Lažna slika

Edin Osmančević
Autor 26.3.2018. u 12:33

Izdvajamo

  • Bakirova arogancija je svjesno bježanje od stida. Arogantne osobe nemaju naviku priznavati vlastite pogreške, već ih „uvaljuju“ nekome drugome, stalno im je potrebna potvrda drugih, kao i „pljesak“ za svaki postignut uspjeh. Upravo ovakvo ponašanje treba da nas zabrine!

Povezani članci

Lažna slika

Foto: hayat.ba

Pred izbore se sjete kako koalicija Dodik-Čović razbija zemlju pa, eto SDA je odbranila Bosnu i Hercegovinu od njihovog koalicionog saveznika! Indikativno je da „borbu“ protiv korupcije treba upravo sad započeti, 5-6 mjeseci prije izbora i poslije gotovo 4 izgubljene godine, u što vjeruju samo naivni.

Arogancija, nepoštenje i nedostatak razuma – ovako bih dao kratak opis nedavno održanog SDA sabora. Lažna slika „glamoruznog“ sabora odaslata iz sarajevske Zetre prošle subote, podudara se sa lažnom slikom države u kojoj živimo. U toj slici obični građani se pretvaraju u najblaže rečeno najamnike vladajućeg režima nesposobni da racionalno rasuđuju. Čitajući zaključke sa mitinga, stičem utisak kao da živim u Švedskoj: „Bosna i Hercegovina je najbrže rastući region Evrope, u njoj je stepen kriminala, nepotizma i korupcije sveden na najniži mogući stepen, pravosuđe je  neovisno i vlada ogromna potražnja za kvalifikovanom radnom snagom. Broj radnih mjesta rapidno raste tako da će Izetbegovićevo obećanje o 100 hiljada radnih mjesta biti premašeno. U njoj nema dugih redova pred stranim ambasadama u kojima stoje mladi u nadi da će dobiti radnu vizu u nekoj od zapadno-evropskih zemalja.“

Da se svjesno i bezobrazno odbija odgovornost za tešku ekonomsku situaciju u zemlji dalo se ranije naslutiti. Kao što je to bilo i u Pressingu 7. marta kada je predsjedavajući Izetbegović gostujući  kod Amira Zukića pokazao neshvatljivu indolentnost negirajući vlastitu odgovornost teškog stanja u kojoj se nalazi najosjetljiva kategorija stanovništva, oni koji nemaju ni za jedan obrok dnevno.

Vodi se prazna, demagoška kvazi-patriotska retorika u stilu „mi smo uradili ovo, mi smo odbranili ono“, „niko nije kao SDA“ i slično. Čitaoc i slušaoc se trebaju uvjeriti (izmanipulisati)  u iskrenost namjera SDA stranke da jednom zauvjek raščisti sa kriminalom i korupcijom u svojim redovima „čišćenjem“ dijela njenih vodećih kadrova. Koje je Bakir nakon dvije godine „prakse“ resetovao pritiskom na dugme. Ali i da uvjeri bh. javnost da bez „jake SDA nema jake Bosne i Hercegovine“. Njenu stabilnost SDA brani već godinama u koaliciji sa Čovićem i njegovim HDZ. Pred izbore se sjete kako koalicija Dodik-Čović razbija zemlju pa, eto SDA je odbranila Bosnu i Hercegovinu od njihovog koalicionog saveznika! Indikativno je da „borbu“ protiv korupcije treba upravo sad započeti, 5-6 mjeseci prije izbora i poslije gotovo 4 izgubljene godine, u što vjeruju samo naivni. A samo nekoliko dana ranije američka agencija Galup je proglasila Bosnu i Hercegovinu nakorumpiranijom zemljom na svijetu! Korupcija je svakodnevna pojava i predstavlja uobičajen način našeg ponašanja i bitisanja na ovim prostorima! Naravno da se ovo prešućuje kada se zna da najviše korupcije ima u javnoj upravi i to upravo od izabranih predstavnika vlasti i koalicionih partnera kojima je dozvoljeno da upravljaju budžetima. Skupa je cijena plaćanja lekcija iz demokratije ovih 28 godina fakturisana na ime njenih građana.

U zemlji u kojoj penzioneri likuju kada im se pred izbore poveća penzija 5 – 10 % pa je ona danas nešto veća od 400 km mjesečno. I gdje ih ova crkavica čini zadovoljnim. U zemlji u kojoj je radna snaga najjeftinija u Europi! Poštedite nas više, molim vas, minimalističkih ciljeva ovdje gdje sunce najljepše sija, i  gdje, kad lešinari završe svoj pir sve može biti drugačije.

Na kraju u jednom bih se složio sa Izetbegovićem kad kaže: „Niko nema ono što SDA ima!“ A to je bez sumnje bankovni račun stranke koji je iz godine u godinu rastao inkasirajući nove milione konvertibilnih maraka iz federalnog budžeta, a koji se, koje li tragedije, finansira iz poreskih naplata građana. Iz koga se nedavno isplatilo po 20 KM kako bi se Zetra napunila „rajom“ iz čitave zemlje učinivši je krcatom a SDA prikazala nesalomljivom!

Bakirova arogancija je svjesno bježanje od stida. Arogantne osobe nemaju naviku priznavati vlastite pogreške, već ih „uvaljuju“ nekome drugome, stalno im je potrebna potvrda drugih, kao i „pljesak“ za svaki postignut uspjeh. Upravo ovakvo ponašanje treba da nas zabrine!

Edin Osmančević
Autor 26.3.2018. u 12:33