Lajčak nije uspio nagovoriti svog štićenika Dodika da odustane od referenduma

Autor/ica 29.4.2011. u 09:47

Lajčak nije uspio nagovoriti svog štićenika Dodika da odustane od referenduma

Glavna tema sastanka Dodik – Lajčak bila je održavanja referenduma, tačnije pokušaj evropskog predstavnika da ubijedi Dodika da povuče odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH. To se nije desilo jer je Dodik bio jasan da je referendum legitimna odluka Narodne skupštine RS-a. Lajčak je upozorio da RS ovim činom ide u pogrešnom pravcu, ali nije želio da govori o eventualnim sankcijama jer je to kako je rekao pitanje za visokog predstavnika: «Jedna stvar je referendum kao instrumen koji je demokratski a druga stvar je konkretno pitanje i posljedice. Svi znamo kakve su opcije i ovdje i u međunarodnoj zajednici. Niko nema interes da zaoštrava situaciju, konflikti nikom nisu potrebni».

Dodik je rekao da je odluka o referendumu legitimna i da neće odustati od nje. Ukoliko dođe do sankcija ili poništavanja odluke o referendumu, Dodik kaže da RS ima odgovor ne želeći da precizira kakav će on biti: «Ja sam ovdje izabran da štitim interese RS-a. Prijetnja je uvijek znak nemoći, da li pred argumentima koje mi iznosimo ili je znak arogancije zato što je neko moćan ili jak. To su sve špekulacije. Ako poništi, kad poništi, onda ću vas pozvati da kažem šta mislim». 

Narodna skupština RS je sada jedina nadležna za pitanje referenduma i ukoliko neko želi da iznosi stavove o ovom pitanju adresa je NSRS, kaže Dodik. Zbog toga je pozvao i visokog predstavnika da ukoliko želi, zatraži održavanje sjednice entitetskog parlamenta: «Ako visoki predstavnik misli da to treba da se desi onda treba zatražiti zasjedanje NSRS, pa se pojaviti u Skupštini pa objasni, pa će Skupština odlučiti o daljim koracima».

Na pitanje da li se Evropa boji održavanja referenduma u smislu da bi ovaj o Sudu i Tužilaštvu mogao biti uvertira u referendum o statusu RS-a, Lajčak je rekao: «Evropa nema čega da se boji. Evropa želi da BiH ide u pravcu EU, a EU je preko visoke predstavnice gospođe Ešton jasno rekla da je ova odluka korak u suprotnom pravcu. Nije da se mi bojimo…ako se i bojimo onda je to zbog vas».

Na sastanku  je razgovarano i o formiranju vlasti na državnom nivou. Dodik je prenio Lajčaku ranije stavove da je spreman da učestvuje u tom procesu ali da neće odustati od rotacije na mjestu predsjedavajućeg Savjeta ministara i zastupljenisti srpskih ministara u ovj instituciji. Lajčak se u poslijepodnevnim časovima sastao i sa liderima parlamentarnih stranaka sa kojima je razgovarao o formiranju državne vlasti.

Autor/ica 29.4.2011. u 09:47