LEPA BRENA I ČETIRI JAHAČA APOKALIPSE

Vedran Sršen
Autor 22.12.2019. u 09:36

LEPA BRENA I ČETIRI JAHAČA APOKALIPSE

Foto: Davorin Visnjic/Pixsell

Ako je ovdje itko Hrvatsku osramotio, onda su to oni, ta 4 hrvatska generala svojim neprimjerenim prozivanjima, provincijalizacijom Hrvatske ne shvaćajući ili ne prihvaćajući da je ovo demokratska zemlja. Svojim postupcima podsjećaju na 4 jahača apokalipse koje je ovjekovječio poznati ruski likovni umjetnik mitoloških tema Viktor Vasnjecov na slici nastaloj 1887. godine, gdje svaki od te četvorice jahača predstavlja jedno zlo.

Ulazeći u prepunu dvoranu koja ga je dočekivala kao glavnu zvijezdu političkog skupa Stjepan Mesić ugledao je u prvom redu Ivana Tolja.

  • Što ti tu radiš?
  • Pa tu sam na skupu HDZ-a.
  • U uniformi Hrvatske vojske?
  • Pa, eto.
  • Vidiš li ona vrata tamo. Ajde, fino se pokupi i odlazi odavde. I zapamti Ivane jednom zauvijek, uniformi nije mjesto na političkim skupovima.

No, do nekih glava to ne dopire ni danas.

Ivan Tolj, današnja generalska gromada, koja bi svoje generalske vještine potvrđivao na estradnoj sceni nasrćući na pjevačice „jeftinih narodnjačkih nota“, ta generalska veličina se tada pred Stjepanom Mesićem pokunjila, uvukla pod šinjel i postala manja od makova zrna, te se kao miš iz ulja izvukao iz dvorane.

Tako je Stjepan Mesić najurio Ivana Tolja sa skupštine HDZ-a u Pločama 20.6.1992. godine, čemu sam bio očevidac. U to je vrijeme bilo nezamislivo da se uniformirane osobe pojavljuju na političkim skupovima, isto kao što je od 1995. godine bilo nepojmljivo da se na političkim mitinzima HDZ-a uz Franju Tuđmana na bini ne nalazi par generala, nekoliko pukovnika, a i pokoji krilnik te svećenik.

Nedavno su hrvatsku javnost sablaznila 4 generala HV u mirovini Ivan Tolj, Ivan Kapular, Mile Ćuk i Marinko Krešić. Oni su u koncertu Lepe Brene u Zagrebu prepoznali opasnost, za ni manje ni više, nego samostalnost i suverenitet Hrvatske, te su se zabrinuti obratili javnosti pismom – Nacionalna sramota u hrvatskom glavnom gradu, iznijevši ocjenu da su koncertima Lepe Brene u Zagrebu 14. i 15. prosinca „RH i hrvatski narod izvrgnuti javnom sramoćenju“, te se pitaju „tko se igra našim nacionalnim dostojanstvom, tko izlaže ruglu našu teško stečenu državnost?“

O dostojanstvu zamislite govori i piše general Marinko Krešić koji je početkom 90-tih na Medicinskom fakultetu u Zagrebu želeći ugrabiti uz podršku HDZ-a mjesto voditelja kadrovske službe za nastavno osoblje, priloživši diplomu Pravnog fakulteta iz Banja Luke, da bi službe fakulteta iz Zagreba i Banja Luke utvrdile da osoba  sa imenom Marinka Krešića nikada nije diplomirala na banjalučkom fakultetu. Taj djelatnik tehničke pomoći, koji do demokratskih promjena obavlja usluge na fotokopirnom aparatu knjižnice Medicinskog fakulteta u Zagrebu, osjećajući da je došlo njegovo vrijeme traži za sebe dio kolača, te budući je razotkriven na Medicinskom fakultetu prelazi u Ministarstvo obrane i Hrvatsku vojsku gdje pravi blistavu karijeru i već od srpnja 1994. godine je Načelnik Personalne uprave Ministarstva obrane RH. Nije ga u napredovanju zaustavio ni kazneni postupak pokrenut protiv njega zbog invalidnine koju je navodno, po kaznenoj prijavi stekao bez osnove, a ni vicevi koji o njemu kruže pa su tako i do mene došli, da je „vojno napredovanje HV i Armije BIH zaustavljeno pred Banja Lukom jer je tog dana general Marinko Krešić polagao ispit na banjalučkom Pravnom fakultetu“.

