komunistički tužilac SDP-u ispostavlja politički račun za veze sa komunizmom. Samo u SDA trenutno ima više komunističkih funkcionera nego u svim ostalim političkim partijama zajedno. To što su oni skloni mijenjati političke dresove, kao što mijenjaju i političke stavove, je sasvim druga tema.

SDA plaši narod svojim vlastitim planom privatizacije javnih preduzeća koji podmeće drugima, ali ne zbog eventualnih efekata iste, nego isključivo zbog cilja zaštite svojih tajkuna koji godinama izvlače novac iz javnih preduzeća.

Tihić i njegova stranka se evidentno ne brinu za državu, nego isključivo za sebe. Prepoznatljiv je strah od Zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine, osnivanja Federalnog USKOK-a i razotkrivanja bosanskih sanadera. Kao što je i sam Tihić rekao, ako SDA nije u vlasti, izgubiće 3000 svojih ljudi na funkcijama. Nažalost, to je trenutno najveća briga SDA.

Na kraju, Tihić je u istoj mjeri lider narodne stranke političkog centra kao što je SDP komunistička partija koja ga je postavila za tužioca. Neprincipijelnost, kao i politička i svaka druga neodgovornost samo je još jednom isplivala na površinu i predsjednika SDA pokazala u njegovom pravom svjetlu. Baš onako kako ga ovdašnja javnost i poznaje”.

Autor/ica 11.6.2012. u 19:14