Upravo zbog takvih su postupaka, lažnih diploma, političke korupcije i rođačkih veza, mnogi mladi, školovani i stručni napustili Hrvatsku. Iz Hrvatske se odlazi jer je stvoreno društvo gdje i za zaposlenje kuharice u Crvenom križu treba stranačka iskaznica. I kada generali govore o nacionalnoj sramoti i nacionalnom dostojanstvu i kada vidimo da nas je iz godine u godinu sve manje i manje, to znači da nacionalnu sigurnost ugrožavaju, pa bili oni i generali, oni koji svojim postupcima doprinose tom egzodusu hrvatskih ljudi.

Zbog Lepe Brene nitko nije napustio Hrvatsku. Ona je mjesecima najavljivala svoj koncert na TV, postavila plakate po Zagrebu i Hrvatskoj, platila hrvatskoj državi pripadajuće poreze i pristojbe i ništa ne skrivajući od javnosti ušla u ekonomski rizik zakupljujući zagrebačku Arenu. I u tome ju je u dva dana podržalo 30 tisuća Hrvata koji su došli radi njene pjesme a ne politike, tako da upravo tih 30 hiljada posjetitelja demantira nebuloze 4 hrvatska generala o sramoćenju, nacionalnoj ugrozi i hrvatskom dostojanstvu.

Ako je ovdje itko Hrvatsku osramotio, onda su to oni, ta 4 hrvatska generala svojim neprimjerenim prozivanjima, provincijalizacijom Hrvatske ne shvaćajući ili ne prihvaćajući da je ovo demokratska zemlja. Svojim postupcima podsjećaju na 4 jahača apokalipse koje je ovjekovječio poznati ruski likovni umjetnik mitoloških tema Viktor Vasnjecov na slici nastaloj 1887. godine, gdje svaki od te četvorice jahača predstavlja jedno zlo.

Tako prvo zlo dolazeći na bijelom konju simbolizira pohlepu, jer kako drugačije nazvati postupke generala Ivana Kapulara koji pored generalske mirovine ima potrebu obnašati onako usput i funkciju savjetnika za sigurnost u državnoj firmi te ubirati dodatnih 15 tisuća kuna mjesečno, poslavši time jasnu poruku i nekoliko mladih u Irsku zauzevši im mjesto.

Drugo zlo stiže sa mačem u ruci na crvenom konju čime simbolizira ono što rade ova 4 generala invazijom na zagrebačku Arenu u kojoj nastupa Lepa Brena – nedajući da rat završi i tako Hrvatsku drže u permanentnoj napetosti koja onemogućava bilo kakav pomak naprijed. To je njihov ambijent jer sve što imaju su u ratu stekli, šoferi su postali generali a fotokopirne aparate zamijenili generalski činovi.

Treće zlo koje je dojahalo na crnom konju posljedica je rata. Nevjerojatno je bogatstvo koje su naši generali stekli u ratu, mnogi njihov zbor stoga i ne nazivaju generalskim, već „zborom milijunaša“. Ispada da su se borili za sebe a ne za Hrvatsku.

Četvrto zlo je jahač na bljedunjavo zelenom konju koji simbolizira smrt i trulež, simbolizira ekonomsku propast hrvatskog gospodarstva kroz pretvorbu i privatizaciju, a njena posljedica je iseljavanje koje je tolikih razmjera da prijeti nestankom, a u nekim područjima kao Slavoniji na primjer kraj je već blizu i on je vidljiv i prostim okom. Slavonska zemlja nekada hraniteljica Evrope, sve je zapuštenija.

Žalosno je, tužno i nepodnošljivo po zemlju Hrvatsku, pa čak je i mene pomalo stid da je generale zemlje koja je članica Europske unije i NATO-a, da je dakle četiri hrvatska, pa ako hoćete čak i četiri NATO generala, ljudskom, kulturnom i civiliziranom porukom nadvisila pjevačica iz zagrebačke Arene Lepa Brena.

„Došla sam sa porukom ljubavi i mira, ovo je 21. vek i mi u tom veku treba da budemo pametni, mudri i tolerantni.“

Vedran Sršen
Autor 22.12.2019. u 09:36

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija